Jacek_L pisze:Witaj
Widzę, że wydałeś w wydawnictwie Poligraf, czyli - o ile dobrze rozumiem - sam finansujesz pojawienie się pozycji na rynku.
Pytanie brzmi: Czemu zdecydowałeś się na taki krok zamiast spróbować w zwykłym wydawnictwie?
Pozdrawiam
No cóż, może to podziałać lekko na moją niekorzyść, ale będę z Wami szczery. Książkę zaczynałem pisać od samego początku 4 razy i nawet, kiedy wysyłałem ją do różnych wydawnictw, trudno było im zaimponować. Zdecydowałem się na Poligraf z kilku względów. Przede wszystkim nie chciałem, by redakcja mąciła w jej treści. Często słyszę, że większe wydawnictwa starają się podporządkować autorów wobec siebie i zatrzymać ich dożywotnio przy sobie. W mojej powieści każdy szczegół ma znaczenie, szczególnie w dalszych częściach, które mam już wymyślone i zaprojektowane. Inny powód jest taki, że jestem debiutantem, a to obniżało bardzo moje szanse w większości wydawnictw. Nie jest to tak właściwie pierwsza powieść, jaką napisałem, ale pierwsza jaką wydam. Dwie poprzednie postanowiłem napisać jeszcze raz i wydać w innym czasie. Włożyłem w tę powieść naprawdę wiele wysiłku i czasu, wiem że nie jest idealna, ale myślę, że jak na debiutanta, powinna spodobać się nawet starym wyjadaczom fantastyki.
[ Dodano: Pon 22 Cze, 2015 ]
Jason pisze:Cześć.
Ja również mam pytanie:
(...)bogaty właściciel elektrowni parowej
W tym świecie istnieje elektryczność? To średnio pasuje do steampunku.
Tak, w moim świecie istnieje powoli rozwijająca się elektryczność. Już zamieszczam fragment z wprowadzenia z książki, który jest również na fanpage'u. Może odrobinę ponaginałem pewne fakty. Elektryczność jest wszechobecna w steampunku, szczególnie w światach alternatywnych do naszego. Być może pomyliłeś ją z elektroniką? Grałem w wiele gier steampunkowych, które rozgrywały się w alternatywnych światach i w każdym istniała elektryka.
Steampunk, czyli kiedy ja jestem
Definicja steampunku(1):
Jest to nurt stylistyczny w kulturze (tzn. w literaturze, filmie, komiksie, modzie), odmiana fantastyki naukowej oraz boczna gałąź cyberpunku. W przeciwieństwie do cyberpunku świat i jego technika opiera się na mechanice, a nie elektronice. Utwory steampunkowe najczęściej umiejscawiane są w alternatywnej
rzeczywistości, w czasach przypominających epokę wiktoriańską bądź też w samej epoce wiktoriańskiej, tzn. erze rewolucji technicznej, wieku pary (rewolucja przemysłowa), skąd wzięła się również nazwa (ang. steam – para).
Pojęcie steampunk jest jednak brane w ogólnym rozumieniu bardzo elastycznie. Utworem steampunkowym możemy również nazwać dzieło umiejscowione w czasach średniowiecznych, w których znajdują się rzeczy i wynalazki nieodpowiednie do danej epoki.
Akcja książki Requiem Upadłych, księga pierwsza toczy się w latach 1700–1722 alternatywnego, steampunkowego świata, w którym Wiek Pary zaczyna dopiero wkraczać w życie mieszkańców,
a technologia opierająca się na mechanice ledwo raczkuje w miastach. Odkąd w połowie XVII wieku nastąpiła Rewolucja Parowa, w latach 90. owego wieku istniały już i rozwijały się koleje, ogromne elektrownie parowe zaczynały zasilać miasta, a mechanika stawała się nieodzowną częścią każdej większej metropolii.
Z racji tego, iż w moim świecie technologia nie zagościła jeszcze na dobre, a ma jednocześnie wielu przeciwników, spotkasz w nim również potężne pasma górskie, piękne i zielone doliny, czyste,
błękitne jeziora, stawy, rzeki, wrzosowiska, łąki, pola, wsie, wioski i wiele, wiele więcej, a co najważniejsze: dziką i nieokrzesaną Matkę Naturę, która wciąż rządzi się swoimi prawami poza murami bezpiecznych i ciepłych mieścin.
Jest to świat, w którym każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Doświadczysz tutaj potęgi i ogromu możliwości, płynących z rozwijającej się technologii, jak również długą i niebezpieczną podróż, podczas której za miastową bramą, zdany będziesz wyłącznie na swój instynkt i broń posiadaną przy boku, a także na lojalność towarzyszy, których zechcesz zabrać ze sobą. Pytanie brzmi: czy jesteś na tyle odważny, by postawić nogę za zurbanizowany próg miasta i wkroczyć w niebezpieczne, acz piękne tereny nieznanego ci świata, by osiągnąć swój cel.