Siostry, siostrzyczki

1
Tylu tu mądrych i oczytanych ludzi, więc rzucam w eter temat: motyw sióstr w literaturze, kulturze, mitologiach. Wszędzie. Proszę o książki z bohaterkami - siostrami i z omówieniem motywu. Będę wdzięczna na każdą wskazówkę. :D
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

3
Siostry łączy i specyficzna więź, i specyficzne współzawodnictwo. Czy możliwe jest, by to samo łączyło dwie niespokrewnione kobiety?
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

4
To może Balladyna i siostrzyczki Balladyna i Alina. No może trylogia Suzanne Collins tam jest Katniss i Prim w tej chwili to nic mi więcej nie przychodzi do głowy
Nieposłuszeństwo jest podstawą wolności, posłuszni muszą być niewolnicy.
Nam patriotom szabla i być może mogiła. Wam niewolnicy kajdany i zasłużone knuty.

5
Antygona i Ismena - jedna jest buntowniczką, druga ocieka pokorą

I jeszcze 2 bardziej współczesne, z fantastyki:

Pieśń Lodu i Ognia, G.R.R.Martin - Arya i Sansa - dwa zupełnie odmienne typy charakterów, odpychające się bieguny, różne wybory i konsekwencje tychże

Wyprawa Czarownic, T. Pratchett - Babcia Weatherwax, czarownica obalająca stereotypy i jej zła siostra Lily, która jest kwintesencją motywu wiedźm z bajek ;)

Maturę komuś piszesz? :>

6
Ojciec Goriot i jego dwie córeczki.
Kopciuszek
Pani Zamieć - to też baśń. - siostry są przyrodnie.
Antygona - jedna siostra słuchana, druga buntownicza.
Moralność Pani Dulskiej - Hesia i Mela ubrane identycznie.
Biblia - siostry, które czekać miały z zapalonymi kagankami.
Trzy Siostry - Czechow.

I jakoś do głowy bardziej przychodzą mi siostry mające brata... :D
Jak coś wymyślę, to napiszę. :)

7
Żartujesz z tą maturą, prawda?

Zauważyłam, że w kilku moich opowiadaniach przewijają się siostry jako bohaterki. To ciekawe, bo niby dlaczego? Może warto więc drążyć temat?

8
Anakolut pisze:Pieśń Lodu i Ognia, G.R.R.Martin - Arya i Sansa - dwa zupełnie odmienne typy charakterów, odpychające się bieguny, różne wybory i konsekwencje tychże
Powiedziałbym raczej: dwa zupełnie inne braki typów charakteru. :P

Ludzie, zlitujcie się, napisała przecież: w LITERATURZE. ;)

"Trzy siostry" Czechowa, w "Idiocie" Dostojewskiego siostry Iwanowny, durne siostry z "Moralności pani Dulskiej"... Kopciuszek? W literaturze milion: Elektra-Chrysotemis-Ifigenia; Erynie; Muzy; Gracje; nieskończone pokrewieństwa między boginiami... Przypomnę sobie pewnie więcej jak pomyślę.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

9
Znamienne jest to, ze dotychczas w temacie wypowiedzieli się (prawie) wyłącznie panowie.:P Być może motyw siostrzaństwa, wykraczający poza biologiczne pokrewieństwo, łączący niespokrewnione kobiety? Skoro można mówić o braterstwie broni, czemu by nie mówić o siostrzaństwie kobiecości. ale, jako mężczyzna, mogę sobie tak gadać w eter. ;) Lepiej niech panie się wypowiedzą. :)

10
Król Lir- dwie złe wyjątkowo zgodnie współpracują przeciw ojcu i dobrej siostrze, konflikt w każdym kierunku wraz ze zmianą stron, no i siostry są trzy

11
To nie to samo. Myślę, że biologiczne braterstwo różni się w wielu aspektach bardzo diametralnie od braterstwa broni.

12
Takie bardzo archetypiczne - Maria i Marta, które były też siostrami Łazarza, choć to akurat może być bez znaczenia.

O nich zgrabne opowiadanie napisał Karel Capek w Księdze apokryfów.
Ostatnio zmieniony wt 23 lip 2013, 23:50 przez Rubia, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

13
Czechowa już ktoś wymienił, więc rzucę sztukę Jeana Geneta - "Pokojówki". Wspaniałe współzawodnictwo sióstr Claire i Solange.

Do tego "Rozważna i romantyczna" i "Duma i uprzedzenie".
Dzwoń po posiłki!

14
To jeszcze "Perswazje" Jane Austen mi się przypomniały. Sióstr tam na pęczki, w różnych konfiguracjach.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

15
To mam już lekturę na rok albo i dłużej. Połowę znam, ale może warto zajrzeć raz jeszcze?

A może gender?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”