Przywitanie

1
Wchodzę nieśmiało do świata, który jest fascynujący lecz też wymagający 😉
Witam wszystkich ciepło
„Oto, jak to robisz: siadasz przy klawiaturze i wkładasz jedno słowo po drugim, aż się skończy. To takie proste i takie trudne. ”

Neil Gaiman

Przywitanie

3
AKoz pisze: (śr 05 lip 2023, 17:46) Wchodzę nieśmiało do świata, który jest fascynujący lecz też wymagający
A cóż to za świat? ;)
Cześć :D
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

Przywitanie

4
Coś o sobie... Hmm
Proste pytanie, nie łatwa odpowiedź 😉
Może zacznę od tego co czytam...
Lubię kryminały, horror, fantastykę i SF
Ulubieni autorzy Graham Masterton, Chris Carter, Remigiusz Mróz, Adrian Bednarek, Jennifer L. Armentrout...
Co pisze... Próbuję napisać horror... Mam pomysł... Mam skończone kurs pisarskie, więc warsztat, jest 😀... Tylko jakoś się nie umiem zebrać...😉
„Oto, jak to robisz: siadasz przy klawiaturze i wkładasz jedno słowo po drugim, aż się skończy. To takie proste i takie trudne. ”

Neil Gaiman

Przywitanie

5
O, ciekawe. Nie kojarzę chyba tutaj nikogo (przynajmniej z aktywnych użytkowników), kto robiłby takie kursy. Sama się uczyłam i rozwijam metodą uważnie czytaj/dużo pisz/poddawaj ocenie, ciekawa jestem jakie odbicie w warsztacie mają takie kursy.
Rozgość się na forum, śmiało komentuj innych i dziel się swoim pisaniem :D
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

Przywitanie

7
Hej. Kursy pisarskie brzmi dumnie... :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Przywitanie

8
Kurs "Pasja Pisania" I - go stopnia oraz II - go stopnia.
Trzeci kurs "Pasja Pisania" - fantastyka.

Kursy trwały po pięć tygodni, każdy.
W każdym tygodniu było ćwiczenie do zrobienia, do oceny tylko nauczyciela. Ograniczenie czasowe - nie dało się wrócić do ćwiczenia z poprzedniego tygodnia. Był tydzień na zrobienie i oddanie ćwiczenia, później przepadło jeśli ktoś nie zdążył.

Dwa razy na cały kurs - czyli dwa teksty - oddawało się pracę do krytyki (max 8 stron każda praca) - termin był z góry narzucony, wypowiadali się wszyscy uczestnicy kursu plus nauczyciel. Ograniczenie czasowe - tydzień na ocene pracy danego uczestnika.
Przez cały okres trwania kursu było oktywne forum.

Nauczyłam się sporo, zwłaszcza jeśli chodzi o budowę opowiadania czy powieści. Jak opisać miejsca i bohaterów, by nie przesadzić.
Czego unikać, a co ciąć.
Dowiedziałam się że imiesłowy przysłówkowe i przymiotnikowe, zaimki oraz przysłówki nie są przyjacielem pisarza. Że mam pokochać czasowniki oraz rzeczowniki i nie przesadzać z przymiotnikami.
Nauczyłam się jak budować dialogi, choć tu mam jeszcze problem z zapsiem, czasem się gubię kiedy ma być ta przeklęta kropka, kreska, duża litera.
Polecam.
Pozdrawiam 😀

Neil Gaiman

Przywitanie

9
Cóż, teraz tylko zweryfikować umiejętności w oczach czytelników ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Przywitanie

10
Ciekawe. A kto prowadził te kursy? Bo mam wrażenie, że te hasła o "oszczędzaniu" to trochę rodem z poradnika Kinga, tyle że on się odnosi do języka angielskiego, mocno odmiennego w naturze (tam choćby "said" co chwila nikomu nie przeszkadza, a pisz ciągle "powiedział", to cię zamordują i wyzwą od grafomanów :D).
W każdym razie, czekamy na próbkę, choć podaną w zgodzie z Regulaminem :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Przywitanie

15
Hej! Jestem Czarsi ;V... (Tak naprawdę nie ale zawsze mi się ten tekst kojarzy i brat mnie tak przedrzeźniał)
AKoz pisze: (czw 06 lip 2023, 10:46) Kurs "Pasja Pisania" I - go stopnia oraz II - go stopnia.
Trzeci kurs "Pasja Pisania" - fantastyka...
Nauczyłam się sporo, zwłaszcza jeśli chodzi o budowę opowiadania czy powieści. Jak opisać miejsca i bohaterów, by nie przesadzić.
Czego unikać, a co ciąć.
Dowiedziałam się że imiesłowy przysłówkowe i przymiotnikowe, zaimki oraz przysłówki nie są przyjacielem pisarza. Że mam pokochać czasowniki oraz rzeczowniki i nie przesadzać z przymiotnikami.
Nauczyłam się jak budować dialogi, ...
Polecam.
Brzmi jak dobra kuźnia.
Przyznam że mnie nawet zachęciłeś.
Czekamy na produkty tego warsztatu ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”