Zapis rozmowy na czacie internetowym

1
Witam.
Obecnie piszę opowiadanie, w którym mój bohater rozmawia z kimś na czacie internetowym. O ile zapis normalnego dialogu jest raczej oczywisty, o tyle nie wiem, w jaki sposób mam przedstawić tę rozmowę w internecie. Zastanawiałem się, czy nie najlepiej byłoby, gdyby poszczególne wypowiedzi poprzedzić zamiast myślnika znakiem "~", a czcionkę zmienić na jakąś wyróżniającą się od pozostałej części tekstu. Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za wszelkie pomysły :D

2
Jeśli równocześnie nie ma drugiego dialogu (ktoś siedzi na czacie, a przy okazji rozmawia z kimś innym) to nie ma sensu kombinować - pisz jak zwyczajny dialog lub w stylu
Zordon: Tekst
User666: Tekst

Jeśli chcesz mieć rozmowę na czacie, a do tego dialog, to najrozsądniejsze byłoby wyróżnienie czcionki (np w rozmowie czatowej dać kursywę).

3
A jeśli użyć czegoś takiego, jak przy listach (zawartych w tekście)? Teksty listów oznaczane są kursywą. Zresztą nie tylko listy, ale różne konwersacje dziejące się na innej zasadzie niż rozmowa (werbalna).

4
Osobiście, to połączyłabym obie zaproponowane metody. Co wyglądałoby tak:

User666: Tekst

W ten sposób tekst dialogu na czacie przy jednoczesnym dialogu werbalnym będzie się wyróżniał, jak napisał Zaqr, a nie będzie to wymagało zmiany sposobu pisania (używania kursywy, bądź nie) zależnie od okoliczności prowadzenia rozmowy na chacie. Przy wyjściu z założenia, że będzie więcej niż jedna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”