Latest post of the previous page:
Cóż, mam nadzieję, ze jeszcze sobie poczatujemy
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Pomijanie bardzo dobrych właściwości tnących (nie rąbiących) jest mocnym niedopowiedzeniem. A z historycznego punktu widzenia taka głownia nie jest czymś szczególnym w broni bojowej.Navajero pisze: Gorzej z rozmiarami i kształtem. Kukri generalnie przeznaczony jest do rąbania, ale taka funkcja wymusza odpowiednią wagę i rozmiary. Ten nóż, mimo, że duży, ma zbyt małe gabaryty, aby można nim było stosować techniki kukri.
Nie zgadzaj się, na zdrowie!Grimzon pisze:Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym twierdzeniem.
Nie przeczę, że nóż jest skuteczny ale nigdy i nikomu bym go do samoobrony nie polecał. Raz ze względu aspekt psychologiczny dwa ze względu na działające w Polsce prawo.Navajero pisze:Także mam odmienne zdanie jeśli chodzi o przydatność noża jako takiego w samoobronie.
Navajero pisze:Miałem z nim do czynienia i podtrzymuję swoje zdanie zarówno w kwestii jego właściwości, jak i nieprzydatności do samoobrony.
Ja także nie polecam nikomu noża jako narzędzia do samoobrony. Stwierdzam tylko, że jest przydatny. Bardziej niż co innego. Natomiast odmienną kwestą jest użycie takowego w sytuacji samoobrony, przez osoby nie mające o tym pojęcia. Nb. w Rosji rozwija się dynamicznie szkoła walki nożem "Mako", szkoląca intensywnie kobiety w kwestiach samoobrony właśnie. A tam "nożowe" przepisy są jeszcze bardziej restrykcyjne.Grimzon pisze:Nie przeczę, że nóż jest skuteczny ale nigdy i nikomu bym go do samoobrony nie polecał. Raz ze względu aspekt psychologiczny dwa ze względu na działające w Polsce prawo.
Znacznie bardzie przydatna jest np pałka teleskopowa. Poniekąd dlatego, że z jej użyciem jest znacznie mniejsza szansa trwałego uszkodzenia przeciwnika. A blokada przed użyciem broni na drugim człowieku jest w naszym społeczeństwie bardzo duża.Navajero pisze:Stwierdzam tylko, że jest przydatny. Bardziej niż co innego.
A można coś więcej o tej szkole. Ja ogólnie jestem bardzo sceptyczny przed wszelkimi szkołami samoobrony w szczególności dla kobiet.Navajero pisze:Nb. w Rosji rozwija się dynamicznie szkoła walki nożem "Mako", szkoląca intensywnie kobiety w kwestiach samoobrony właśnie. A tam "nożowe" przepisy są jeszcze bardziej restrykcyjne.
Tak, szczególnie jeśli przeciwnik ma nóżGrimzon pisze:Znacznie bardzie przydatna jest np pałka teleskopowa.
Ja też jestem sceptyczny. Kobieta z nożem to wyjątekGrimzon pisze:A można coś więcej o tej szkole. Ja ogólnie jestem bardzo sceptyczny przed wszelkimi szkołami samoobrony w szczególności dla kobiet.
Tak. Nawet jak przeciwnik ma nóż. A można prosić link do tych statystyk?Navajero pisze:Grimzon napisał/a:
Znacznie bardzie przydatna jest np pałka teleskopowa.
Tak, szczególnie jeśli przeciwnik ma nóżA statystyki policyjne podają, że w 70% przypadków napastnik/ napastnicy używają jakiegoś rodzaju ostrego narzędzia.
Khym...Navajero pisze:Tak, szczególnie jeśli przeciwnik ma nóżGrimzon pisze:Znacznie bardzie przydatna jest np pałka teleskopowa.A statystyki policyjne podają, że w 70% przypadków napastnik/ napastnicy używają jakiegoś rodzaju ostrego narzędzia.
Ja też jestem sceptyczny. Kobieta z nożem to wyjątekGrimzon pisze:A można coś więcej o tej szkole. Ja ogólnie jestem bardzo sceptyczny przed wszelkimi szkołami samoobrony w szczególności dla kobiet.
To z artykułu "Gun vs knife" Nielsena ( tylko, że tam było 80%Grimzon pisze:Znacznie bardzie przydatna jest np pałka teleskopowa.Tak. Nawet jak przeciwnik ma nóż. A można prosić link do tych statystyk?Navajero pisze: Tak, szczególnie jeśli przeciwnik ma nóżA statystyki policyjne podają, że w 70% przypadków napastnik/ napastnicy używają jakiegoś rodzaju ostrego narzędzia.
Gdybyś zrozumiał o czym mówią, a nie tylko oglądał, nie musiałbyś "wnioskować z ubioru" i wiedziałbyś co oni sądzą o aspektach psychologicznych. EOT, bo nudne to się robi.Grimzon pisze:Natomiast film o tej szkole samoobrony nie odbiega od innych kręconych w tym stylu przez inne sztuki walki(...) Niestety ze ubioru ćwiczących mogę wnioskować, że nie ma tam sparingów a więc sprawdzenia z oporującym przeciwnikiem tych technik (...)
A wracając do tego pierwszego filmu ciekawe czy na zajęciach jest praca z psychologiem przygotowującym do takiego obciążenia jak zabicie napastnika. (...)
Czyli nawet nie mówimy o Polsce.Navajero pisze:To z artykułu "Gun vs knife" Nielsena ( tylko, że tam było 80%). Tekst był kiedyś tłumaczony na polski, ale nie wiem gdzie teraz jest, widziałem jakieś fragmenty.
Z rozmachem, który zdziwię cię mogę bez problemu uzyskać przyśpieszaniem na palcach i nadgarstku a nie na ramieniu. A obciążenie na pałce zrobi swoje. I mogę ci to zagwarantować, że nie zablokujesz. Natomiast jeżeli napastnik chciałby mnie zabić to trafienie w głowę taką pałką także kończy walkę.Navajero pisze:Co do starcia pałka kontra nóż... To co piszesz, nawet nie jest śmieszne: pałka to nie ostrze, tu aby wywrzeć jakikolwiek efekt trzeba uderzyć z rozmachem. Taki cios zablokuje nawet laik, a jak skróci dystans i ma w ręku nóż, pałkę teleskopową położą Ci na trumnie. W charakterze dramatycznej pamiątki. A napastnik - w najgorszym razie - będzie miał złamaną rękę.
Niestety nie znam rosyjskiego. Natomiast nie ma tego co chciałem zobaczyć najbardziej czyli sparingu.Navajero pisze:Gdybyś zrozumiał o czym mówią, a nie tylko oglądał, nie musiałbyś "wnioskować z ubioru" i wiedziałbyś co oni sądzą o aspektach psychologicznych. EOT, bo nudne to się robi.
Szkoda, bo dyskusja ciekawa.EOT, bo nudne to się robi.