46

Latest post of the previous page:

To się ciągle zmienia, podrzucę więc wam radę praktyczną: są targi książki dziecięcej co roku, w kilku miastach. Zostańmy przy dwóch: Krakowie i Poznaniu. Najlepsza jest po prostu lista wydawnictw, które się wystawiają. Np. Kraków: http://targi.krakow.pl/pl/strona-glowna ... awcow.html
Taka lista plus wujek G. dla zweryfikowania opinii o wydawcy są najlepsze, moim zdaniem. Przynajmniej przy zastosowaniu wykładni rozszerzającej, bo wiadomo: Znak, Nasza Księgarnia, Media Rodzina... ale to za mało.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

47
Baśka Sęk pisze:Pięć wydawnictw i już rozważania o wydaniu ze współfinansowaniem?
Dodatkowo nie wybierałeś chyba najwyższej ligi. A może korzystnie jest od niej zacząć? Te super nowatorskie ;( wydawnictwa z systemem POD myślę, że każdemu debiutantowi mogą proponować opcję uiszczania wadium lub z własnym wkładem finansowym. Łatwo nabrać osobę, która nie ma jeszcze dorobku i zrecenzowanych dzieł.
Literatura dziecięca kojarzy mi się przede wszystkim z takimi wydawnictwami jak: Nasza Księgarnia, Wilga, Zielona Sowa (tu nie jestem pewna), Olesiejuk. Na Twoim miejscu zaczęłabym od nich. Nawet jeśli nie zdecydują się na wydanie, może przemycisz jakąś recenzję (niestety ciężko to wynegocjować, ale warto spróbować) i wtedy znając poziom książki, masz kartę przetargową, by rozmawiać z wydawnictwami POD. Możesz zacytować opinie i przekonywać ich, że poziom utworu jest na tyle wysoki, że nie należy się obawiać strat finansowych przy tradycyjnej metodzie wydania.
Tak mi się przynajmniej wydaje. Pozdrówka! I powodzenia!

Witaj,
Nasza Księgarnia nie odpowiedziała jeszcze (wysłane 4 stycznia), więc albo nie chcą, albo jeszcze przyjdzie odpowiedź, choć zaznaczają, że kontaktują się tylko z wybranymi. Wilga nie odpowiadał długo, ale okazało się, że wysłałem na nieaktualny adres mailowy, mam już nowy adres i dzisiaj wyślę do nich ponownie, Zielona Sowa nie jest zainteresowana, a Olejesiuka nie znałem :) Dzisiaj poszukam, więc dzięki za naprowadzenie.
[ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 ]
Czarna Owca posiada chyba córeczkę - Czarną Owieczkę. Książki z tej serii przeznaczone są dla najmłodszych. Tu też warto uderzyć, chociaż mają chorowitego dyrektora ;).
Optymista uważa, że żyjemy w najlepszym ze światów. Pesymista obawia się, że to może być prawda.

Re: propozycje wydawnicze

48
MARCEPAN 30 pisze: Wydawnictwo Nowy-Świat napisało, że książka jest dobra, bo na złą nawet by nie odpowiedzieli, ale ryzyko wydawnicze itd. Sugerują bym poszukał sponsora.
zaczynam myśleć, że to standard u nich.

Dzisiejszy maila do mnie zdaje się to potwierdzać.

W skrócie, mniej więcej takie były informacje:

Dziękują za propozycję, przepraszają za zwłokę. Mają problemy z czasem, bo propozycji dużo...

Książka jest wciągająca, warta wydania, ale...
No właśnie. ALE.
Mamy zły czas na podejmowanie ryzyka wydawniczego, dlatego do wydania książki, potrzebne byłoby znalezienie sponsora skłonnego współfinansować edycję...
Heh.

Nic, szukamy dalej.
Chciałam tylko zameldować, że "znajdź sponsora" w NŚ dalej żyje.
Friends come and go and the world doesn't stop for anybody, so do what you love and never look back.

49
w POD nie podobają mi się dwie rzeczy:

a) nie wykładają kasy własnej więc niczym nie ryzykują - mogą wydać dowolnego gniota.

b) nie wykładają kasy własnej więc niczym nie ryzykują - nie muszą się starać tego sprzedać

W POD podobają mi się dwie rzeczy:

a) dowolny grafoman może wydać u niech swoje dzieło - dzięki czemu nie marudzi na forach i nie spamuje normalnych wydawców.

b) dziadek partyzant może wydać u nich swoje wspomnienia w nakładzie 100 szt. dla kolegów i rodziny - a normalnie nikt by mu tego nie wydał!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”