Powtarzanie końcówek gramatycznych w prozie

1
Z góry przepraszam jeśli taki temat już był. Użyłem słynnej opcji "szukaj", ale nie znalazłem.

Piszę dłuższy tekst w pierwszej osobie gramatycznej, w czasie przeszłym. Zastanawia mnie, czy w takim wypadku powtarzanie końcówek gramatycznych jest błędem i trzeba się tego wystrzegać? Na przykład w podanym fragmencie:
Siedziałem tak i czekałem, aż wolna wola zdławi instynkt przetrwania. Ostatecznie znów pstryknąłem bezpiecznikiem, cofnąłem lufę, po czym parsknąłem krótkim, durnym śmiechem. Opuściłem pistolet, pokręciłem głową.
jest sporo tego "-łem", ale z drugiej strony, nie bardzo wiem, jak tego uniknąć.

Czy to jest do zaakceptowania czy należy tego unikać jak ognia?
An artist can't tell you what the hell they're up to. They don't know. They can maybe guess. What they're actually doing when they're producing a piece of art is figuring out what they're up to. And that's when you know they're actually artists. They're moving beyond themselves.
Jordan Peterson

3
Wydaje mi się, że problemem jest brak podzielności uwagi u bohatera ;) Wszystko dzieje się jedno po drugim. Pstryka, po czym cofa lufę. Następnie parska, potem opuszcza pistolet, by w końcu pokręcić głową. Może pozwolić bohaterowi na wykonanie kilku czynności na raz? Niech siedzi czekając, a śmiechem parska w tym samym momencie, co cofa lufę. Więcej wiary w człowieka! :D Może coś w tym stylu?

Siedziałem czekając, aż wolna wola zdławi instynkt przetrwania. Ostatecznie znów pstryknąłem bezpiecznikiem i cofnąłem lufę parsknąwszy krótkim, durnym śmiechem. Opuszczając pistolet pokręciłem głową.
Sometimes you win. Sometimes you learn.

5
Koloryzacja pisze: Wydaje mi się, że problemem jest brak podzielności uwagi u bohatera ;) Wszystko dzieje się jedno po drugim. Pstryka, po czym cofa lufę. Następnie parska, potem opuszcza pistolet, by w końcu pokręcić głową. Może pozwolić bohaterowi na wykonanie kilku czynności na raz? Niech siedzi czekając, a śmiechem parska w tym samym momencie, co cofa lufę. Więcej wiary w człowieka! :D Może coś w tym stylu?

Siedziałem czekając, aż wolna wola zdławi instynkt przetrwania. Ostatecznie znów pstryknąłem bezpiecznikiem i cofnąłem lufę parsknąwszy krótkim, durnym śmiechem. Opuszczając pistolet pokręciłem głową.
Dzięki, to wydaje się mieć sens.
Romek Pawlak pisze: dostrzegam gorszy grzech: nieciekawie.
Romku, mógłbyś rozwinąć?
An artist can't tell you what the hell they're up to. They don't know. They can maybe guess. What they're actually doing when they're producing a piece of art is figuring out what they're up to. And that's when you know they're actually artists. They're moving beyond themselves.
Jordan Peterson

6
Skrzyżowanie -łem z niemal czystym opisem kolejnych działań, poza "wolna wola zdławi instynkt przetrwania", daje w efekcie wrażenie zewnętrznego opisu. Wewnętrznym jest cytat, który wyłowiłem, ale on z kolei jest, powiedzmy delikatnie, nieciekawy, bo widziałem go dziesiątki, jeśli nie setki razy. I w dodatku nie jest to prawdopodobne, choć z pozoru efektowne.
Ta narracja jest więc nudna, bo płaska, wiesz, ciężko się w niej znaleźć.

Added in 16 minutes 43 seconds:
Edit: po prostu, skoro masz bohatera w takiej narracji, jest go dla mnie stanowczo za mało i zbyt ciekawie, aby przyciągnął uwagę czytelnika. Chyba że próbka jednak nie jest reprezentatywna.
To jest po prostu BARDZO wymagający typ narracji.

Added in 1 minute 12 seconds:
Pff, brak edytowania postów jest wkurzający :) miało być: "za mało ciekawie" :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

7
Romek Pawlak, dzięki za wyjaśnienia :) Napisałeś, że to wymagający typ narracji, więc domyślam się, że dla początkującego trzecia osoba będzie łatwiejsza?
Jordan Peterson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”