91

Latest post of the previous page:

BMF pisze:
padaPada pisze:A znasz jakiekolwiek książki tego wydawnictwa?
A może wydawnictwo jest jeszcze zbyt młode?
Oczywiście, też tak może być. Ale zapewne jest już na rynku kilka starszych. Znasz jakieś, razem z ich pozycjami?
Leniwiec Literacki
Hikikomori

92
Interesuje nas wydawnictwo GONETA. te starsze, bez znanych pozycji, nas kompletnie w tym momencie nie interesują.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

93
Czytniki e-booków zdobywają coraz większą popularność. Same e-booki również. Czy tego chcemy, czy nie za parę (paręnaście) lat większość książek będzie wydawana w formie elektronicznej.
Myślę jednak, że dzisiaj jest to trochę zbyt nowatorskie podejście. Elektroniczne wydanie jako dodatek do papierowego powinno być moim zdaniem normą, ale na samo e-wydanie raczej bym się nie skusił. W czytelnikach siedzą pewne przyzwyczajenia, czy przekonania, że wydanie papierowe jest "lepsze" itp.
Czytników typu Kindle jest jeszcze za mało [w rękach użytkowników] by wydawać tylko pliki. Boję się pisać dalej, bo chciałem wspomnieć o potencjalnym piractwie.

Jeżeli miałbym już coś wydanego w formie klasycznej, na pewno zgodziłbym się na wydanie kilku opowiadań elektronicznych tylko dla samej reklamy a nie zysku. Wtedy bierzcie i czytajcie z tego wszyscy.
smtk69 pisze:Staram się tylko polemizować z odrobinę wyczuwalną pogardą do wszelkich przedsięwzięc "niepapierowych".
Wydać w sieci może każdy, bez udziału wydawnictwa. Na samym starcie rynek jest już zepsuty, bo w sieci znajdziesz miliony śmieci a w śród nich kilka dobrych dzieł. Taka pogarda jest do pewnego stopnia uzasadniona. Książki papierowe przeszły kilka etapów selekcji (zazwyczaj), czego w większości nie można powiedzieć o e-bookach. Po prostu do papieru ciągle mamy dużo większe zaufanie.
Choć rozumu nie przedają,
I chłopowie rozum mają.

94
BMF pisze:Interesuje nas wydawnictwo GONETA. te starsze, bez znanych pozycji, nas kompletnie w tym momencie nie interesują.
Z tego co pamiętam temat wątku brzmi - Co myślicie o wydaniu książki w formie e-booka?
Tak więc interesują nas wszystkie wydawnictwa, w tym GONETA.

Ale oczywiście możesz mieć racje, może GONETA znalazła złotego gralla elektronicznych publikacji, ma przewagę technologiczną nad konkurentami oraz wypracowała genialny model dystrybucji i promocji, a jedyne czego jej brakuje, żeby nam to udowodnić, to odrobinki czasu. No i oczywiście naszych wypocin. Jeśli masz jakieś, to ślij śmiało do GONETY. Ja poczekam na wasz sukces. Trudno, zaryzykuję stanie w szeregu z "tymi drugimi"...
Leniwiec Literacki
Hikikomori

95
BMF pisze:Interesuje nas wydawnictwo GONETA.
To wejdźcie sobie na ich stronę internetową. Ja weszłam. Wcale nie jest takie nowe, gdyż działa już od 2006 roku. Porównałam liczbę lat i ilość publikacji w księgarni, przejrzałam listę nazwisk autorów. Wnioski? Przemilczę.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

96
padaPada pisze: Z tego co pamiętam temat wątku brzmi - Co myślicie o wydaniu książki w formie e-booka?
Tak więc interesują nas wszystkie wydawnictwa, w tym GONETA.
Twoja odpowiedź odnosiła się bezpośrednio do postu smtk69, zatem moja odpowiedź odnosiła się bezpośredniodo twojej, nie do nazwy tematu.
padaPada pisze:Ale oczywiście możesz mieć racje, może GONETA znalazła złotego gralla elektronicznych publikacji, ma przewagę technologiczną nad konkurentami oraz wypracowała genialny model dystrybucji i promocji, a jedyne czego jej brakuje, żeby nam to udowodnić, to odrobinki czasu.
Nigdy nic takiego nie powiedziałem. Po prostu uważam, że wydawnictwo winno zweryfikować się same, nie należy go od razu wrzucać do jednego wora i z góry zakładać, że nic się im nie uda. Jeśli okażą się amatorami, to ich odeślemy tam, gdzie ich miejsce.
padaPada pisze:Jeśli masz jakieś, to ślij śmiało do GONETY. Ja poczekam na wasz sukces. Trudno, zaryzykuję stanie w szeregu z "tymi drugimi"...
Nigdzie nie napisałem,że mam zamiar tam cokolwiek wysyłać. To wszystko jest twoją nadinterpretacją.

Patrzę na twój wiek i dziwę się, że dorosły, poważny facet zniża się do takiego poziomu dyskusji. Mam tu na myśli odwracanie kota ogonem, szukanie argumentów tam, gdzie ich nie ma i wkładanie w moje wirtualne usta słów, których nie wypowiedziałem. Trochę ogłady, naprawdę...

@rubia

Aha. No to do śmieci z nimi ;)
Ostatnio zmieniony wt 28 cze 2011, 15:24 przez BMF, łącznie zmieniany 1 raz.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

97
rubia pisze:
BMF pisze:Interesuje nas wydawnictwo GONETA.
To wejdźcie sobie na ich stronę internetową. Ja weszłam. Wcale nie jest takie nowe, gdyż działa już od 2006 roku. Porównałam liczbę lat i ilość publikacji w księgarni, przejrzałam listę nazwisk autorów. Wnioski? Przemilczę.
Oto cała prawda o wydawnictwach e-bookowych. Nawet nie chce nam się wchodzić na ich strony. :D Rubia, gratulują poświęcenia. ;)

[ Dodano: Wto 28 Cze, 2011 ]
BMF pisze:Patrzę na twój wiek i dziwę się, że dorosły, poważny facet zniża się do takiego poziomu dyskusji.
Przeczysz sobie. Gdybym był poważny, to bym się nie zniżał do takiego poziomu, więc nie wyjeżdżaj mi z erystyką a'la nauczycielka z podstawówki. :D
BMF pisze:Po prostu uważam, że wydawnictwo winno zweryfikować się same, nie należy go od razu wrzucać do jednego wora i z góry zakładać, że nic się im nie uda. Jeśli okażą się amatorami, to ich odeślemy tam, gdzie ich miejsce.
2006. Miało sporo czasu.
Leniwiec Literacki
Hikikomori

98
CO do virtualo.pl - ich promocja opiera się na współpracy z serwisem nakanapie.pl. Jak się okazuje - jest promocja niewiele lepsza od żadnej. Autor musiałby więc zaprząc się w kierat i dobrze natyrać, żeby jego książkę ktokolwiek przeczytał.
Goneta wydaje się być nieco bardziej obecna w internecie, szkoda jednak, że nie ma nikogo, kto sprawdziłby ich możliwości na własnej skórze.
A swoją drogą padaPada - odpowiedź wydawnictwa na drugi dzień jest nieco podejrzana, no nie?
http://ryszardrychlicki.art.pl

99
padaPada pisze:Gdybym był poważny, to bym się nie zniżał do takiego poziomu, więc nie wyjeżdżaj mi z erystyką a'la nauczycielka z podstawówki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_personam

Kończę w tym momencie z tobą dyskusję.

100
BMF pisze:Kończę w tym momencie z tobą dyskusję.
Oj tam, oj tam. Nie obrażaj się, to tylko takie pstryczki. Sorki, jeśli czujesz się urażony. ;)
smtk69 pisze:A swoją drogą padaPada - odpowiedź wydawnictwa na drugi dzień jest nieco podejrzana, no nie?
Nawet bardzo podejrzana. Dlatego też im podziękowałem, podejrzewając, że takie oferty wysyłają każdemu kto prześle im jakikolwiek tekst.
Leniwiec Literacki
Hikikomori

101
Wydalem, a co...
Tytul CYBERCOP
autor -
Hehe, nie marek tylko Mark - szpanujemy sobie drodzy ludkowie ;)))
wyd polskojezyczne, format PDF
No wydalem, i co z tego?
Taki byczy... na kaczych lapach... i tyle.
Niestety, ale jak ksiazka nie jest papierowa, to nie istnieje...
FM
ps. Ten cyberbullshit w pdf to wersja Alpha odrebna o 100% od wersji Cyberka z lat 1997/2000 jak jest widywana w zlobach osiolka, czy na dnie wiederek ;))
FM
Ostatnio zmieniony śr 17 sie 2011, 18:31 przez MF, łącznie zmieniany 1 raz.

106
Naturszczyk pisze:Może jeszcze do e booków będą dołączane słowniki ortograficzne :mrgreen:
A wiesz, przydało by się ;p
Czasem można bez nich coś przeoczyć... ^^
Pisanie to życie a życie to zabawa

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”