586

Latest post of the previous page:

Dzięki za info :) Zawsze miło słyszeć takie rzeczy.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

587
Kolejny artykuł niżej podpisanego w "Do Rzeczy" :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

588
Już zapowiadają, więc mogę i ja: "pilot" kolejnej mojej powieści ( pierwsze dwa rozdziały tworzące swego rodzaju zamkniętą całość) ukaże się w listopadowym numerze NF.
dr Samuel Johnson

590
Czuj się zachęcony, tylko - jakby co - nie bij później autora :)

Kurde, dalej nie widzę na forum nowych postów ;(
dr Samuel Johnson

591
Dla mnie było to pierwsze wydanie NF, po przeczytaniu pierwszej strony pilota czułem się dziwnie, jednak im głębiej w las tym literki zaczęły szybciej przeskakiwać przed oczami, aż do ostatniej kropki. Przyznaję jednak, że zachowanie głównego bohatera niejakiego Rudnickiego momentami jest dla mnie trochę naciągane. Nie ma pojęcia czy dana czynność zadziała, a jednak podejmuje się jej i ów zabieg przynosi sukces - używam ogólników bo nie chciałbym komuś zaspojlerować. :) Rozumiem, iż jest to tylko pilot i w pełnym wydaniu (mam nadzieję) jakoś zostanie to rozjaśnione.
Nowe uniwersum, a jednak widać związki z pozostałą twórczością w postaci Polsko-Rosyjskich związków i wojska przewijającego się gdzieś na planie. - tego nie dało się chyba inaczej napisać, aby nie zdradzić urywków fabuły. :P

Przechodząc do pytania, które dzisiaj mnie tutaj przywiodło - czy pisząc korzystasz z jakichś pomocy? (kawy nie liczę) :)
Słowniki, źródła, internet? Pytam, ponieważ kiedy ja siadam i stukam w klawiaturkę, na przeglądarce otworzonych mam zawsze kilka słowników wyrazów bliskoznacznych i w razie wątpliwości podpieram
się nimi, aby dobrać najbardziej odpowiednie słowo.

592
dddamian12 pisze:Przyznaję jednak, że zachowanie głównego bohatera niejakiego Rudnickiego momentami jest dla mnie trochę naciągane. Nie ma pojęcia czy dana czynność zadziała, a jednak podejmuje się jej i ów zabieg przynosi sukces - używam ogólników bo nie chciałbym komuś zaspojlerować. :)
IMO jak ktoś ma nóż na gardle, to nie takich rzeczy próbuje :) Ale każdy może interpretować tekst, jak mu się podoba.
dddamian12 pisze:Rozumiem, iż jest to tylko pilot i w pełnym wydaniu (mam nadzieję) jakoś zostanie to rozjaśnione.
Nie mam zielonego pojęcia czy uznasz to, co znajdzie się w dalszej części tekstu za wyjaśnienia, a tym bardziej kompletne wyjaśnienia :)
dddamian12 pisze: Nowe uniwersum, a jednak widać związki z pozostałą twórczością w postaci Polsko-Rosyjskich związków i wojska przewijającego się gdzieś na planie. - tego nie dało się chyba inaczej napisać, aby nie zdradzić urywków fabuły. :P
IMO każdy powinien poruszać tematy na których się zna i które lubi.
dddamian12 pisze: Przechodząc do pytania, które dzisiaj mnie tutaj przywiodło - czy pisząc korzystasz z jakichś pomocy? (kawy nie liczę) :) Słowniki, źródła, internet? Pytam, ponieważ kiedy ja siadam i stukam w klawiaturkę, na przeglądarce otworzonych mam zawsze kilka słowników wyrazów bliskoznacznych i w razie wątpliwości podpieram się nimi, aby dobrać najbardziej odpowiednie słowo.
Oczywiście. Słowniki, dokumenty z epoki, dawne gazety polsko i rosyjskojęzyczne, fotografie. Np. żeby opisać Aleksandryjsko - Maryjski Instytut Wychowania Panien w Warszawie, przegrzebałem stertę pamiętników, zdjęć budynku i klas szkolnych, a nawet fotografii institutek z tej i innych szkół tego typu. I straciłem mnóstwo czasu na mimowolne studiowanie losów nieżyjących od dawna panienek ( jako historyk nie mogłem się powstrzymać)...
dr Samuel Johnson

593
Navajero, a znasz Jelizawietę (Elżbietę) Wodowozową i jej "Wspomnienia szlachetnie urodzonej"? (rosyjski tytuł Na zarie żyzni lub w wersji skróconej Istorija odnogo detstwa). Właśnie takie wspomnienia "instytutki" ;)
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

594
Tak, czytałem. Ale bardziej podpasowały mi migawki z życia institutek, zapisane na kartach pocztowych czy zdjęciach wysyłanych przyjaciółkom. W Internecie są spore zbiory takich dokumentów. No i jakby inny okres: mnie najbardziej ciekawił przełom XIX i XX wieku.
dr Samuel Johnson

595
Kolejny ciekawy artykuł w "Do rzeczy". Jak obiecasz dawać w każdym numerze to ja obiecam wykupić pnerumeratę :P

A na serio: możesz podać literaturę przybliżającą poruszany w artykule temat? Wiem, że parę lat temuwyszły pamiętniki kobiety osadzonej w łagrze, ale nie zapisałam sobie i nie mogę ich znaleźć, a Twój tekst zbiegł sięz tym, że ostatnio myślałam, żeby o tym poczytać...
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

596
ithilhin pisze:Kolejny ciekawy artykuł w "Do rzeczy". Jak obiecasz dawać w każdym numerze to ja obiecam wykupić pnerumeratę :P
No nie wiem, jeszcze dostałabyś wysypki od takiej białogwardyjskiej gazety i miałbym wyrzuty sumienia :D
ithilhin pisze: A na serio: możesz podać literaturę przybliżającą poruszany w artykule temat? Wiem, że parę lat temuwyszły pamiętniki kobiety osadzonej w łagrze, ale nie zapisałam sobie i nie mogę ich znaleźć, a Twój tekst zbiegł sięz tym, że ostatnio myślałam, żeby o tym poczytać...
Poza książką Malsagowa ( chyba wydali ją też w Polsce, choć ja korzystałem z wersji rosyjskojęzycznej), reszta to dokumenty. Generalnie, po rosyjsku. Wspomnienia i inne takie. Wiele z nich zebrano na stronie Centrum Sacharowa.

http://www.sakharov-center.ru/
dr Samuel Johnson

Wróć do „Strefa Pisarzy”