tomasz_p pisze:
1) Ile można dostać za książkę w przeciętnym wydawnictwie
Nie ma czegoś takiego jak "przeciętne wydawnictwo" czy "przeciętna książka". Zależy od nakładu. Jako pisarz dostajesz między 10 a 20% od sprzedaży każdej książki, ale wg ceny wydawnictwa ( tzn. niższej niż ta w księgarni). Duży nakład= spory zysk. Mały nakład= niewielki. Jako debiutant nie dostaniesz więcej nakładu niż 3 - 3,5 tys. Potem, jeśli się sprzeda, może być więcej przy drugiej książce, mogą być dodruki i nowe wydania pierwszej.
tomasz_p pisze:
a) Zaliczka (?) i czy ona jest odliczana od ew. poźniejszych wynagrodzeń
Z tego co wiem, to tak.
tomasz_p pisze:
c) Od ksiązki - czyli ile realnie można zażądać od jednej sprzedanej książki
Nie żądasz, możesz negocjować procent od sprzedaży z wydawnictwem, ale jako debiutant... Nie radziłbym zbyt ostro pogrywać
tomasz_p pisze:
2) Ile za jedno opowiadanie w zbiorku różnych autorów?
Podstawą jest tzw. "arkusz wydawniczy/ autorski" zawierający 40 tys. znaków drukarskich. Przeciętna cena z arkusz to kilkaset złotych.
tomasz_p pisze:
3) Za opowiadanie dla czasopisma (powiedzmy NF)
Tyle co wyżej, też podstawą jest arkusz.
tomasz_p pisze:
I odrazu pytanie kiedy publikujesz w czasopiśmie możesz wydać póżniej to opowiadanie we wsłasnej książce, lub zbiorku opowiadań, już w innym wydawnictwie?
Tak, chyba, że umowa wydawnicza przewiduje coś innego, ale raczej się tego obecnie nie robi.
Dodane po 58 sekundach:
hevi pisze:A jeśli debiutowałam w jednym czasopiśmie, to powinnam to zaznaczyć przy wysyłaniu tekstu do innego, czy raczej to nie mój problem?
Powinnaś

Ta informacja sprawi, że potraktują Cię poważniej.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson