Twórcy operujący pięknem słowa

1
Jacy publicyści, eseiści czy felietoniści najlepiej opanowali sztukę posługiwania się językiem polskim? Pytanie moje dotyczy również powieściopisarzy, ale głównie chodzi mi o autorów krótszych form ze względu na łatwiejszy dostęp do ich prac. Chyba wszyscy podziwiamy twórców, którzy mówią polszczyzną wspaniałą, bogatszą od mowy znanej z mediów i jednocześnie odczuwamy żal, że piękno słowa zanika. Pytam, bo sam chciałbym pięknie mówić, a tego chyba można się nauczyć. Wystarczą nazwiska, bo wszystko można sobie uzupełnić wyszukując w internecie, ale oczywiście kilka słów komentarza nie zaszkodzi.
Z góry dziękuję

2
Sienkiewicz, "Pan Tadeusz" Mickiewicza, Dąbrowska, Żeromski.
Leśmian, Gałczyński, Tuwim.
Parandowski, Łysiak, Tyrmand, Miłosz
Tokarczuk,

Szymborska

Kołakowski. Wojtyła. Hołówka,

Przepraszam za chaos
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

3
Bruno Schulz, chłopie, Bruno Schulz.
Opowiadaj. Zachowaj rytm i opowiadaj. Mów o swoich klęskach, niespełnionych marzeniach, pierwszych miłościach, o dniu, kiedy miałeś wszystkiego dość, o tej jedynej, dla której chciałeś się zabić, o tym że nie wszystko ci się udaje. Ja będę słuchał. A potem spiszę historię twojego życia.

7
Gombrowicz! Ostatnio czytałem jakiś artykuł o interpunkcji na stronie pwn-u i był Gombrowicz zacytowany. Jedno zdanie. Od razu wiadomo, że to on. Miszcz. (Wielkim Pisarzem był :)

10
Aż dziw, że nikt nie wspomniał o Stanisławie Lemie, pod względem wirtuozerii językowej z Cyberiadą może się równać chyba tylko Schulz.

Poza tym Norwid, Szostak, Kochanowski
I oczywiście Herbert

Wielu mamy mistrzów słowa
hehehehehehe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”