Agness pisze...

1
Cześć! :)
Ojej, od czego by tu zacząć? Na imię mam Agnieszka, jednak w przestrzeni twórczej, dla znajomych i nieoficjalnego świata jestem Agness. Mam wykształcenie medialne, choć dotychczas pracowałam w różnych branżach. Od dzieciństwa coś piszę, nawet dużo i długo, co nie raz było przedmiotem kpin rodziny i znajomych: począwszy od dziecinnych opowiadań w zeszytach, przez bloga fan-fiction i tym podobne, a nawet trochę poezji. Jednak dopiero kilka lat temu uwierzyłam w siebie i swoją pasję "na poważnie". Kilka miesięcy temu skończyłam 40 lat, a pół roku wcześniej swoją pierwszą powieść na pograniczu gatunków romans i thriller. Mam już za sobą parę wysyłek mojej propozycji do wydawnictw, ale że jestem taką debiutantką znikąd, bez odpowiednich kontaktów, dotychczas dostałam tylko trzy odpowiedzi: na nie, spośród około trzydziestu. :) Reszta milczy, pewnie zginęłam w masie innych propozycji.

JEANNY to powieść inspirowana muzyką (ogólnie rzecz biorąc; na szczegóły przyjdzie czas). Tak naprawdę, dopiero pracując nad nią uczyłam się pisać literacko, pracować nad warsztatem, fabułą i bohaterami. Mam wielkie marzenia, na dodatek nie wstydzę się ich. W ogóle czuję, że dopiero teraz stoję na progu właściwej dla mnie kariery zawodowej, ponieważ chcę pisać profesjonalnie: powieści do ekranizacji oraz scenariusze. Dużo udzielam się na mojej stronie publicznej na Facebooku, gdzie piszę o tym, co piszę, o procesie twórczym, o bohaterach i innych powiązanych rzeczach ("Agness Kudrycka, aspirująca pisarka") i właśnie tam komentująca dziewczyna poleciła mi to forum. Na razie się rozglądam, przeczytałam regulaminy, ale wiecie... jestem taką osobą, że jak jest zbyt dużo zasad to się gubię i czuję przytłoczona. Mam nadzieję, że nie popełnię jakiegoś błędu. Z czasem chciałabym Wam przedstawić swoją JEANNY – fragmenty albo... nie wiem, gdyż powieść ma prawie 590 stron, więc poddanie całości w krytykę jest chyba... niemożliwe? Dotychczas kilka osób znajomych czytało całość, dostałam trochę krytyki, poprawiłam, co trzeba i chyba nie jest źle. Obecnie czyta kolega z pracy, póki co jedyny mężczyzna i nie mówi nic złego, tylko wyłapuje literówki, które, do licha, zawsze gdzieś wyskakują. Generalnie trudno mi się doprosić o jakiś szerszy feedback, opinie, być może dlatego, że obecnie znajduję się (mieszkam i pracuję) w nieartystycznym środowisku, gdzie jestem trochę wyalienowana, inna, z innymi priorytetami i stylem życia. A te kilka osób, którym się chyba podoba, jakoś nie potrafią powiedzieć mi nic więcej.

Pozwólcie, że zostanę tu trochę z Wami, porozglądam się najpierw, postaram się udzielać w miarę możliwości, a później spróbuję wrzucić fragmenty mojej powieści. Najpierw muszę zobaczyć, jak to wszystko działa.

Acha – napisane to było w regulaminie i ja bardzo cieszę się z tego, że jest ta merytoryczna krytyka, wytykanie błędów. Ja jak najbardziej tego chcę, gdyż pragnę się rozwijać, lubię się uczyć, a więc zdaje się, że trafiłam w dobre miejsce...?

I jak widać, specjalistką od krótkich form nie jestem. ;-)
No to tyle na początek, mam nadzieję, że dobry.
"Naucz się zasad jak profesjonalista, abyś mógł je łamać jak artysta" Pablo Picasso
facebook.com/agnesskudrycka.autorka

Agness pisze...

3
Agness pisze: (pn 25 kwie 2022, 19:37) Od dzieciństwa coś piszę, nawet dużo i długo, co nie raz było przedmiotem kpin rodziny i znajomych
Super, znaczy, że przygotowanie do przyjęcia łomotu na wery już masz.
Agness pisze: (pn 25 kwie 2022, 19:37) Z czasem chciałabym Wam przedstawić swoją JEANNY – fragmenty albo... nie wiem, gdyż powieść ma prawie 590 stron, więc poddanie całości w krytykę jest chyba... niemożliwe?
Po pierwsze, przedstawienie całości online spali powieść u wydawców. Po drugie, nikomu się nie będzie chciało czytać całości.

Obrazek
http://radomirdarmila.pl

Agness pisze...

4
Cześć Agnieszka ;)
Zapraszamy, zapraszamy.

Absolutnie nie widzę powodu, by wstydzić się marzeń :)
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

Agness pisze...

5
Właściwie, źle napisałem. Można w kąciku pomocy (nie pamiętam, jak się ten dział nazywa) zaprosić ochotników do pomocy. I ci ochotnicy oczywiście przeczytają 590 stron. Natomiast lepiej najpierw wrzucić fragment albo lepiej - napisać jakąś krótką wprawkę specjalnie dla wery.
http://radomirdarmila.pl

Agness pisze...

6
ela pisze: (pn 25 kwie 2022, 19:49) Powiedz, co lubisz czytać? Czy lubisz elfy?
Myślę, że z elfami potrafiłabym się dogadać. Natomiast czytać lubię powieści osadzone w realiach, z bohaterami-ludźmi z krwi i kości. Sama tak właśnie staram się pisać.
"Naucz się zasad jak profesjonalista, abyś mógł je łamać jak artysta" Pablo Picasso

Agness pisze...

7
szopen pisze: (pn 25 kwie 2022, 19:49) znaczy, że przygotowanie do przyjęcia łomotu na wery już masz.
Tak mam i poproszę. :)
szopen pisze: (pn 25 kwie 2022, 19:49) Po pierwsze, przedstawienie całości online spali powieść u wydawców. Po drugie, nikomu się nie będzie chciało czytać całości.
Będę miała w takim razie zagwozdkę, które fragmenty wybrać.
Michał123 pisze: (pn 25 kwie 2022, 19:57) Absolutnie nie widzę powodu, by wstydzić się marzeń
Hej Michał! Prawda!

Agness pisze...

8
Witaj i pokaż co potrafisz ( w granicach rozsądku i prawa) ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Agness pisze...

10
Navajero pisze: (pn 25 kwie 2022, 20:29) Witaj i pokaż co potrafisz ( w granicach rozsądku i prawa)
Chętnie, oczywiście. Na początek jednak przeglądam forum, tematy i trochę czytam. Aż wreszcie trafiłam tam, gdzie forumowicze dzielą się swoimi fragmentami i — według regulaminu (nie do wiary, że ja tak piszę: "zgodnie z regulaminem" :D) — muszę najpierw wypowiedzieć się na temat dwóch, trzech utworów, zanim opublikuję fragment mojego. Szukam czegoś, co mnie zainteresuje. :)
Hellknight pisze: (pn 25 kwie 2022, 20:57) Pierwszy wpis, w czasie mej krótkiej Wery-kariery, na który aż chce się odpowiedzieć - Cześć!
Ojej, jak miło! Cześć.

---
Interesuje mnie na tym forum bardzo wiele tematów. "Przeleciałam" kilka wątków, które miały początek lata temu, kończą się np. w 2018 roku. Rozumiem, że mogę je reaktywować swoją ciekawością i zadać nowe albo stare pytania po nowemu? Ponieważ ten rynek jest zmienny, zmiany zachodzą dynamicznie według moich obserwacji, myślę, że jest trochę różnic w podejściu obu stron: zarówno wydawnictw i ich redakcji, jak i nowych aspirujących pisarzy.
Ale powoli i po kolei.

Agness pisze...

12
Agness pisze: (pn 25 kwie 2022, 22:54) Rozumiem, że mogę je reaktywować swoją ciekawością i zadać nowe albo stare pytania po nowemu?
Koniecznie :D Powiew świeżości bardzo się przyda.
Witaj, korzystaj i baw się dobrze :D
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”