Dział recenzencki

17
Czarna Emma, Aktegev Ojej, ojej... Nie sądziłem, że recenzje mają aż tyle czytelniczek. :oczka: Trzeba pisać. ;)
A tak poważnie, sama recka może być niekomentowalna, do chwili przeczytania książki. Wiem po sobie.
Dzięki za odzew. :)
P.Yonk pisze: (wt 26 wrz 2023, 22:12) Tytuły: Nie tworzyłbym żadnych ograniczeń co do tego jak powinien wyglądać
A tu mnie zdziwiłeś. Wymóg jednolitego tytułowania wydaje się bardzo istotny. :hm: Może przedstawię dlaczego widzę w tym problem:

Obrazek
Kilka recenzji tej samej książki to chyba tylko kwestia czasu. A nawet bardzo dobrze, gdyby się pojawiały. Co recenzent, to inny punkt widzenia.
P.Yonk pisze: (wt 26 wrz 2023, 22:12) albo prosić o udzielenie jednorazowej (za każdym razem) zgody na edycję
Podoba mi się to rozwiązanie. Jest pośrednie. No i nie robi dziury w zabezpieczeniach. Edycja nie byłaby niemożliwa, ale recenzent nie mógłby też zbytnio się zrelaksować. Pytanie tylko czy samo wykonanie byłoby czasochłonne ze strony moderatora? Czy robi się to kilkoma kliknięciami w panelu administracyjnym, czy to sprawa dłuższej gimnastyki? :hm:
P.Yonk pisze: (wt 26 wrz 2023, 22:12) Układ "folderów" i ich nazwy
Ktoś będzie musiał podjąć ostateczną decyzję. ;> Z mojej strony, najnowsza propozycja drzewa katalogów, prezentowałaby się tak:

Obrazek

Dział recenzencki

18
Max pisze: (czw 28 wrz 2023, 19:49) A tu mnie zdziwiłeś. Wymóg jednolitego tytułowania wydaje się bardzo istotny. :hm: Może przedstawię dlaczego widzę w tym problem:
Natomaist ja to widzę tak, że tytuł recenzji może nie mieć absolutnie nic wspólnego z recenzowanym dziełem. No i co by to było, gdyby pięciu autorów/recenzentów tę samą powieść recenzowało?
Za to obowiązkowe TAGI w opisie już owszem, mieć powinny. Taka różnica.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Dział recenzencki

19
P.Yonk pisze: (pt 29 wrz 2023, 20:09) Natomaist ja to widzę tak, że tytuł recenzji może nie mieć absolutnie nic wspólnego z recenzowanym dziełem.
Mhm... Sugerowałem się mechanizmem wyszukiwania dostępnym na tę chwilę, czyli:

Obrazek

Ale jeśli mówisz o takim tagowaniu:

Obrazek

To dla mnie byłoby to rozwiązanie bardziej niż luksusowe i w zasadzie usunęłoby sporo problemów. :oczka:

Dział recenzencki

20
Ech, nie bądźcie tacy drobiazgowi. Zasadniczo, w prawidłowym zapisie bibliograficznym najpierw podaje się imię i nazwisko autora, potem tytuł, miejsce i rok wydania, ewentualnie wydawnictwo i też rok wydania. W tytule posta całkowicie wystarcza informacja o autorze i tytule, resztę można podać na początku tekstu. Gdybyście chcieli jakieś tagi, to raczej gatunkowe, ale już wyobrażam sobie te rozterki: fantasy czy realizm magiczny? Kryminał sensu stricto czy obyczaj z wątkiem kryminalnym? Romans, a może jednak obyczaj, do tego historyczny? Powieść biograficzna?
Nie sądzę, żebyśmy mieli po kilka recenzji jednego tytułu, gdyby tak się stało, wtedy ktoś z uprawnieniami do edycji postów dopisze: [Rec. 1]; [Rec. 2] i tyle. Nie ma po co komplikować spraw, które nie są skomplikowane :)
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”