1157
emigrant pisze:Czy Mistrz zdążył już wszystkim odpowiedzieć, czy zabrakło czasu i jeszcze`trzeba poczekać na opinię?
mam jeszcze 8 ostatnich tekstów w kolejce w tym dwie powieści :(
i zero czasu by to przecztać :(

ale bede się starał...

1158
Mateusz Helerczyk pisze:Andrzej, jak to nie lubisz fantasy?
wydaje mi się po pierwsze wtórne - popłuczyny po Tolkienie i klony Conana...
(Tolkiena nie trawiłem, Conana tolerowałem)

po drugie jałowe - po co wymslać nowe światy gdy można sięgnąć choćby do osad na szlaku jedwabnym gdzie było wszystko włącznie z posągami Buddy w stylu hellenistycznym...

dla mnie lenistwem jest krewowanie własnych rzeczywistości podczas gdy wystarczy poczytać by znaleźć rzeczy niezwykłe...

szerzej o tym w mim artykule "dlaczego nie lubię fantasy" w którymś z ubiegłorocznych numerów SFFiH

1159
Dobra.
Wiem, że zostanę zarżnięty, ale nie mogę znaleźć tej informacji. O ile pamiętam, była już mowa o tym, jakie mniej więcej teksty są drukowane przez papierowe miesięczniki. Jaki to był pułap? Do 50 tys. znaków? Mam coś koło tego (cud nad moją Odrą!) i zastanawiam się, czy wysłać ;)

1160
Wydaje mi się, że każdy papierowy miesięcznik podaje własne wytyczne... Na stronie SFFiH na przykład jest dokładnie opisane jakie chcą teksty, w jakiej objętości itp. A przynajmniej była tam taka informacja jak ostatnio, ładny kawałek czasu temu, zaglądałem. O ile mnie pamięć nie myli to podawali 40 000 znaków.

Najprościej napisać maila na adres mailowy podany jako informacyjny - zwykle otrzymuje się na niego odpowiedź całkiem szybko. Sprawdzone.
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

1162
z kolei ja natknęłam się na informację, że limit to 60 000 znaków, ale nie odmówią też trochę dłuższych opowiadań (do 100 000). nie pamiętam już w jakim czasopiśmie, ale zaraz sprawdzę :)

[ Dodano: Sro 03 Lut, 2010 ]
Nowa Fantastyka - Optymalna objętość opowiadania 20-30 stron maszynopisu (ok. 40 000 znaków). Nie dotyczy to miniatur literackich.

Creatio Fantastica - przyjmujemy te o objętości nie większej niż 12 stron zapisanych czcionką Times New Roman w formacie 12 przy marginesie wynoszącym minimum 2 cm (W wyjątkowych przypadkach do 15 stron)

reszta albo nie ma podanych limitów (jak np. QFant czy Magazyn Fantastyczny), albo mi się nie udało znaleźć.
It's not easy, but it is simple.

1163
robaczek pisze: reszta albo nie ma podanych limitów (jak np. QFant czy Magazyn Fantastyczny), albo mi się nie udało znaleźć.
Magazyn Fantastyczny przyjął mi tekst 120 000 znaków.

[ Dodano: Sro 03 Lut, 2010 ]
Ten sam tekst SFFiH odrzuciło z powodu objętości.

1167
Jeśli ktoś ma wszystkie części "Piszemy bestsellera" to proszę o nadesłanie tekstu/tekstów mejlem na adres [email protected]. Jeśli nie to proszę o to samego Andrzeja (Andrzeju proszę ciebie o wszystkie odcinki "Piszemy bestsellera"). thanks.

Wróć do „Strefa Pisarzy”