jeden mały listek

1
Nie umiem już pisać wierszy
jeden mały listek

jeden pożółkły wiersz
jesieni nie czyni

dopiero
być może
gdy zbierze się więcej
gdy wiatr z osłabionych dłoni powyrywa
gdy słony deszcz wypłucze
gdy niewyraźna mgła otuli
gdy już nie zdołam ich utrzymać

wtedy
być może
być może

lecz i tak
lepszy z nich będzie pożytek
kiedy zgrabić w stertę
i jeżom zostawić
na przezimowanie

zakopią się
przeczekają
a wiosną wyjdą
i zapomną

wtedy dopiero
je spalę

zeszłoroczne wiersze
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

jeden mały listek

3
Jedna osobista uwaga: melodyjność zakłóca powtórzenie "być może". Rozumiem koncept, ale brzmi lepiej bez powtórzenia. Według mnie ;)
A teraz idę spalić zeszłoroczne liście... Może wiosna szybciej przyjdzie ;)
Z wyrazami szacunku,
Fallen

jeden mały listek

4
Fallen pisze: (pn 14 lut 2022, 17:43) A teraz idę spalić zeszłoroczne liście... Może wiosna szybciej przyjdzie
a to już pąki na drzewach w styczniu to za późno? To się w głowach poprzewracało... ;)

ithi, Fallen, dzięki za komentarz :)
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

jeden mały listek

5
jest pazur a przy basie wrzeszczy tekst przyjemnie.
... Była to jedna z tych jasnych nocy, w których firmament gwiezdny jest tak rozległy i rozgałęziony, jakby rozpadł się, rozłamał i podzielił na labirynt odrębnych niebios, wystarczających do obdzielenia całego miesiąca nocy zimowych i do nakrycia swymi srebrnymi i malowanymi kloszami wszystkich ich nocnych zjawisk, przygód, awantur i karnawałów.

Bruno Schulz

jeden mały listek

6
Dzięki Park. A przy jakim basie?

jeden mały listek

7
Piwo, dwie gitary
... Była to jedna z tych jasnych nocy, w których firmament gwiezdny jest tak rozległy i rozgałęziony, jakby rozpadł się, rozłamał i podzielił na labirynt odrębnych niebios, wystarczających do obdzielenia całego miesiąca nocy zimowych i do nakrycia swymi srebrnymi i malowanymi kloszami wszystkich ich nocnych zjawisk, przygód, awantur i karnawałów.

Bruno Schulz

jeden mały listek

8
Jak przy tamtym wierszu? Co mówiłeś, że sam byś zaśpiewał, bluesa?

jeden mały listek

9
P.Yonk pisze: (pn 14 lut 2022, 23:13) Jak przy tamtym wierszu? Co mówiłeś, że sam byś zaśpiewał, bluesa?
wiersz to nie jest, ale bluesa bym zaśpiewał. Na dwie gitary.

Bruno Schulz

jeden mały listek

10
Ładnie jest, dobrze. Jeże najlepsze.
I zgadzam się z Fallen - też czuję, że dwa razy być może to za dużo.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

jeden mały listek

11
Dzięki Thana za komentarz :)
Być może poprawię ;)

jeden mały listek

13
Soma, dzięki za komentarz i zrozumienie, że potrzebuję więcej czasu na przemyślenia... Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”