Bariera

1
ostatnią barierą której nie przekroczę
będzie granica skóry
dotrę przedrę zedrę wybiję
szarości czernie otchłanie spirale
i nagle stanę zmęczona z lękiem
przed skórą którą musnę opuszkami palców
tak aby przypadkiem nie trysnęła krew
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Bariera

2
Jeden przecinek.
Jeden by się przydał.
i nagle stanę zmęczona(,) z lękiem
Pierwszy wers jest przegadany - za bardzo doprecyzowany, w kontekście alegorycznej, umownej reszty bije po oczach oczywistością przekazu.

Podoba mi się dynamika tego kawałka.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

Bariera

4
Od pierwszego wersu wszystko się zaczęło :) kołacze mi się w głowie już od jakiegoś czasu.
Wszelką interpunkcję wyeliminowałam świadomie.
Dzięki za opinie.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Bariera

5
a mi się podoba w całości i bez przecinków
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Bariera

6
Łaaadne! Jeśli już mowa o zmianach, wyeliminowałabym "którą"z przedostatniego i "tak" z ostatniego wersu. Brak przecinków służy dynamice.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

Bariera

7
Ciekawie. Tak w moim turpistycznym stylu. Jakie jest przesłanie, że dotyk boli? Czy można przeniknąć wszystko oprócz skóry? Chyba że od środka, bo jest się krwią, duszą lub czymś innym. Puenty jako takiej nie widzę. Kim jest peel? Nie mogę go zidentyfikować a to nie dobrze, bo nie wiem wtedy o czym tak naprawdę jest wiersz.

Bariera

10
Nie podoba mi się zapis i końcówka, ale ja jestem fetyszystką fantazyjnych przerzutni, więc daruję sobie dalsze narzekanie.
Z końcówką utworu mam ten problem, że mam poczucie, że ta precyzja i dynamika, z którą zaczynasz utwór, opada na końcu.
Brak wyrazistej puenty? Nie wiem. Wrócę do niego, jest ciekawy i wart uwagi.

Bariera

11
Skóra to taka granica między życiem, a śmiercią. To naturalny strach. Jesteś zdrowa ;) Podoba mi się sposób przekazu.

Added in 14 minutes 14 seconds:
Wolha.Redna pisze: Od pierwszego wersu wszystko się zaczęło :) kołacze mi się w głowie już od jakiegoś czasu.
Dzięki za opinie.

Pisz treściwie, a formę zostaw dla tych, którzy nie mają po za formą nic ciekawego do napisania.

Added in 36 minutes 37 seconds:
huri75 pisze: Skóra to taka granica między życiem, a śmiercią. To naturalny strach. Jesteś zdrowa ;) Podoba mi się sposób przekazu.

Added in 14 minutes 14 seconds:
Wolha.Redna pisze: Od pierwszego wersu wszystko się zaczęło :) kołacze mi się w głowie już od jakiegoś czasu.
Dzięki za opinie.

Pisz treściwie, a formę zostaw dla tych, którzy nie mają po za formą nic ciekawego do napisania.
POZA miało być razem przepraszam.... nie mogę edytować...
Intelektualista - to człowiek mówiący zawile o rzeczach prostych; artysta - to człowiek mówiący prosto o rzeczach zawiłych.
Buk

Bariera

12
Pierwszy wers jakby oderwany, brak wyrazistej puenty nie przeszkadza, przekaz czytelny moim zdaniem.
Nie ma rzeczy bar­dziej niewiary­god­nej od rzeczywistości.

Bariera

13
Wolha.Redna pisze:ostatnią barierą której nie przekroczę
będzie granica skóry
ostatnią barierą
będzie granica skóry

barierą której nie przekroczę
będzie granica skóry

pierwszy wers do zmiany, reszta super, żadnej interpunkcji, pozdrawiam, Gra
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede