31

Latest post of the previous page:

Humanozerca, historia Polski jest dla mniej mniej interesująca niż historia krajów zachodnich i nie umiem tego jasno uargumentować, dlaczego. Po prostu mnie do niej nie ciągnie tak, jak do historii innych państw. Jakoś nie czuje się z tym źle, bo uważam, że historię Polski znam w stopniu wystarczającym ;)

Swoją drogą, Jasienicy nie polecam jako źródła historycznego, ale jego postać jest bardzo ciekawa. Na jego życiu oparto polski film "Różyczka", co prawda wiele zmieniono, ale i tak wg mnie film jest jednym z najlepszych polskich filmów ostatniej dekady.

Petro, kobiety Zygmunta Augusta są tematem wyeksploatowanym, wiem. Ale ich dzieje są bardzo ciekawe, osobiście uwielbiam zagrywki Habsburgów w polityce międzynarodowej. Ciekawie też prezentują się losy Joanna Szalona-Filip Piękny, i w sumie sądzę, że to też jest idealny materiał na film/powieść. :D

Filip, a to ciekawe! Ja generalnie za Rosją nie przepadam z wyjątkiem rządów Iwana IV , Katarzyny II no i ewentualnie wcisnąłbym gdzieś tam jeszcze Piotra Wielkiego. Poza tym dymitriady i Wielka Smuta, Rosja dla mnie jakaś chłodna się wydaje, nieprzyjemna. :p

32
Jeśli chodzi o Zygmunta Augusta to mi się przypomniało coś "zabawnego", jak po śmierci króla jego właśni dworzanie go obrobili z dóbr, które miał ze sobą w Knyszynie. W sumie czasy jagiellońskie to chyba ostatnie, jakie w ogóle jeszcze w jakikolwiek sposób do mnie apelują z historii Polski.
Ale to taki offtop ^^
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.

33
@Petro:
Przyczyny upadku Rzeczpospolitej - wewnętrzne lub zewnętrzne :-)
Moje stanowisko brzmi, przyczyny bliższe - zewnętrzne, przyczyny dalsze i pośrednie - wewnętrzne. Przy czym nie traktuję historii jako nauczycielki życia. Po prostu odmienne doświadczenia historyczne tworzą inne sytuacje problemowe dla myśli społecznej. Aby wiek osiemnasty był dla nas filozoficznie pouczający, musimy w pierwszym rzędzie nim filozoficznie manipulować. W przeciwnym wypadku wyjdzie nam coś równie naiwnego jak twórczość Jarosława M. Rymkiewicza.

@bolian
historia Polski jest dla mniej mniej interesująca niż historia krajów zachodnich i nie umiem tego jasno uargumentować, dlaczego. Po prostu mnie do niej nie ciągnie tak, jak do historii innych państw. Jakoś nie czuje się z tym źle, bo uważam, że historię Polski znam w stopniu wystarczającym ;)
Pozwolisz się przepytać? ;)
Swoją drogą, Jasienicy nie polecam jako źródła historycznego, ale jego postać jest bardzo ciekawa
Nie traktuję go jako źródła, tezę zawartą w "Myślach o dawnej Polsce" uważam za bałamutną i słabo uzasadnioną. Ot., dobrze pisał i miał ciekawą, niezbyt szczęśliwą biografię.

I mamy piękny :offtop: .

Ps: pośmiertne okradanie króla Jagiellona to ponoć legenda. :)

34
Ps: pośmiertne okradanie króla Jagiellona to ponoć legenda
Szczerze, to dowiedziałem się tego na wykładzie - więc musiałbym sprawdzić, ale prowadzącego nie podejrzewałbym ani o nieznajomość tematyki, ani o bajanie :-) zna się na rzeczy.

Hah, widać, że spór tych szkół jest Ci daleki, skoro potrafisz taką ładną, neutralną opinię wystawić ^^ synkretyzm nauk, ot co. Ja się wypowiadać nie będę na ten temat, ale raz pewna osoba z UW gdy tylko dowiedziała się, że jestem z UJ od razu stała się wobec mnie chłodna, wręcz prawie agresywna, dopytując się co sądzę o Sobieskim. A że mnie ta tematyka w ogóle nie interesuje... ;P
Tak w ogóle, ktoś nas za ten offtopic przyjdzie ukarać? ;P Niby dział jest luźny..
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”