31

Latest post of the previous page:

ancepa pisze:Czy przed tekstem należy umieścić okres, w którym dzieje się akcja?
Możesz, ale nie ma takiego wymogu. Sama oceń, czy to konieczne. W żyri są ludzie, którzy mają jakie takie pojęcie o historii powszechnej. Równie dobrze opowiadanie może być zagadką: sam się, czytelniku, domyśl, kiedy to się dzieje. Twoja decyzja.
gebilis pisze:A to ja pod tym pytaniem sie podpisuję. U mnie w opowiadaniu tylko nazwiska będą prawdziwe i temat, więc nie wiem czy ktoś nie znający tego watku historycznego będzie pewien czy moje opo będzie odpowiadało wytycznym regulaminu? Trzeba odsyłać do źródła?
Jak wyżej, ale dodam jeszcze: nie jest zabronione stosowanie przypisów końcowych. Sięgnijcie do Przechrzty albo Komudy, o takich rzeczach mówię, o objaśnieniach od autora dla czytelnika wyjaśniających, co jest prawdą, a co fikcją. Tylko pamiętajcie, że przypisy również muszą się mieścić w limicie znaków, bo zgłoszenie będzie rozpatrywane jako całość, gdyż tak samo pójdzie do ewentualnej publikacji.

Przypominam regulamin:
Prace będą oceniane w dwóch kategoriach: wartości literackiej (fabuła, postaci, język itp.) oraz wartości merytorycznej (realia historyczne, zgodność przedstawianych szczegółów ze stanem faktycznym itp.)
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

32
też mam pytanie ;)

Czy na konkurs może być nadesłana praca stworzona przez dwóch autorów? Bo w regulaminie nic nie znalazłem na ten temat, a formularz zgłoszeniowy jest zbudowany tak, jak jest.
"Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać."

Andrzej Sapkowski

33
Kwestia będzie poddana dyskusji.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

34
"Od początku założeniem było, że nie przyznamy nagród pieniężnych. Wymusiły to niestety względy formalne."

Nagrody pieniężne są chyba najbardziej pożądane w konkursach. A jednak są stosunkowo rzadko oferowane. Mało kto wyjaśnia, tak jak Wy, że jest to spowodowane przeszkodami formalnymi. Nie chcę tutaj włazić z butami w Waszą konkretną sytuację, ale jestem ciekawa, dlaczego Twoim zdaniem, Sir Wolfie, jest to takie trudne dla organizatorów konkursów. Dlaczego przyznać nagrodę rzeczową określonej wartości można i często się to robi, a przyznanie nagrody tej samej wartości w gotówce jest trudne?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

35
Decyduje sposób rozliczania. Za książki nie trzeba się rozliczać (czy też raczej: trzeba, ale inaczej, robi to wydawnictwo), nagrody pieniężne wymusiłyby wypełnianie tony dokumentów. Dlatego też dajemy nagrody rzeczowe o wartości mniej więcej takiej, jaką miałoby normalne honorarium.

37
padaPada pisze:Skończyłem pierwszą wersję tekstu. 40k znaków. A wam jak idzie?
Nie, pędziwiatr byłby wolniejszy :lol:
Ja dopiero przebrnełam przez literaturę i skrystalizowałam pomysł. Ale nie ma obawy - dogonimy cię na finiszu- styczeń to miesiąc dobry jak każdy inny.
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

38
Ja mam teksta na 10 tys., ale myślę, że nie spełnia wymagań regulaminu. Najwyżej wyśle się go potem do jakiegoś pisemka.

39
gebilis pisze:Nie, pędziwiatr byłby wolniejszy :lol:
:lol:
gebilis pisze:Ja dopiero przebrnełam przez literaturę i skrystalizowałam pomysł. Ale nie ma obawy - dogonimy cię na finiszu- styczeń to miesiąc dobry jak każdy inny.
Nawet lepszy. Człowiek już jest konkretnie wyziębiony, częściej siedzi w domu. ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

41
padaPada pisze:Skończyłem pierwszą wersję tekstu. 40k znaków. A wam jak idzie?
Mam dwie strony tekstu... Ale na swoją obronę powiem, że przebiłem się przez cztery książki :). Oczywiście wybrane rozdziały, a jedną całą. Zapisałem sobie też na czterech stronach w zeszycie a4 pomysł, co by mi smaczki z głowy nie pouciekały. :)
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

42
Okej, jury skompletowane, wszystko gotowe. Ostatniego dnia listopada uzupełnimy regulamin w tym zakresie, dodamy też punkt o pseudonimach literackich.

[ Dodano: Czw 02 Gru, 2010 ]
Z jednodniowym opóźnieniem ogłosiliśmy pełen skład żyri. Uzupełniliśmy także regulamin o punkt mówiący o pseudonimach artystycznych.

43
Tak z ciekawości: szlifujecie tekst, wprowadzacie ostatnie korekty? Termin już blisko..wysyłamy...
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

45
Pisz, pisz, szkoda byłoby, gdyby tyle pracy miało pójść na marne.

Tzn nie pójdzie tak zupełnie na marne, bo możesz oczywiście użyć tego tekstu gdzie indziej, ale... Skoro piszesz na konkurs, to pisz na konkurs. :P

[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2011 ]
Oto wyniki:

http://www.ssh.konflikty.pl/aktualnosci.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”