Pytania do Augusty Docher vel Beaty Majewskiej

121

Latest post of the previous page:

Augusta pisze: Sporo autorów zakłada działalność gospodarczą, zwłaszcza ci, którzy nie są objęci ubezpieczeniem ZUS z innych tytułów
no tak, ale jak sama mówisz, autorów nie współmałżonków autorów. stąd też moje zdziwienie i ciekawość.

(a to czy w nazwie firmy jest nazwisko właściciela wynika z formy prawnej- jednoosobowa działalność gospodarcza ma zawsze, podmioty z KRS - dowolnie)- ale to już z inne baczki

122
Smoke pisze:
Augusta pisze: Sporo autorów zakłada działalność gospodarczą, zwłaszcza ci, którzy nie są objęci ubezpieczeniem ZUS z innych tytułów
no tak, ale jak sama mówisz, autorów nie współmałżonków autorów. stąd też moje zdziwienie i ciekawość.

(a to czy w nazwie firmy jest nazwisko właściciela wynika z formy prawnej- jednoosobowa działalność gospodarcza ma zawsze, podmioty z KRS - dowolnie)- ale to już z inne baczki
Przy jednoosobowej działalności gospodarczej funkcjonuje coś takiego jak zarejestrowana i zgłoszona do ZUS osoba współpracująca, to najczęściej małżonek :) i nazwiska i imienia tej osoby nie wymienia się w nazwie firmy :)
Wystarczy takie wyjaśnienie?

BTW, skąd takie pytania?
Myślałam, że takie wątki jak ten służą przede wszystkim rozmowom o twórczości autorów, nie o metodach rozliczania się z fiskusem ;)
Ale jak widać, Ciebie nie interesują moje książki, tylko cała reszta.
Cóż. Bywa i tak.

123
przecież wyjaśniłem, sytuacja jest niecodzienna, zazwyczaj w notce jest albo autor, albo wydawnictwo. no po prostu mnie to ciekawi - skoro jest tak, jak sama mówisz, że stawki są te same na osobę fizyczną i działalność gospodarczą - to czemu pierwsze trzy powieści masz na DG, potem na os. fiz., a teraz znów mają być na DG?
to taka zwykła ciekawość, pytań na forum o rozliczenia było mnóstwo, więc nie ma w moich niczego niestosownego, ale oczywiście rozumiem, że nie o wszystkim chcesz czy możesz mówić - ja jednak mam prawo pytać

124
Smoke pisze: przecież wyjaśniłem, sytuacja jest niecodzienna, zazwyczaj w notce jest albo autor, albo wydawnictwo. no po prostu mnie to ciekawi - skoro jest tak, jak sama mówisz, że stawki są te same na osobę fizyczną i działalność gospodarczą - to czemu pierwsze trzy powieści masz na DG, potem na os. fiz., a teraz znów mają być na DG?
to taka zwykła ciekawość, pytań na forum o rozliczenia było mnóstwo, więc nie ma w moich niczego niestosownego, ale oczywiście rozumiem, że nie o wszystkim chcesz czy możesz mówić - ja jednak mam prawo pytać

Myślę, że chyba wszystko zostało wyjaśnione, a nawet za dużo (z mojej strony).
Jeśli będziesz miał pytania dotyczące Augusty Docher i jej twórczości lub Beaty Majewskiej i jej twórczości - chętnie odpowiem, ale o to, co robi Beata G. nie pytaj, bo to nie jej wątek :)
ps.Ciekawość to pierwszy stopień do piekła.

126
Smoke pisze: oj, nie odbijaj nieładnie piłeczki. wszystko podane miałem w twoich książkach, więc nie masz prawa sugerować, że interesuję się czymś, czym nie powinienem.
ok, więcej pytań nie mam
A jakieś pytania co do treści książek?
Jeśli są jakieś, proszę, śmiało :)
Jak każdy autor, lubię rozmawiać o swojej twórczości, więc gdy będziesz miał jakoweś pytania, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam :)

129
Augusta pisze: A może o terminy kolejnych premier?
Nie krępuj się...
myślę, że przy twojej aktywności marketingowej na pewno nic mi nie umknie

Myślę, że już wystarczy tych subtelnych docinków i aluzji. WR

Added in 24 minutes 30 seconds:
dobra, a tak w ogóle, to czemu nie jesteś fioletowa już?

133
Alicja Minicka pisze: Augusta, melduję, że moja mama zażyczyła sobie następnych powieści. Ma nawet pewną sugestię, ale to na PW.
I druga sprawa - czy można gdzieś kupić Twoją książkę z dedykacją? Swego czasu Muza sprzedawała tak powieści K. Bondy.

Dziękuję serdecznie, proszę mamę pozdrowić :)
Co do premier, już w zasadzie można kupić w empiku "Zdążyć z miłością", a ósmego listopada "Kryształowe serca" - też już w empiku :) (ale to jako Augusta Docher). A wszystkie moje książki z imienną dedykacją oraz autografami (i czasami jakimś fajnym dodatkiem) można kupić tutaj:
https://www.dobrarada.com.pl/augusta-do ... ewska.html

A co do prośby na PW, ojej... - obawiam się, że absolutnie nie potrafię pisać - jak się to mówi - na zamówienie ;)
Jest pomysł, jest pisanie, ale to musi być pomysł z mojej osobistej makówki :D

Jeszcze raz pozdrawiam!

135
Wkrótce Święta, koniec roku i czas podsumowań ;)
W grudniu już nic się nie wydarzy (premier nie będzie), ale w styczniu i lutym owszem :)
Obrazek
Na początek premiera Batawe, czyli ostatniej części trylogii o Wędrowcach, a w lutym Baśnik - pierwsza część nowego cyklu obyczajowego (Książnica).
Obrazek
W planach jeszcze kilka innych premier, ale to później ;)
Obrazek
A na razie życzę Wam wspaniałych prezentów od Mikołaja!!!

136
Gratulacje!
Augusta pisze: A na razie życzę Wam wspaniałych prezentów od Mikołaja!!!
Wzajemnie :)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Wróć do „Archiwum Pisarzy”