2
Trzeba. Wyrażenia obcojęzyczne pisane alfabetem łacińskim obowiązkowo wyróżniamy kursywą.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

3
Cytuję za Adamem Wolańskim:

"Wyróżniamy bowiem kursywą wszelkie wyrazy i wyrażenia, a nawet całe zdania, które funkcjonują na prawach cytatu z języka obcego. Wyjątek stanowią wyrazy i wyrażenia powszechnie stosowane i od dawna w polszczyźnie obecne, np. postscriptum, incognito [tu wyróżnione kursywą z innego powodu, mianowicie jako przytoczenia – Red.]".

A więcej tu:
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10414
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

8
Jakbym wiedział to przecież odpowiedziałbym. Ale muszę pójść do empiku, sprawdzić jakie mają czcionki w Prószyńskim, a potem zerknąć u grafików jak się toto nazywa.

9
shelion pisze:Pewnie w takiej zwykłej - dajmy na to King.
Potwierdzam. Gdybym miał możliwość - sprawdziłbym to. Mieszkanie na wsi nakłada jednak pewne ograniczenia.

10
Ale czego dotyczy pytanie? Kroju czcionki (bo z tym kojarzy mi się "rodzaj") czy użycia kursywy?
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

12
Nie jestem pewny, ale chyba Times New Roman, bo na Bodoni to nie wygląda.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

13
Zacznijmy od tego, że czcionki na kompie i na papierze wyglądają inaczej, mimo iż pierwotnie te same.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

14
BMF pisze:wyglądają
Mogą wyglądać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”