izmizm

1
prawdą jest biel
a nieprawdą czerń
Życie samotne, poza społeczeństwem, przybiera czasem postać trafnego komentarza naniesionego na marginesie ch..wej książki.

izmizm

3
(Eksperyment formalny. Na razie nie tłumaczę, może ktoś zauważy.)
Życie samotne, poza społeczeństwem, przybiera czasem postać trafnego komentarza naniesionego na marginesie ch..wej książki.

izmizm

5
Chyba tak, bo ja nie kapuję :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

izmizm

7
Widać za mało wypiłem, bo może bym załapał :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

izmizm

8
Czarny kwadrat na białym tle
Biały kwadrat na białym tle
Biały kwadrat na czarnym tle

To tak mi się kojarzy z izmami. I z eksperymentami formalnymi.

Ale też nie kapuję.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

izmizm

10
Kurde, nie spodziewałem się, że to będzie funkcjonowało jako rebus. Jest czarno na białym napisane (daję w większym kontraście) ;)

izmizm

11
Ale wiesz, że to dział poetycki?
dr Samuel Johnson

izmizm

12
Tak, wiem, potem zrobię wersję "izmizmu" prozą i się wszystko wyjaśni. Ale może ktoś chwyci wcześniej.

izmizm

13
Izm - ironicznie o terminie zakończonym na izm.
Tu mamy truizm.
Czyli ironicznie o ironii.
No jest to wielce skomplikowany zabieg myślowy. I chyba wymaga jednak specyficznego umysłu..
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

izmizm

14
Tytuł dałem z technicznej konieczności, ale pasuje.

Added in 44 minutes 29 seconds:
izmizm - wykładnia ;)

Pojawiając się w nowej przestrzeni wypełnionej społecznością zwykłem badać granice możliwości. Jeśli jest to miejsce około-literackie, jak to, taką granicą będzie tolerancja języka pisanego.

Język to nie tylko znaczenia wyrazów i budowany z nich sens całości (który zresztą odwrotną drogą określa zakres znaczeń poszczególnych zdań i słów), ale także znaki graficzne. Powyższy twór wykracza poza semantykę i syntaktykę w kierunku grafiki. To jest tekst, który sam siebie znosi, ale zaraz potem znowu wznosi. Taki zresztą charakter ma każda, np. postsokratejska myśl, ponieważ Sokrates uważał, że tylko w rozmowie (dynamicznie) można dochodzić do prawdy, a wszystko co napisane jest automatycznie martwe (statyczne), przybite jak martwy owad w gablocie.

Czerń, to kolor czcionki, warstwa graficzna tekstu, a biel - pusta kartka. To, co napisane, zawsze jest nieprawdą, natomiast prawda jest dynamizmem nie do pochwycenia przez statyczny opis (znaczący znak), dlatego symbolizuje ją niewypowiedzenie - biel kartki.

Ale - i to jest dla mnie najciekawsze i najtrafniejsze - że tekst (czerń) mówi prawdę w warstwie semantycznej, natomiast przeczy sobie w warstwie graficznej. Jest w tym potencjał, który prywatnie wyzyskuję na różnych poziomach i w różnych dziedzinach. Język jest jedynym opisowym i powszechnie rozumianym środkiem wyrazu, ale ma tę paradoksalną cechę wyrażania i nie wyrażania.

Tytuł symbolizowałby wszystkie -izmy, systemy twierdzeń przygważdżające (zabijające) niepochwytną prawdę.

Utwór jest wierszem, bo zawiera dużo więcej treści, niż jestem w stanie tutaj wyłożyć. Zresztą tylko jedną możliwość wyformułowałem.

izmizm

15
_Lab pisze: To jest tekst, który sam siebie znosi, ale zaraz potem znowu wznosi.
Uhmmmm...
Tu bym polemizowała ale..
autor zawsze wie, gdzie jego utwór wzlata..
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mini poeticum”