Księżyc zaćmiony, a umysł jasny [drabble]

1
Księżyc – trzy litery i przerwa.
Podobny C – na milionach kartek dziecięcych prac.
Gdy najjaśniejszy – jak pełne zachwytu, szeroko Oootwarte buzie i Oooczy.
Wreszcie D, gdy coraz jaśniej noc po nocy.
Prawda?
Jeszcze nie spały. Podszedłem do okna, niby zaciągnąć zasłony, lecz tak naprawdę odegrać scenę grozy:
— Chodźcie! — wołam. — Coś się złego stało z Księżycem!
Zaniepokojone, z półsnu dobranocki wyrwane, podbiegły sprawdzić czego ojciec panikuje. Patrzą.
Syn (Moja krew!) spogląda na mnie, to w niebo. W końcu, drapiąc się po głowie, pyta:
— No, Księżyc. Świeci. O co chodzi?
Wtedy słyszę słodki, drżący głos córeczki:
— Psiewrócił się!
— No, przewrócił — odpowiadam.
Uwaga! Spoiler!Obrazek
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

5
Dziękuje Wam za miłe słowa. Skorzystam z chwili i pogrzeję się w ich blasku, nim wpadnie Misieq ;)
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

7
Dziękuję Wizimir.
Cho...ra próbuję tu jakieś podziękowanie napisać, coś więcej niż dziękuję, bo Wasze głosy są dla mnie sporej wagi, ale nic mądrego nie przychodzi, więc zostaje "dziękuję" :D

8
Zwłaszcza porównanie do literek cieszy wyobraźnię. Spostrzeżenie córki przywodzi na myśl niewinny, otwarty i nieskażony wyuczonym trybem rozumowania umysł młodzików Jedi :)

Zastanawiam się tylko, czy nie byłoby warto zrezygnować z formy drabla, nieco tekst wydłużyć i sprawić, by spojler nie był potrzebny. Dałoby się.

A, no i to:
Syn spogląda to na mnie, to w niebo.

11
MargotNoir, Juliahof, zapachmaciejki, dzięki bardzo :)
MargotNoir pisze: Zastanawiam się tylko, czy nie byłoby warto zrezygnować z formy drabla, nieco tekst wydłużyć i sprawić, by spojler nie był potrzebny. Dałoby się.
No dałoby się. Chciałem jednak zmieścić się w formie drabbla, zamiast droubla, a jednocześnie podkreślić "umysł młodzika Jedi" :) i zabrakło miejsca na 'U' ;)
Oryginalny (ten pierwszy), przypadkowy drabble wyglądał, jak klocek drewna. :P
MargotNoir pisze: Syn spogląda to na mnie, to w niebo.
Długo nad tym myślałem. Kiedy szukałem słów, z których mogę zrezygnować, zauważyłem, że zdanie bez pierwszego to brzmi i ma taki sam sens jak z oboma. Nie uważasz?

14
Szczerze mówiąc nie uważam :)
Spieszę wyjaśnić, jak rozumiem konstrukcję "spoglądać to na x, to na y": widzę wtedy przenoszenie wzroku kilka razy pomiędzy x a y.
Jeśli syn spogląda na Ciebie, to spogląda na Ciebie i już. Może ewentualnie spoglądać na Ciebie, potem na księżyc. Jeśli jednak spogląda na Ciebie, to na księżyc, to mam w połowie nieruchome i stabilne patrzenie na Ciebie, a w połowie przenoszenie wzroku między Tobą a księżycem tam i z powrotem. Syn dostaje zeza rozbieżnego i kwantowo delokalizuje mu się głowa.

15
MargotNoir pisze: kwantowo delokalizuje mu się głowa
dokładnie to się działo ;)
W kaligrafii czasem stosuje się sztuczkę łączenia dwóch liter w jeden znak, mimo to cały wyraz nie traci na czytelności, jeśli nie skupisz się zbyt mocno na nim, to nawet nie zauważysz dziwnego znaku. Podobnie miałem z tym zdaniem. Ciekawi mnie jak inni je odebrali :hm:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”