Biją w bębny. Potężna smocza łódź, wychłostana falami dobija do brzegu. Zimny wiatr z północy przesuwa tuż nad ziemią stalowoszare nawisy obrzmiałe deszczem. Wyrywa wspomnienia, studzi sprężone mięśnie. Na ustach zawisł słony smak morza.
Łopoczą chorągwie z niebieskimi krzyżami na czerwonym tle, na identycznym pyszni się biały orzeł. Znak przystraja pierś mężczyzny, stojącego na dziobie.
Rudowłosi brodacze obserwują Słowianina. Nie spuszcza w pokorze głowy, odwzajemnia spojrzenia. Każdemu z osobna. Niektórzy go znają, wiedzą po co przybył.
Nad nimi, w chmurach, Rod wita się z Njordem.
Trap głucho uderza o brzeg. Biją w bębny.
Pora uwolnić drzemiące w brzuchu łodzi potwory.
Czerwone tła
2fajna puenta, ten słowianin mocarz, gdy rudowłosi plądrowali świat, my słowianie po lasach się kryliśmy 

Nie ma rzeczy bardziej niewiarygodnej od rzeczywistości.
Czerwone tła
5Dla mnie jakieś takie... za bardzo. Ja wiem, że miniatury piszę się po to, by pochwalić się oryginalnością stylu i trzeba wykorzystać każdy skrawek tekstu na dumnie łopoczące kłębowiska ognistorudych kędziorów na skamieniałych obliczach rosłych mężów, w których powrozowatych żyłach testosteron kłębi się niczym bałwany na morskiej kipieli, ale nawet tak małą formę da się przeładować, da się nią - jak widać - zmęczyć czytelnika.
Jeśli obrzmiałe deszczem, to już zwykłe chmury, a nie stalowoszare nawisy. Jeśli stalowoszare nawisy, to już nie obrzmiałe. I tak dalej. Może spróbuj wyrzucić tak z połowę "super fajnych oryginalnych alternatyw dla zwykłych, lamerskich słów" i zobaczyć, co z tego wyniknie.
Domyślam się, że tekst miał być poważny, a wyszedł niestety dość zabawny właśnie przez tę pociągniętą do granic farsy przesadę. Chyba, że taki był Twój cel - w takim razie znów przepraszam za brak umiejętności odczytania intencji autora.
Jeśli obrzmiałe deszczem, to już zwykłe chmury, a nie stalowoszare nawisy. Jeśli stalowoszare nawisy, to już nie obrzmiałe. I tak dalej. Może spróbuj wyrzucić tak z połowę "super fajnych oryginalnych alternatyw dla zwykłych, lamerskich słów" i zobaczyć, co z tego wyniknie.
Domyślam się, że tekst miał być poważny, a wyszedł niestety dość zabawny właśnie przez tę pociągniętą do granic farsy przesadę. Chyba, że taki był Twój cel - w takim razie znów przepraszam za brak umiejętności odczytania intencji autora.
Czerwone tła
6- z jednym mogę się z Margot zgodzić, to jest przeładowane. Natomiast całą resztę wręcz poczułam – i ten wiatr, i sól w powietrzu i lodowato zimną wodę. Nie wiem, do czego jeszcze można się przyczepić. Nie wydaje mi się, żeby fragment roił się od "super fajnych oryginalnych alternatyw dla zwykłych, lamerskich słów". Co niby jest takie wymyślne? Słowo "trap"? "Chorągiew"? "Smocza łódź" to inna nazwa długiej łodzi wikingów, mówiono na nie "drakkar" czyli "smok", to nie wymyślna metafora ale określenie nawiązujące od historii. Co do tekstu – może i jest ciut przejaskrawiony, ale to dlatego, że buduje pewien klimat, opisuje punkt w historii, gdzie nie było miejsca na herbatki u babuni i podjadanie konfiturek. Pojawiali się za to rośli mężowie z toporami w łapach.
There is no God and we are his prophets.
The Road by Cormac McCarthy
Czerwone tła
7Ja to odbieram, że superfajne alternatywy dla lamerskich słów są precyzyjnie odmierzone. W ogóle słowa w tekście są precyzyjnie odmierzone. Biją wręcz prostotą i o to chodzi. Ja wolę dłuższe teksty, bardziej dopowiedziane, ale w tym kupuje mnie prostota.
Niemniej jedna rzecz mnie zastanawia.
Ale mimo to, jak łódź dobija do brzegu, smocza łódź, to trap wydaje mi się, nie wiem czy do końca anachronizmem, ale nie pasuje do tej sceny. Trap do raczej do pomostu, na brzeg to by wyskoczyli o tak, bez trapu, zdaje mi się. A właściwie to do wody (po kolana).
Niemniej jedna rzecz mnie zastanawia.
Ja wiem, że nie jest to tekst o czasach wikingów, tylko raczej taki misz masz wtedy i teraz, wieloznaczny. Jakby czas wikingów był dołożonym elementem, który ma ubogacić współczesność.
Ale mimo to, jak łódź dobija do brzegu, smocza łódź, to trap wydaje mi się, nie wiem czy do końca anachronizmem, ale nie pasuje do tej sceny. Trap do raczej do pomostu, na brzeg to by wyskoczyli o tak, bez trapu, zdaje mi się. A właściwie to do wody (po kolana).
Sekretarz redakcji Fahrenheita
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy
Czerwone tła
8Ależ ja nie mówię, żeby smak morza zastąpić turbotem w galarecie, a krew konfiturą, tylko, żeby trochę przystopować z tym łopotaniem, pysznienem się, przystrajaniem i potężnością. Cóż. Widocznie nie moja estetyka.
Added in 4 minutes 55 seconds:
P.S. Jeśli autora to pocieszy, to mogę dodać, że wiele scen z superbohaterskich filmów, które przez internautów zostają okrzyknięte arcydziełami wciskającymi w fotel bawi mnie do łez. Widocznie po prostu nie lubię tego rodzaju "epickości", a zatem po prostu uznajmy, że nie jestem grupą docelową.
Added in 4 minutes 55 seconds:
P.S. Jeśli autora to pocieszy, to mogę dodać, że wiele scen z superbohaterskich filmów, które przez internautów zostają okrzyknięte arcydziełami wciskającymi w fotel bawi mnie do łez. Widocznie po prostu nie lubię tego rodzaju "epickości", a zatem po prostu uznajmy, że nie jestem grupą docelową.
Czerwone tła
9Też tak mi się wydaje. A cała reszta to kwestia smaku albo upodobania, i nie powinna być przedstawiana jako wada tekstu.
Czerwone tła
10Nie otworzę Ci tego tekstu. Kim jest Słowianin, czym są smocze łodzie, czym jest bicie w bębny, czym jest pogoda, wspomnienia, dlaczego Rod spotyka się z Njordem. Czym są drzemiące w brzuchu potwory i dlaczego trzeba je budzić.MargotNoir pisze: Dla mnie jakieś takie... za bardzo.
Nie otworzę - nie z czystej złośliwości (bywa) tylko jak to mawia...
brat_Iwar pisze:ciekawość łechtać, a nie zaspokajać

Znów? Kiedy był pierwszy? (nie przepraszaj)MargotNoir pisze: znów przepraszam za brak umiejętności odczytania intencji autora.
Nieeee. Nie. To mnie nie pociesza:)))MargotNoir pisze:P.S. Jeśli autora to pocieszy, to mogę dodać, że wiele scen z superbohaterskich filmów, które
Dzięki i pozdrawiam.
S.
Tym bardziej jestem zdziwiony i mile zaskoczony Twoją wizytą w tym stusłowcu.Kruger pisze:Ja wolę dłuższe teksty, bardziej dopowiedziane
Kadah,
Kreator
Dziękuję:)
Czerwone tła
11Zastanawiam się właśnie nad poziomem swojej ignorancji.brat_ruina pisze: Nie otworzę Ci tego tekstu. Kim jest Słowianin, czym są smocze łodzie, czym jest bicie w bębny, czym jest pogoda, wspomnienia, dlaczego Rod spotyka się z Njordem. Czym są drzemiące w brzuchu potwory i dlaczego trzeba je budzić.
Nie otworzę - nie z czystej złośliwości (bywa) tylko jak to mawia...
OK, mamy anachronizmy, więc to nie tekst "kostiumowy", choć na taki z początku wygląda. Smocze łodzie, Njord, Rod - wszystko jasne, ale co dalej?
Co do reszty... Co to może znaczyć, poza oczywistą oczywistością? Zastanawiam się nad jakimś wydarzeniem historycznym, którego nie jestem świadoma (a wiedzieć o nim wypada), do którego tekst mógłby się odwoływać. Jeśli tak, to nie wyguglam, trudno, bo nawet nie wiem, od czego zacząć. Zresztą nie wiem, w jaki sposób zrozumienie tych odniesień wpłynęłoby na ocenę stylu.
Druga opcja, jaka przychodzi mi do głowy, to to, że tekst jest fanfikiem do jakiegoś tekstu, którego nie znam, a który również wypada znać. W takim wypadku łechtanie ciekawości też niewiele da, bo tu już możliwości jest zdecydowanie za dużo. Inna sprawa, że ta wersja usprawiedliwiałaby być może styl.
Niezrozumienie intencji zdarza mi się tu chyba nagminnie. Chyba, bo wnioskuję to tylko z odpowiedzi autorów.
Czerwone tła
12Bardzo proszę

Czerwone tła
13Moja też nie, i absolutnie nie zgadza mi się z finezją języka w poprzednich tekstach Ruina.
To jest po prostu bardzo ciężkie, pretensjonalne i pseudopatriotyczne :(
Czerwone tła
14:oops:Kadah pisze: Lubię twoje literackie obrazy w pół drogi
MargotNoir, nie jest to fanfik i nie przyświeca temu żadne wydarzenie na kartach historii.
W którym miejscu? W pysznieniu się? Możesz wszystko zarzucić, ale to mnie zaskakuje:)Juliahof pisze: pseudopatriotyczne
Czerwone tła
15Czy mogę zatem zapytać, w jakim sensie ten tekst należałoby otworzyć, by uczynić go zrozumiałym? Co mnie omija?