1141

Latest post of the previous page:

Preissenberg pisze:Książka, skaner, OCR, Word, Acrobat = książka tekst, książka pdf.
beda literówki, podówjne spacje i błedy odczytu.

1142
Andrzej Pilipiuk pisze:
Preissenberg pisze:Książka, skaner, OCR, Word, Acrobat = książka tekst, książka pdf.
beda literówki, podówjne spacje i błedy odczytu.
Niestety są tacy (i śmiem twierdzisz, że jest ich dużo) którym to nie przeszkadza.

PS. Gdzie tu powinien być przecinek ?

1144
Mam takie pytanie. Czy w powieści można mieszać czasy? Chciałem zrobić w prologu czas trzecioosobowy, a dalej miał by być pierwszoosobowy. Nie jestem pewien, czy tak można.

1145
pokazanie czasu narracji przez odmianę rzeczownika?
Jasne że się da - tylko nie znam fińskiego ani węgierskiego, estońskim też nie władam wiec nie pomogę.
Potrzebujesz specjalisty od języków ugrofińskich.

1146
Że co proszę?!

Revis_Edit:
Czas trzecioosobowy?
Zastanów się nad tym, bo takie coś nie istnieje. Jest narracja pierwszoosobowa i trzecioosobowa. Czas jest teraźniejszy, przeszły itd.

[ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 ]
O rany, przepraszam. Pomyliłem się ;) Chodziło mi o narrację jak najbardziej.
Ostatnio zmieniony ndz 31 sty 2010, 00:16 przez Mateusz Helerczyk, łącznie zmieniany 1 raz.

1149
Mateusz Helerczyk pisze:Mam takie pytanie. Czy w powieści można mieszać osoby?
Gdybyś zadał to pytanie w ogólniejszym dziale, np. "Jak pisać", może odpowiedziałby Ci Jacek Skowroński, który przez skromność nie chce się wcinać w wątek kolegi po piórze, a mógłby napisać, że dokładnie taki zabieg zastosował w swojej debiutanckiej książce, czyli prolog napisał w osobie trzeciej, całą resztę w pierwszej.

1150
Ta sama sztuczka jest bodajże w "Domie na wyrębach".

Prolog, epilog, inne przerywniki - napisane są w osobie trzeciej, reszta zaś to narracja pierwszoosobowa :)

1151
Panie Andrzeju kochany, przeczytałam dopiero niedawno pańską opinię o mojej Gildii i muszę przyznać, że trochę mnie to podbudowało :) I mam pytanko: mogę panu znów coś wysłać?:) Wiem, że nie cierpi pan fantasy, ale ja po prostu MUSZĘ się panu pochwalić xD
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

1152
Czy Mistrz zdążył już wszystkim odpowiedzieć, czy zabrakło czasu i jeszcze`trzeba poczekać na opinię?
"Karły mi nie imponują. Widziałem większych..." J. Tuwim

1153
Wydaje mi się, że Andrzej Pilipiuk był dla nas miły i lepiej nie nadwyrężać jego cierpliwości, skoro się nie zachwycił. Trzeba próbować dalej z czasem myślę, że tym bardziej cierpliwym i pracowitym uda się zebrać jakiś "plon".

1154
Widzę, że są na tym forum osoby, które nie są cierpliwe :)

Andrzej, jak to nie lubisz fantasy? Jeżeli chodzi o takie klasyczne: elfy, wojna ras itd. to rozumiem, ale sam pisujesz fantastykę :)

Wróć do „Strefa Pisarzy”