Hej

1
Hej,

Jestem Karolina.

Piszę z myślą, że kiedyś uda mi się coś osiągnąć. Miałam siedem lat, jak napisałam pierwsze opowiadanie -do dziś pękam ze śmiechu, kiedy to wspominam. Obecnie zanotuję coś od czasu do czasu. W moim krótkim życiu w głowie obmyśliłam już miliony różnych powieści i myślę, że fajnie byłoby kiedyś je spisać- ot tak dla własnej przyjemności ich czytania.

Kocham fantastykę, jestem miłośniczką gier RPG i osobą uzależnioną od dobrych książek fantastycznych. Chciałabym kiedyś napisać książkę i mieć fankę taką, jaka ja jestem wobec moich ulubionych autorów.

Na razie piszę do szuflady. Może kiedyś, za pięć, za dziesięć, za dwadzieścia lat spróbuję i wyślę coś do jakiegoś wydawnictwa. Póki co mam nadzieję, że nauczę się czegoś czytając porad na Weryfikatorium i poprawię swój warsztat literacki.

2
Witam.

Moja pierwsza porada: pisz dla kogoś, a nie, żeby coś osiągnąć - wówczas lepiej skupić się na samym procesie tworzenia, a nie jego końcowym efekcie (czyt. osiągnięcia, fani itd.).
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

3
Witaj.

Ja dla odmiany odwiodę Cię od pisania Fantastyki.

Z doświadczenia wiem, że młodzi autorzy zaczynający od niej popełniają ogrom błędów.

Jednak nie o tym.

Rozgość się.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

4
Witam serdecznie
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”