Moje 3 grosze

1
Grube dęby w lesie
Na liche zapałki
Połamał wiatr

Nakryłem dwa fotele
Służyły mi za zamek
Zostałem czarodziejem

Śmieciara odjechała
Zabierając wysłużony fotel
Wspomnienie po babci

Moje 3 grosze

2
O ile dobrze rozumiem twoje intencje, ten wiersz to miała być taka zaduma nad przemijaniem? Jeśli tak, to chyba trzeba nad nim popracować, bo myśl przewodnia nie jest zbyt czytelna. Ale podoba mi się ten obrazek starego fotela, odjeżdżającego ciężarówką na śmietnisko. Jest w nim coś poruszającego.
There is no God and we are his prophets.
The Road by Cormac McCarthy

Moje 3 grosze

3
Kadah pisze: O ile dobrze rozumiem twoje intencje, ten wiersz to miała być taka zaduma nad przemijaniem?
To 3 różne wierszyki, coś jak haiku;) Dziękuję za komentarz, pozdro

Moje 3 grosze

7
Kreator pisze: ***
Grube dęby w lesie
Na liche zapałki
Połamał wiatr
To ładne wersy. Podobają mi się.

Następne już Ci się rozjechały. A to (zupełnie niepotrzebnie) wprowadzasz peelke w pierwszej osobie. A to kolokwialna "śmieciara" przynosi nieprzyjemne spokarzenia.
A i rytmika (ilość sylab) w każdej cześci jest inna. I wszystko razem dało obraz bałaganu.
A szkoda, bo ta pierwsza część - naprawdę ładna.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Moje 3 grosze

8
Sarah, Co do pierwszej osoby, poezja to przede wszystkim emocje piszącego, czasami osobiste przeżycia, jak... w tym wypadku.

Dziękuję. Zawsze cieszy że choć jedno się podobało ;)

Moje 3 grosze

9
To takie "okruszki, okruchy" - tak to określała Danuta Wawiłow.
Warto je pisać. Są dobry wstępem do poezji.
Ten zauważony przez Sarę mnie również się podoba najbardziej.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Moje 3 grosze

10
Kreator pisze: Sarah, Co do pierwszej osoby, poezja to przede wszystkim emocje piszącego, czasami osobiste przeżycia, jak... w tym wypadku.
Nie pisałam o emocjach - bo te, pomimo bałaganu, są dla mnie zrozumiałe i czytelne.
Bałagan wziął się z niedbałości o formę.
By tekst poruszył, nie musi być koniecznie pisany w pierwszej osobie, szczególnie gdy chwilę wcześniej, wprowadzasz bezosobową, ładną myśl.
Pomyśl o formie.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Moje 3 grosze

11
ithilhin pisze: Warto je pisać. Są dobry wstępem do poezji.
I tego się trzymam.
ithilhin, Bardzo dziękuję za odwiedziny :)
Sarah pisze: Bałagan wziął się z niedbałości o formę.
Tyle że jak dbam o równą liczbę sylab to czasem trudniej słowa dopasować. Chociaż w tak krótkiej formie to nie powinno sprawiać kłopotu... Ale pomału, może kiedyś dojdę do czegoś lepszego. Próbuję od jakichś 6 lat i nie jest to lekki kawałek chleba, te wiersze znaczy;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mini poeticum”