Pocieszenie

1
jeśli dopadną cię czarne myśli
krytyki gradobicie i jesienne
chłody przy rodzinnym ognisku

nie oczekuj że będzie lepiej
pomocnej dłoni nie wypatruj

to nie twój świat marzycielu
planktonem pośród drapieżników

jesteś i lepiej byś o tym wiedział
Nie ma rzeczy bar­dziej niewiary­god­nej od rzeczywistości.

Pocieszenie

2
Rumcajs, czemu tak pesymistycznie? :) Z przesłaniem jako takim się nie zgadzam - ale pominąwszy ten szczególik, to jest bardzo ok. Bardzo ładne - w zasadzie najładniejsze, takie obrazowe, są wersy o chłodzie przy ognisku i o planktonie :)
Dobra architektura nie ma narodowości.
s

Pocieszenie

3
Isabel pisze: Rumcajs, czemu tak pesymistycznie? :) Z przesłaniem jako takim się nie zgadzam - ale pominąwszy ten szczególik, to jest bardzo ok. Bardzo ładne - w zasadzie najładniejsze, takie obrazowe, są wersy o chłodzie przy ognisku i o planktonie :)
Wierszyk na nie mydlenie oczu, takie życie, zamiast szklanki wody w chorobie, poduszka na głowe.

Added in 50 seconds:
I dziękuję, że podobaś :)

Added in 50 minutes 4 seconds:

oczekujesz że będzie lepiej

w tym świecie marzycielu

Lepiej :)

Added in 38 seconds:

oczekujesz że będzie lepiej

w tym świecie marzycielu

Lepiej :)

Pocieszenie

4
Podoba mi się prawie, bo na czasie. Mam jednak jedną uwagę: plankton wśród drapieżników może czuć się raczej bezpieczny? Wymień go może na jakiś inny oceaniczny drobiazg (szprotka?), którym drapieżniki się bardziej interesują. Moim zdaniem, będzie lepiej podtrzymywało nastrój całości.

Pocieszenie

5
Zwodzisia Trąbisia pisze: Podoba mi się prawie, bo na czasie. Mam jednak jedną uwagę: plankton wśród drapieżników może czuć się raczej bezpieczny? Wymień go może na jakiś inny oceaniczny drobiazg (szprotka?), którym drapieżniki się bardziej interesują. Moim zdaniem, będzie lepiej podtrzymywało nastrój całości.
Dzięki za zrozumienie całości, plankton? Może Ameba? Są jednak drapieżniki które żywią się planktonem, i to największe ssaki...więc jednak plankton. Pozdrawiam.

Pocieszenie

7
Plankton wśród wielorybów :) Malutkie, bezsilne żyjątka wobec gigantów. Żyjących po to, by je pożerać :)

Za oknem mam efekty specjalne do lektury - wyje mi tu, przesącza zimnem przez szpary w oknach. Wiersz i u mnie zagrał na niezmierzonych pokładach czarnowidztwa. Pisz, niech Twoje wiersze będą katharsis dla autora i czytelnika :)

Added in 1 minute 25 seconds:
...planktonem wśród wielorybów...
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”