16

Latest post of the previous page:

Nie, ale ja jestem w innej sytuacji niż koleżanka.
Mam dwie dychy, które nie czynią już ze mnie złotego dziecka i mam zbiór opowiadań, na którego temat Muza i Replika wypowiedziały się wprost, że fajny, ale nie wydadzą go, bo to zbiór opowiadań. Dlatego piszę książkę.

Jeśli jej też nie będą chcieli wydać, wtedy będziesz mógł zadać mi to pytanie znowu.

[ Dodano: Pią 23 Paź, 2009 ]
A, swoją drogą. Ten zbiór zacząłem pisać mniej więcej w jej wieku (no rok starszy, ale ja i dziadem byłem, jak w ogóle zacząłem pisać), kiedy jeszcze byłem złotym dzieckiem, więc można rzec, że czuję ból. Wiem jak to jest, gdy przez dwa lata dzwonisz do ludzi, którzy nawet nie udają, że Cię nie olewają, żeby rozmawiać o tekstach, po które nawet nie sięgnęli.
Seks i przemoc.

...I jeszcze blog: https://web.facebook.com/Tadeusz-Michro ... 228022850/
oraz: http://www.tadeuszmichrowski.com

17
Pytam, bo podejrzewam, że nie jest trudnością wydać w naszych debiutach.

Tak więc argument:
TadekM pisze:5. Jeśli zostaniesz wydana, to masz w kieszeni dorobek literacki, którym na tym forum może się poszczycić garstka osób. Momentalnie stajesz przed nimi w kolejce do każdego "prawdziwego" wydawnictwa.
jest co najmniej dyskusyjny. no chyba, że... książka wydana w naszych debiutach będzie się dobrze sprzedawać i mieć dobre recenzje. tylko czy w ten sposób wydane książki ktoś będzie chciał w ogóle recenzować?
podejrzewam, ze zostaje tylko jedno - świetna sprzedaż. tylko to może przekonać potencjalnych, dalszych wydawców.

jak na 17 lat, to dziewczyna pisze fajnie, ale tak jak mówi Navajero - to nie jest poziom wydawniczy.

moje rady:
1. olać nasze debiuty, zacząć pisać lepiej i z czymś nowym uderzyć do prawdziwych wydawnictw
2. wydać pod pseudonimem i zobaczyć co z tego będzie. jak się sprzeda sensownie, to się przyznać, że to moje ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

18
Hm, spór dość jałowy, decyduje i tak zainteresowana.

Mimo to... chętnie się pokłócę ;)

Tknąłeś jeden z argumentów. I na dobrą sprawę wcale go nie obaliłeś, bo ani ja, ani Ty nie mamy pojęcia jaki jest rzeczywiście poziom tych tekstów i na ile mocną obróbkę redaktorską przewidują ND.

A nawet, gdybyś miał rację.
Co z pozostałymi korzyściami?

I nadal nie napisałeś, co dziewczątko mogłoby na tym stracić.

[ Dodano: Pią 23 Paź, 2009 ]
Ten pseudonim nie brzmi źle.
Seks i przemoc.

19
TadekM pisze:I nadal nie napisałeś, co dziewczątko mogłoby na tym stracić.
Jej nazwisko, byłoby kojarzone z wydawnictwem, które wydaje gnioty, każdego grafomana, który ma ochotę coś napisać, zakładając, ze tak robi.
Jej nazwisko byłoby kojarzone z gniotem, zakładając, że byłby to gniot.

Jeśli nasze debiuty nie wydaje gniotów, to można na tym zyskać, ale obawiam się, że naszym debiutom jest raczej wszystko jedno co wydaje, byle było tego dużo i nic nie kosztowałby ich autor.

Być może się mylę. Zobaczymy, jak nasze debiuty coś wyda i co to będzie, to coś ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

20
Kiepski debiut może spowodować problemy w dalszej karierze. Jeżeli ktoś pisze na dobrym, czy nawet niezłym poziomie, bez problemu załapie się do jakiegoś czasopisma. Wtedy sprawdzi - na krótszym tekście, czy jego pisanie jest coś warte. Jeśli nie - nie pisze tak dobrze jak mu się wydaje. Problem nie w samym wydawaniu, a w wydawaniu tekstów odpowiedniej jakości. Dlatego osobiscie z pewną dozą nieufności traktuję tę inicjatywę. Powtarzam - jeśli dobrze piszesz to Cię wydadzą. W normalnym wydawnictwie, za pieniądze. Naprawdę nikt nie robi łaski - wydawnictwo chce zarobić. Jeżeli nie chcą, to znaczy, że coś jest nie tak. Wtedy nie warto wydawać na siłę, lepiej poczekać trochę, udoskonalić warsztat.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

21
Nasze Debiuty pisze: 2009-09-30

Mamy wybrane osiem powieści!!!!

Od momentu uruchomienia strony napłynęło ponad 60 prac. Po przeczytaniu wybraliśmy osiem pozycji.

Cztery z nich są już przygotowywane przez współpracujących z nami redaktorów. W ciągu 3 tygodni pierwsze tytuły pojawią się już w Empik.
Czy ktoś wie co to za powieści? Powinny już być :)
Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie

22
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez NaszePiasanie.pl w zakresie niezbędnym do przeprowadzenia procesu wydania mojej książki. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, a ponadto każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania.
- Jest to jeden z dwóch punktów w formularzu zgłoszeniowym. Zwracam uwagę na podany kolejny adres " NaszePiasanie.pl" po wklepaniu którego przenosimy się na stronę Uniwersytetu chyba łódzkiego.

[ Dodano: Sob 24 Paź, 2009 ]
Trias S.A.
Siedziba: 87-100 Toru􀄔, ul. Równinna 11/13
Oddzia􀃡 Toru􀄔: 87-100 Toru􀄔, ul. Równinna 11/13, tel. +48 56 658 06 00, fax +48 56 658 06 08, [email protected]
Oddzia􀃡 Warszawa: 01-942 Warszawa, ul. Kabaretowa 21, tel. +48 22 839 49 35, fax +48 22 839 03 53, [email protected]
- W dziale kontakty widnieje adres Warszawa ul Kabaretowa 21, po wklepaniu którego wyskakuje mniej więcej to...

Taki adres ma też "Prolibri.pl Twoja Księgarnia Internetowa"

Należąca do Dictum Sp. z o.o

A podany numer telefonu komórkowego w Naszedebiuty.pl -tel. 0 22 663-98-13, 0 22 663-43-09 jest identyczny z numerami sp. z o.o Dictum. Skład zarządu:Dictum Sp. z o.o.
Adres: Kabaretowa 21, 01-942 WarszawaTelefon: (022) 663-98-13Fax: (022) 663-98-12Nip: 5252280473
Forma własności: Sp. z o.o.Zatrudnienie: 6-10 osóbNumer KRS: 0000201997KRS »

Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek: 08:00-16:00Słowa kluczowe: filar, książka przygodowa, kurpisz, videograf 2, wydawnictwo m
Raport biznesowy (KRS)
Fotogaleria

Przy współpracy: Infoveriti
Nazwa rejestrowa: Dictum Spółka Z Ograniczoną OdpowiedzialnościąAdres rejestrowy:
Miasto: Warszawa
Ulica: Kabaretowa 21
Kod pocztowy: 01-942
Województwo: Mazowieckie
Powiat: M.st. Warszawa
Data rejestracji firmy w KRS: 2004-03-29Data podpisania umowy lub statutu: 2003-11-13 Skład zarządu:
Prezes zarządu: Marcin Andrzej Nowak
Wiceprezes zarządu: Grzegorz Pławski
Członek zarządu: Grażyna Barbara Ciesielska
Zobacz przykładowy raportDowiedz się więcej:
Wyślij SMS (Cena: 23,18 zł z VAT) o treści:
KD.ZUMI
na numer
91955

Po chwili otrzymasz SMS z kodem dostępu.
Otrzymany kod wpisz poniżej.

Akceptuję regulamin usługi

Co zawiera raport:

* Sprawozdania finansowe za lata: 2007,2006,2005,2004,2003
* Powiązania kapitałowe
* Zaległości płatnicze
* Analiza finansowa
* Analiza ryzyka
* Wykonanie limitu kredytowego
* Historia zmian zarządu

Uwierzytelnione

Dziękować nie musicie. Niech mi tylko ktoś zdejmie chociaż jedno ostrzeżenie bo ooooszaaaaleję!

www.biblioteka-analiz.pl/szukaj/?text=p%B3awski
Oto link wyjaśniający zamiary, plany itd panów: Nowaka, Pławskiego i chyba pani C.

Wersja dla leniwych:– Naszym zadaniem jest tanie wydawanie książek debiutantów – powiedział Bibliotece Analiz Grzegorz Pławski, jeden z założycieli Fundacji. Przez wiele lat Grzegorz Pławski kierował pionem książek w sieci Empik, a od czterech [...] wyniki sprzedaży będą pozytywne Fundacja będzie podpisywać z autorami umowy na sprzedaż komercyjną, jak mówi Grzegorz Pławski. Wcześniej autorzy nie będą otrzymywać honorariów, lecz zaistnieją na rynku wydawniczym.

A tak na marginesie. Czy ktoś wie na kogo postawić u buka? Mam wolną dychę... Andrew czy ten drugi?

Ja wiem co to za powieści. Według numeracji:
1. My
2. Wy
3. Łoni
4. Łone
5. Łono
6. Jo
7. Ty.
8. Łon

Zobacz przykładowy raportDowiedz się więcej:
Wyślij SMS (Cena: 23,18 zł z VAT) o treści:
KD.ZUMI
na numer
91955

Otrzymany kod wpisz poniżej.
Hi,hi,hi. Ch,cha,cha! Chcesz wiedzieć więcej? Zapłać!

fundacja założona przez przynajmniej dwóch doskonale znanych na rynku panów – Grzegorza Pławskiego, właściciela i prezesa firmy dystrybucyjnej Dictum, oraz Tomasza Nowakowskiego, jeszcze do niedawna dyrektora handlowego w [...] etapu nie przewidzieli go. Oczywiście, książka trafi wówczas do szerokiej dystrybucji. Grzegorz Pławski: – Pomysł narodził się przy stole. Kiedyś siedzieliśmy wszyscy w knajpie, gadaliśmy i… wymyśliliśmy. To ma nie być konkurs. My...
że też w knajpach ludziom takie rzeczy do głów przychodzą...

#
Grażyna Barbara Ciesielska (ur. 1958)
Siedziby powiązanych firm
••
wg województw
skala odpowiada liczbie
Zamów pełny raport o osobie (raport zawiera także dane archiwalne). Zobacz przykładowy raport.
Aby uzyskać pełny raport o tej osobie
(wszystkie firmy i wszystkie stanowiska)
wyślij SMS (Cena: 23,18 zł, w tym VAT) o treści:
DA.OS
na numer
91955
Otrzymany kod wpisz tutaj.
Kod otrzymany w SMS:
Email:

1. Firma: Dictum Sp. z o.o. (Warszawa, KRS 0000201997) od 2008-02-27 do teraz
1. Stanowisko: Członek Zarządu od 2008-02-27 do teraz

Osoby występujące w KRS w związku z tą organizacją w tym samym czasie:
Marcin Nowak, Maciej Orzechowski, Tomasz Paczkowski, Grzegorz Pławski i Piotr Wieczorek.
Osoby występujące w KRS w związku z tą organizacją w innym czasie (nierównocześnie):
Grzegorz Przybyłowicz.

2. Firma: dostępne w raporcie płatnym
DA.OS
na numer
91955
Kod otrzymany w SMS:
Email:
1. Stanowisko: dostępne w raporcie płatnym
DA.OS
na numer
91955
Kod otrzymany w SMS:
Email:

Osoby występujące w KRS w związku z tą organizacją w tym samym czasie:
Janina Krysiak, Marcin Nowak, Joanna Świąder, Wiesław Uchański, Elżbieta Zubrzycka i Piotr Zwoliński.
Osoby występujące w KRS w związku z tą organizacją w innym czasie (nierównocześnie):
Tadeusz Deptuła i Andrzej Janicki.

Byli i obecni współpracownicy* działają obecnie w:

1. Dictum Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000201997
2. Dobra 28 Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000154313
3. Gwp.pl Sp. z o.o. (Sopot), KRS 0000232589
4. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne Sp. z o.o. (Sopot), KRS 0000176061
5. Wydawnictwo Arkady Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000031335
6. R & m Plus Rafał Żółcik, Sp.J. (Warszawa), KRS 0000161523
7. Wydawnictwo Iskry Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000009382
8. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne E.Zubrzycka Sp.J. (Sopot), KRS 0000151725
9. Grupa Wydawnicza Lider Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000151114
10. Icd Comp Consulting Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000110806
11. Fundacja Akademii Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza (Warszawa), KRS 0000081690
12. Trend Info Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000069015
13. Sansita Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000064951

Kod: Zaznacz cały

[b]14. Fundacja Naszedebiuty.Pl (Warszawa), KRS 0000324605[/b]
Byli i obecni współpracownicy* w przeszłości działali w:

1. Oficyna Wydawnicza Auriga Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000236265
2. Arplast Sp. z o.o. (Warszawa, wykreślona z rejestru 2006-03-09), KRS 0000124912
3. Mazowiecka Fabryka Drożdży Józefów Sp. z o.o. (Józefów), KRS 0000190490

początek strony ^^

Czyli krótko mówiąc: sami polscy fachowcy, a nie żadni tam katarczycy.

Już więcej nie mogę, bo mnie mdli... narka.

23
Raz jeszcze:

1) firma nie podaje nazwisk szefostwa - skreślamy
2) firma podaje tylko adres internetowy - skreślamy
3) firma chwali sie planami ale nic jeszcze nie wydała - skreślamy

Sorry - szkoda czasu i nerwów, po co potem kląć i wypłakiwać się w poduszkę?

Jeśli wydawnictwo wchodzi na rynek i zaczyna od łowieia ludzi którzy nic jeszcze nie wydali to na 99% będzie przekręt. Jeśli ktoś mśli o biznesie na poważnie to MUSI zapewnić sobie w stajni choć kilka NAZWISK.

Mamy ksiązkę chcemy ją wydać rozglądamy się według klucza

a) jak długo istnieje firma czy wydaje minimum kilkadzieisat ksiażek rocznie.
b) czy ma adres i czy wiadomo kto jest tam szefem lub włascicielem.
c) czy znamy jej nazwę, czy pojawiała sie na targach książki etc.
d) czy jej książki widizmy w księgarniach i jak się prezentują?
e) co wydaje - czy jej autorzy sa znani, nominowani do nagród etc.
f) jak wyglada ich strona internatowa, czy maja potrządną stroę czy nawet na tym proboją zaoszczędzić.

byle komu maszynopisu nie waryto dawać.

24
padaPada pisze: jak na 17 lat, to dziewczyna pisze fajnie, ale tak jak mówi Navajero - to nie jest poziom wydawniczy.
trzeba dziewczynę posadzić przy stole, obok posadzić zawodowego redaktora, położyć maszynopis na deskach i na jej oczach czytając na głos na bieżąco zaznaczać usterki i wyjaśniać co jest źle.

Jesli załapie co knoci i trochę się przyłozy to w wieku lat 18-tu będzie gotowa by debiutować.

25
trzeba dziewczynę posadzić przy stole, obok posadzić zawodowego redaktora, położyć maszynopis na deskach i na jej oczach czytając na głos na bieżąco zaznaczać usterki i wyjaśniać co jest źle.
Parampampam... Pisałem już o tym? Nieee, niemożliwe.
3. Jeśli NaszeDebiuty robią redakcję tekstu (a zakładam, że muszą robić, bo inaczej to ja od jutra drukuje literaturę debiutantów na srajtaśmie), to masz szansę nauczyć się za darmo czegoś, nad czym sama możesz pracować wiele lat. Spójrz na teksty, które trafiają na forum. Masa z nich to stylowe dno, a ich autorzy często mogliby być moimi albo Twoimi rodzicami.
O, a jednak pisałem.
A skoro tekst, który i tak teraz napisała, zdaniem wielce oświeconych jest do druku za słaby, to co ma do stracenia wydając go pod pseudonimem?
Zastanówmy się. Cnotę? Nie. Niewinność? Nie. Milion dolarów, który dostałaby od innego wydawnictwa? Nie. Karierę Doroty Masłowskiej? Hm, też nie.
Jeśli wydawnictwo wchodzi na rynek i zaczyna od łowieia ludzi którzy nic jeszcze nie wydali to na 99% będzie przekręt.
Wyjaśnij mi na czym może polegać przekręt w przypadku ludzi, którzy z góry mówią, że nie płaca tantiemów za teksty? Kradną dobre pomysły? Bez jaj proszę.
Jeśli ktoś mśli o biznesie na poważnie to MUSI zapewnić sobie w stajni choć kilka NAZWISK.
Zastanawiam się w imię czego bierzesz udział w dyskusji na temat wydawnictwa, a właściwie to inicjatywy, o której nie masz zielonego pojęcia. Gdybyś odwiedził ich stronę internetową, zrozumiałbyś dlaczego to zdanie to internetowe napinactwo a w przypadku ND o biznesie nie ma nawet co mówić.

Powtarzam. Odpowiedź na pytanie czy chcesz z nimi współpracować jest dość prosta.
Zależy tylko od tego jak bardzo zależy Ci na tym, żeby wydać i na ile cenisz swój tekst.
Nie wiem ile siedemnastolatka może mieć do stracenia, serio. Cholernie dużo tu speców, tylko, że jakoś większość idealnie pasuje do opinii, którą wyraziłem kilka postów wyżej.

A jak chcesz się upewnić, że to nie ściema, to wysyłasz majla do PR Empiku z zapytaniem, czy rzeczywiście współpracują z kimś takim.
Seks i przemoc.

26
TadekM pisze:
Jeśli wydawnictwo wchodzi na rynek i zaczyna od łowieia ludzi którzy nic jeszcze nie wydali to na 99% będzie przekręt.
Wyjaśnij mi na czym może polegać przekręt w przypadku ludzi, którzy z góry mówią, że nie płaca tantiemów za teksty? Kradną dobre pomysły? Bez jaj proszę.
de facto mogą zrobić bardzo dużo.

dwie możliwości: odsprzedają teskt komuś idzie pod cudzym nazwiskiem a Ty udowadniaj latami w sądach że to Ty jstes autorem.

wrzucają w sieć - i mogiła - żaden wydawca tego nie wyda.

Może mają uczciwe zamiary - ale podałem zestaw sygnałów ostrzegawczych.

Podali adres fizyczny - plus dla Nich.
jakby nie podali - minus.
a w przypadku ND o biznesie nie ma nawet co mówić.
nie bardzo wierzę w czystą filnatropię.
Nie wiem ile siedemnastolatka może mieć do stracenia, serio.
hmmm... no cóż - nie za wiele.
pytanie czy może coś na tym zyskać.

czy ryzyko się kalkuluje.
Cholernie dużo tu speców,
po prostu pamiętam co dekadę temu wyrabiała "SuperNova" czy "S.R". Wielu moich znajomych współpracowało z wydawnictwami krzakami i się poparzyło. Dlatego doradzam rozwagę.
A jak chcesz się upewnić, że to nie ściema, to wysyłasz majla do PR Empiku z zapytaniem, czy rzeczywiście współpracują z kimś takim.
standardowa odpowiedź "spadaj, tajemnica handlowa". ;)

28
TadekM pisze:
standardowa odpowiedź "spadaj, tajemnica handlowa".
To już zalezy od tego, na ile ich dzia PR jest skłonny do pracy z ludźmi i ile "magii" użyjesz, wystosowując zapytanie.
Zaryzykować warto.
a nie prościej iść do salonu i zobaczyć czy te ksiązki stoją na półce?

30
TadekM pisze:Nah, mogły się jeszcze nie pojawić.
jak już pisałem: idąc na współpracę z wydawnictwem które dopiero startuje można wszystko zyskać albo stracić (nie wszystko na szczęscie ;)

31
Andrzej Pilipiuk pisze:a nie prościej iść do salonu i zobaczyć czy te ksiązki stoją na półce?
Ja właśnie teraz chodzę co 2-3 dni do Empiku i tak kątem oka sprawdzam, czy przypadkiem gdzieś nie widnieje moje nazwisko ;p Jeśli mam być szczera, to trochę się obawiam, że kiedyś tak się stanie i wtedy dostanę zawału xD
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”