Krótki opis postaci - wprawka

1
Niebieskie kąpielówki, wystający brzuch, średnio zarośnięta klata, łysa głowa. Postawa wskazywała na pewność siebie, oraz chęć dominacji - to on wydaje polecenia, inni słuchają. Dziś na basenie, jest tatą dla swoich dwóch córeczek - tak na oko, trzy i pięcioletniej. Dba o ich bezpieczeństwo, nie pozwala na - jego zdaniem - zbyt niebezpieczne zabawy. Starsza widać, chciałaby coś więcej, niż tylko brodzik i ślizgawka dla maluchów, ale nauczyła się już nie sprzeciwiać ojcu, lub jeszcze nie nauczyła się tej sztuki.
Czterdziestoparoletni facet, wysoki - powiedziałbym nawet duży - ale nie umięśniony. Widać pracę ma dobrą, dobrze płatną i niewymagającą tężyzny fizycznej, za to czegoś co wzbudzi respekt wśród podlegających osób i niewątpliwie natura obdarzyła go taką cechą. To co szczególnie zwróciło moją uwagę w wyglądzie, to tatuaże na rękach. Niestety, w połączeniu z nimi miałem raczej ambiwalentne wrażenia. Z jednej strony aura kierownika budowy, z drugiej - tatuaż Marilyn Monroe, lub - obok - rysunek rozwiniętej, poskręcanej taśmy filmowej ze scenami z jakich jej filmów, jak na murze osiedlowej wypożyczalni kaset video. Na lewej ręce wytatuowane gotykiem napisy: Bóg, Honor, Ojczyzna - dopełniały obrazu kierownika janusza.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

2
P.Yonk pisze: Dziś na basenie, jest tatą dla swoich dwóch córeczek
A innego dnia, albo w innym miejscu, kim dla nich będzie?
P.Yonk pisze: Starsza widać, chciałaby coś więcej
Zgrzyta. Podobnie jak przecinki w kilku miejscach, ale to zostawię komuś kompetentniejszemu.
P.Yonk pisze: nauczyła się już nie sprzeciwiać ojcu, lub jeszcze nie nauczyła się tej sztuki.
Piszesz o nie sprzeciwianiu się, więc kiedy piszesz dalej o "tej sztuce", teoretycznie powinno chodzić o to samo. A, mam wrażenie, chodzi Ci o coś dokładnie odwrotnego: nie o NIE SPRZECIWIANIE się, tylko właśnie o SPRZECIWIANIE.
P.Yonk pisze: - powiedziałbym nawet duży -
Może lepiej nawiasy? Tym bardziej, że często posługujesz się myślnikami.
P.Yonk pisze: a to czegoś co wzbudzi respekt wśród podlegających osób i niewątpliwie natura
Wywal "i", zacznij nowe zdanie od "Niewątpliwie". Skrócisz tasiemca.
P.Yonk pisze: tatuaże na rękach. Niestety, w połączeniu z nimi miałem
połączyłeś się z tatuażami? Jak to zrobiłeś? ;)

Dla współcześnie tworzonych fabuł (książkowych i filmowych) pomocna jest zasada "nie opowiadaj o tym, pokaż to". Zamiast opowiadać, że jest wysoki, postaw go obok innych. Nie opowiadaj, że dominuje, tylko niech zrobi coś dominującego
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

3
Eldil pisze: Dla współcześnie tworzonych fabuł (książkowych i filmowych) pomocna jest zasada "nie opowiadaj o tym, pokaż to". Zamiast opowiadać, że jest wysoki, postaw go obok innych. Nie opowiadaj, że dominuje, tylko niech zrobi coś dominującego
Obrazek

Dzięki Eldil - ćwiczę dalej.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

4
Eldil pisze: Nie opowiadaj, że dominuje, tylko niech zrobi coś dominującego
daj mu navajke do łapy!
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”