Kurs "Pasja Pisania" I - go stopnia oraz II - go stopnia.
Trzeci kurs "Pasja Pisania" - fantastyka.
Kursy trwały po pięć tygodni, każdy.
W każdym tygodniu było ćwiczenie do zrobienia, do oceny tylko nauczyciela. Ograniczenie czasowe - nie dało się wrócić do ćwiczenia z poprzedniego tygodnia. Był tydzień na zrobienie i oddanie ćwiczenia, później przepadło jeśli ktoś nie zdążył.
Dwa razy na cały kurs - czyli dwa teksty - oddawało się pracę do krytyki (max 8 stron każda praca) - termin był z góry narzucony, wypowiadali się wszyscy uczestnicy kursu plus nauczyciel. Ograniczenie czasowe - tydzień na ocene pracy danego uczestnika.
Przez cały okres trwania kursu było oktywne forum.
Nauczyłam się sporo, zwłaszcza jeśli chodzi o budowę opowiadania czy powieści. Jak opisać miejsca i bohaterów, by nie przesadzić.
Czego unikać, a co ciąć.
Dowiedziałam się że imiesłowy przysłówkowe i przymiotnikowe, zaimki oraz przysłówki nie są przyjacielem pisarza. Że mam pokochać czasowniki oraz rzeczowniki i nie przesadzać z przymiotnikami.
Nauczyłam się jak budować dialogi, choć tu mam jeszcze problem z zapsiem, czasem się gubię kiedy ma być ta przeklęta kropka, kreska, duża litera.
Polecam.
Pozdrawiam

„Oto, jak to robisz: siadasz przy klawiaturze i wkładasz jedno słowo po drugim, aż się skończy. To takie proste i takie trudne. ”
Neil Gaiman