Latest post of the previous page:
Możesz, ale nie ma takiego wymogu. Sama oceń, czy to konieczne. W żyri są ludzie, którzy mają jakie takie pojęcie o historii powszechnej. Równie dobrze opowiadanie może być zagadką: sam się, czytelniku, domyśl, kiedy to się dzieje. Twoja decyzja.ancepa pisze:Czy przed tekstem należy umieścić okres, w którym dzieje się akcja?
Jak wyżej, ale dodam jeszcze: nie jest zabronione stosowanie przypisów końcowych. Sięgnijcie do Przechrzty albo Komudy, o takich rzeczach mówię, o objaśnieniach od autora dla czytelnika wyjaśniających, co jest prawdą, a co fikcją. Tylko pamiętajcie, że przypisy również muszą się mieścić w limicie znaków, bo zgłoszenie będzie rozpatrywane jako całość, gdyż tak samo pójdzie do ewentualnej publikacji.gebilis pisze:A to ja pod tym pytaniem sie podpisuję. U mnie w opowiadaniu tylko nazwiska będą prawdziwe i temat, więc nie wiem czy ktoś nie znający tego watku historycznego będzie pewien czy moje opo będzie odpowiadało wytycznym regulaminu? Trzeba odsyłać do źródła?
Przypominam regulamin:
Prace będą oceniane w dwóch kategoriach: wartości literackiej (fabuła, postaci, język itp.) oraz wartości merytorycznej (realia historyczne, zgodność przedstawianych szczegółów ze stanem faktycznym itp.)