Konkurs dla młodych dziennikarzy Youngpress

1
Już jakiś czas temu natrafiłam na Newsweeka i wreszcie postanowiłam zajrzeć. Mamy, co następuje:

"Zapraszamy wszystkich uczniów do wzięcia udziału w konkursie dziennikarskim.

Waszym zadaniem jest przygotowanie materiałów dziennikarskich (materiały mogą mieć formę: reportażu, wywiadu, tekstu specjalistycznego, tekstu publicystycznego, eseju) w jednej następujących kategorii (odpowiadających działom "Newsweeka"). Wybierzemy też autorów najlepszych zdjęć. Prace należy zgłaszać w kategoriach:

Kategorie:

Peryskop

Polska

świat

Biznes

Nauka

Społeczeństwo

Kultura

Styl życia

Foto

Autorzy najwyżej ocenionych prac zostaną zaproszeni do redakcji i współpracując z dziennikarzami i redaktorami Newsweeka na podstawie własnych tekstów, przygotują dodatek Newsweek Junior. Wszystkim chętnym do wzięcia udziału w konkursie, polecamy tekst "Z kuchni Newsweeka", z którego dowiecie się wszystkiego o newsweekowym stylu pisania.

Publikacja przygotowana przez zwycięzców konkursu i redakcję Newsweeka ukaże się wraz z regularnym wydaniem naszego tygodnika 26 maja 2008 roku.

Organizatorzy konkursu pokryją koszty przejazdu, zakwaterowania, wyżywienia zaproszonych autorów. Autorzy również otrzymają wierszówkę - wynagrodzenie za pracę.

Uczniowie mogą nadsyłać swoje prace do 7 kwietnia 2008 roku.

Ocena będzie przebiegać dwuetapowo, najpierw najciekawsze prace wyłonią internauci, a następnie Kapituła Newsweeka. Nazwiska zwycięzców zostaną ogłoszone 2 maja".

Więcej szczegółów: tutaj.

Czasu jest mało, ale cóż to dla nas, gimnazjalno-licealnych pisarzy z żyłką dziennikarską! ^^

2
Buu... Ja się czuję jeszcze taka młoda, jacyś mężczyźni w pociągach biorą mnie za piętnastolatkę... A w takim konkursie nie mogę wystartować... Buu... Czemu takich fajnych rzeczy nie było, jak człowiek biegał na lekcje w klasie dziennikarskiej? Idę sobie naostrzyć toporek, może przy okazji sobie krzywdę zrobię... Chlip...

Pozdrawiam

kognitywna

3
ja byłam kiedyś w klasie dziennikarskiej, nawet miałam niewielkie osiągnięcia, ale niestety też się nie kwalifikuje....chociaż też nie wyglądam na tyle ile mam lat...

4
kognitywna pisze:Buu... Ja się czuję jeszcze taka młoda, jacyś mężczyźni w pociągach biorą mnie za piętnastolatkę... A w takim konkursie nie mogę wystartować... Buu... Czemu takich fajnych rzeczy nie było, jak człowiek biegał na lekcje w klasie dziennikarskiej? Idę sobie naostrzyć toporek, może przy okazji sobie krzywdę zrobię... Chlip...

Ja też żałuję, bo nie mam czasu, niestety, na napisanie czegoś porządnego. Kognitywna: nie łam się, Twoja śmierć byłaby stratą dla świata, kochana.

A co do wyglądu: zostaw dowód w domu, napisz i wygraj, to będę Cię wypatrywać w "Newsweeku". ;)

5
Też miałam osiągnięcia w klasie dziennikarskiej:D Nie było problemów z publikacją, wydawaliśmy własną gazetę i poszło w niej ok. 10ciu moich tekstów:P Bo mi się więcej pisać nie chciało:P To były czasy...

Mam dość sceptyczne podjeście do konkursów dziennikarskich;) Szczególnie do "Złotego Pióra" Głosu Szczecińskiego;) Nabazgrany w godzinę tekst uznali za najlepszy w jednym z etapów, a teksty naprawdę dobre i dopieszczone przeszły bez echa... Ale Newsweek to chyba trochę inna bajka... Szkoda, naprawdę...

Eitai, nie słodź mi tak, bo jeszcze popadnę w samozachwyt:D Ale dzięki:*

Nie ma takich konkursów dla studentów?

Pozdrawiam

kognitywna

6
Chciałbym podziękować naszej wspaniałej forumowiczce Eitai Coro za poinformowanie o tym konkursie.

Dzięki temu można było uświadczyć w Newsweeku moje teksty. Wygrałem w dziale biznesowym. Informowanie o konkursach na forum ma sens :D. Mamy laureatów :P.

Pozdrawiam
Tylko ludzie odbiegający od normalności mają szansę być zapamiętanymi przez historię
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”