Co wg Ciebie należałoby zrobić z działem Wyróżnione?

Rozruszać. (Jak?)
Liczba głosów: 14 (70%)
Usunąć.
Liczba głosów: 6 (30%)
Liczba głosów: 20

2
Trudna sprawa. Forum postawiło na weryfikatorów. Dlatego wielu nowych olewa forumowe życie; wrzuca tekst wiedząc, że nawet jeśli nie wyrażą opinii o cudzych tekstach, nie popiszą trochę na forum, nie (...) to i tak ktoś dokona krytyki ich tekstu.

Może dla siedzących tutaj to niezauważalne, ale jeśli poobserwujecie dokładnie choćby inkaustusa, zauważycie, że tam użytkownicy są zainteresowani nie tylko swoim JA, ale i całym forum.
Natomiast będąc tu, mam wrażenie przebywania w (bardzo dobrej) firmie. Niekoniecznie to złe, no ale jeśli temat powstał...

Wyjście? Żadne wybieranie przez użytkowników, żadne konkursy miesiąca - z tego co widzę, tylko mała grupka ludzi się tym interesuje. Wybór przez weryfikatorów? I tak mają kupę roboty.

Jednak zagłosowałem za rozruszaniem. Bo wyjście zawsze jest: pieniądze. Reklamy oczywiście odpadają, jednakże podpisanie umowy partnerskiej z... kimś (a sporo firm to proponuje) nie jest złym wyjściem. Grzebiąc trochę zauważycie, że na złe nie wyszło to nikomu. Nie zaśmieca forum, nic mu nie ujmuje.

Wtedy nagrody książkowe dla najlepszych komentatorów, czy nawet rzeczowe co miesiąc, ściągnęłyby tu sporą grupkę dorabiaczy. A i tutejsi użytkownicy wzięliby się do roboty.

Drugim wyjściem są Erynie i ich waluta forumowa. Lecz trudno wyobrazić sobie taki system, działający tutaj (pomysły?).

Wiem, wiem, wiem - rzeczy to bardzo odważne i przekręcające tutejszy ład. Pomyśleć nad tym jednak można.

3
Jak wchodzą pieniądze, to się zaczyna lizanie różnych części ciała tym, którzy mają pieniądze. Jestem przeciw. Zdecydowanie.

"Wyróżnione" jako osobny dział - moim zdaniem, niepotrzebne. Natomiast dla dobra ludzkości Weryfikatorzy mogliby oznaczać (ptaszkiem, znaczkiem, kolorem, czymkolwiek łatwym do zrobienia a widocznym) od razu po weryfikacji teksty, które są, ich zdaniem, super. Coś jak rekomendacja: "Przeczytaj koniecznie!".
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

4
jak kiedyś przypominałam, żeby weryficy wpisywali w wyróżnionych te teksty, które im się podobały, to nie pomogło. Może zapomnieli, a może ostatnio żaden tekst nie zasługuje na wyróżnienie. I chyba tak jest. Jak patrzę na to, co kiśnie w "tu wrzuć", to może dopiero na 3 stronie bym coś fajnego znalazła. Na jedno wychodzi, czy wpiszą w poście, czy zaznaczą kolorem. Rekomendacja "przeczytaj koniecznie" - to już innych nie czytaj. Dział wygląda fajnie, elegancko, tylko porządku w nim zrobić i trochę aktualizacji.
Kiedyś teksty wyróznione czy tam najlepsze z najlepszych wrzucano na portal WM (nie forum). Fajnie by było jakby to wróciło.
ObrazekObrazekObrazek

5
Poczekam jakieś 2 tygodnie na wynik tej ankiety, bo i tak na razie rzadziej bywam na WM. Jeśli będzie na tak, to spróbuję ruszyć z tym i z Babolarium. Na razie mam 2 tygodnie na burzę mózgów i rozważanie Waszych propozycji.
Kiedyś teksty wyróznione czy tam najlepsze z najlepszych wrzucano na portal WM (nie forum). Fajnie by było jakby to wróciło.
To się da zrobić, bo mam dostęp do panelu i kwestia uczenia się na błędach, bym to ogarnął. ;)
Adres e-mail: kontakt(M@ŁP@)weryfikatorium.pl
WeryfikatoriuM na Facebooku

Land of Fairy Tales

Eskalator.exe :batman:

6
Babolatorium - dział tak bardzo martwy, to samo z Bitwami literackimi. Ja bym najchętniej to usunął w cholere, wszak funu mało - za to kłopotów nieporównywalnie więcej. Niewypał moim zdaniem.

"Wyróżnione" należy rozruszać, bezwzględnie. Fajnie jest wrzucać jakiś tekst i mieć tę cichą nadzieję, że znajdzie się gdzieś wyżej, że osiągnie się nim coś - pozornie małą rzecz, ale jakże cenną dla młodego pisarza.

Jak? To bardzo proste. Wziąć się do roboty i czytać te pieprzone teksty. Stworzyć tajne forum, gdzie weryfikatorzy dyskutowaliby na temat tekstów, które wpadły im w oko. Chociaż "tajne" to może złe słowo - raczej ukryte.

No i może jakiś oficjalny temat, gdzie zwykłe szaraki mógłby sugerować zwrócenie większej uwagi na któryś z tekstów - bo być może wart jest wyróżnienia, ale po prostu się zgubił w dziczy.

Tak to widzę.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

7
Thana pisze:"Wyróżnione" jako osobny dział - moim zdaniem, niepotrzebne. Natomiast dla dobra ludzkości Weryfikatorzy mogliby oznaczać (ptaszkiem, znaczkiem, kolorem, czymkolwiek łatwym do zrobienia a widocznym) od razu po weryfikacji teksty, które są, ich zdaniem, super. Coś jak rekomendacja: "Przeczytaj koniecznie!".
Noż dokładnie! Ale nie tylko Weryfikatorzy, ale także ci nieliczni, którzy czytają, choć Weryfikatorami nie są.

Trzy opcje:

a) "Warte polecenia!" - zaznaczamy coś takiego przy tekstach, które naprawdę powinny naszym zdaniem zostać przeczytane przez większe grono.

b) Ocenianie tekstu 1-5 albo 1-6, albo 1-10, albo jakkolwiek. Dla bezpieczeństwa można by przydzielić prawo głosu tylko Weryfikatorom (wiadomo, minusowanie cudzych tekstów), choć społeczność Wery to akurat chyba ludzie uczciwi i w porządku.

c) Ocenianie jak w punkcie b) z podziałem na "pomysł", "język", "postaci", do wyboru do koloru. Najlepsze średnie sprawdzamy i ewentualnie wrzucamy do Wyróżnionych. Bardzo mocne w danym punkcie możemy podawać za przykład - "Zajrzyj do tego a tego opowiadania, TAK się kreuje bohaterów".

Luźne, niezobowiązujące koncepcje.
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko

8
Brakuje na forum kogoś, czegoś w rodzaju przewodnika.
Komentatora - kronikarza - sprawozdawcy. Loży honorowej;-)
Działu nowości.
Można by wtedy tworzyć posty z linkami do tekstów atrakcyjnych z takich czy innych powodów. Pewnie głównie z powodów literackich powinno być, ale także z powodów pozaliterackich. Oczami wyobraźni widzę :-)
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

9
Wery zamiera nie dlatego, że nie ma "Wyróżnionych" tylko dlatego, że nikt nie ocenia tekstów. Jak wybrać to co dobre, skoro ocen bywa od dwóch do pięciu w porywach i to po pół roku? Kiedyś, kiedy nie wiem, ktoś tak zadecydował i może to się sprawdzało, ale czy to zdaje egzamin nadal? Weryfikatorzy nie mają czasu na ogarnięcie aż takiej ilości tekstów. Trudno więc, by dorzucać im jeszcze wybór naj...
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

13
Mnie zadziwia sam fakt, że robisz tą ankietę. Zwracano już uwagę na o wiele bardziej śmieciowe działy, jak np. czat. Dlaczego nie zrobisz ankiety, czy usunąć czat?
ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”