Nie wiem czy dział słusznie wybrany, w razie czego proszę przerzucić gdzie wola.
Nurtują mnie dwie sprawy.
1. Czy tutaj na Wery patrzymy na teksty także z perspektywy "zwykłego czytelnika" ?
Nie dalej jak wczoraj jeden z użytkowników (pozdrawiam!) skrytykował strasznie mój tekst (całkowicie słusznie - stwierdzam po przeczytaniu argumentacji).
Co ciekawe, ten sam tekst ukazał się na jednym z portali o tematyce fantastycznej i uzyskał kilkanaście bardzo dobrych opinii i żadnej negatywnej. Dlaczego nikt tam nie zauważył nieścisłości, braków stylistycznych itd. ?
Teraz pytanie - dla kogo piszemy?
Kto jest naszym targetem?
Czy Ci "zwykli" , którzy nie rozbijają zdań, nie analizują frazeologii, a nasz tekst oceniają w kategoriach podoba się/nie podoba się? Czy może Ci "posiadający wiedzę tajemną, pozwalającą na prześwietlenie tekstu od A do Z"?
No więc, kto? Bo jako naszych potencjalnych czytelników w 90% możemy się chyba spodziewać "zwykłych" , prawda?
Konkluzja. Skoro 90% naszych czytelników nie podchodzi do tekstu analitycznie, to staranność super-doskonałości staje się potrzebą naszą, czy też faktycznie jest dla czytelnika?
Mam nadzieję że nie zamieszałem za bardzo sensu

2. Początkujący "piszący" czyta Wery.
Uczy się uważać na setki pułapek, uczy się mnóstwa zasad "pisania wysokiego poziomu".
Czy to Waszym zdaniem nie zaburza "autorskości" tekstu. Nie chodzi o to że tekst musi mieć błędy żeby być autorski. Chodzi o to czy początkujący, który ze stresem w piórze, stara się stosować wszelkie prawidła sztuki i nie wpaść w bagna błędów wszelakich, nie traci z horyzontu tego co chce pisać i jak chce pisać, nie traci w tym pisaniu siebie?
Pozdrawiam,
Godhand