Romek Pawlak pisze: Dobieracie styl opowieści do pomysłu, posługujecie się wciąż swoim własnym stylem niezależnie od pomysłu, czy dobieracie pomysły do stylu?
Dla mnie to jeszcze tzw. "wyższa szkoła jazdy". Ale bardzo ciekawa wskazówka dotycząca pisania. W sumie to właśnie zwróciłam uwagę, że dobieram styl pisania pod postacie. Jesli jest to jakiś nieudacznik to serwuję monologi wewnętrzne, w któych bohater przeprowadza wiwisekcję swoich trosk i niedoli
Wydaje mi się też, że należy odróznić styl pisania od stylu opowieści, który w zasadzie można określić jako specyficzną "atmosferę" świata przedstawionego. Przyznam jednak, że błądzę po omacku

W zasadzie dla nas, poczatkujących, świetnym ćwiczeniem byłoby podpatrywanie mistrzów pióra i pisanie próbek a la Sienkiewicz, a la Hemingway itd. Posiadam książkę na temat stylów wielkich mistrzów - po angielsku, gdzie są wręcz wskazówki, jak pisać, aby upodobnić się do tych niedoścignionych. Tytuł tej ksiązki to: "Fiction writing. Master class" W. Cane. Może póżniej zamieszczę małą notatkę o którymś z pisarskich, niedoścignionych stylów, na podstawie tej ksiązki.
Added in 34 minutes 7 seconds:
Według autora wspomnianej przeze mnie ksiązki, kluczowym powodem, przemiawiającym za lekturą powieści S. Kinga, nawet gdy ktoś nie lubi horrorów, jest opanowanie przez Kinga do mistrzostwa suspensu. Suspens jest integralną częścią każdej dobrze opowiedzianej historii. Najprościej zdefiniowany, suspens to czynienie czytelnika ciekawym przyszłych zdarzeń. King sprawia, że czytelnik martwi się tym, co może się wydarzyć. Suspens to zazwyczaj martwienie się o postacie, któym grozi jakieś niebezpieczenstwo. U Kinga tym niebezpieczenstwem może być utrata życia, w komediach - utrata ukochanej osoby, u Dickensa skutki wyjawienia sekretu. Jęsli nazwiesz i będziesz świadom niebezpieczeństwa, występującego w twojej włąsnej opowieści, możesz uatrakcyjnić odbiór tekstu, poprzez zastosowanie suspensu.
Suspens u Kinga:
1) Napomknięcie o czymś, co wzbudza ciekawośc albo niepokój
2) przypomnienie czytelnikowi kilkukrotnie o tej rzeczy - problemie
3) Zastosowanie suspensu w kulimnacyjnych momentach powieści, kiedy stawki są najwyższe.
- Moje notatki z rozdziału poświęconemu S. King'owi w książce "Fiction writing. Master class" W. Cane'a. Nie tłumaczę całości, bo rozdział zawiera kilkanaście stron.