16

Latest post of the previous page:

ancepa pisze:Na razie siedzę zakopana po uszy w materiałach źródłowych... ( :D )
Maladrill pisze:Ja tu męczę klawiaturę drugi dzień obstawiony zewsząd literaturą marynistyczną.
Miód na moje oczy. ;)
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

17
Już niedługo dojdzie do tego, że do tekstu będę upychać rzeczy w stylu "na rabatce rosły fioletowe bratki posadzone w sierpniu 44" :D

Żartuję:) jak uda mi się jedną setną tego co przeczytałam o realiach historycznych upchnąć do tekstu to będzie sukces. Daje sobie jeszcze dwa tygodnie na dokształcanie się o epoce. :) Potem będę doszukiwać, jak będzie potrzeba.

Dla mnie to ogromne wyzwanie. Nigdy nie planowałam pisać takich rzeczy, ale spróbuję. :D

...i jak tak sięgnę pamięcią, to przecież historię zdawałam na maturze :D :D :D

[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 ]
Daję sobie* przepraszam za literówki! :)

18
Pamiętajcie, że można wysłać dwa teksty. Godną rozważenia opcją jest, wydaje mi się, przestawienie tego samego z grubsza pomysłu w realiach fantastycznych i niefantastycznych.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

20
Będę mieć. Jestem, khem, sekretarzem żyri.

22
Będę oceniał. Dlatego tak zaklinam, abyście nie mówili explicite, co piszecie. Jakieś ogólne informacje (jak Herman na poprzedniej stronie) to nie problem, ale jeżeli ów Herman wypisałby dokładnie, jak będzie wyglądała fabuła jego opowiadania i jakie będą w nim elementy fantastyczne czy alternatywne... To mógłby być problem.

23
A ja teraz siedzę po uszy zakopany w mitologii Bliskiego Wschodu. Chyba już mam pomysł, jak to będzie wszystko wyglądać. Ale zacznę najbliżej za dwa tygodnie, niestety... :(
http://dnokufra.pl/ - Co się kryje na dnie kufra...

24
Macie trzy miesiące. Miesiąc na myślenie, miesiąc na pisanie, trzy tygodnie na odleżenie, tydzień na poprawki. ;)

25
Widzę, że wielu z Was uruchomiło wszystkie ośrodki twórcze i badawcze oraz nastawiło jej na 120% normy. Rywalizacja już teraz wygląda pasjonująco. Ja po dzisiejszej wizycie w Bibliotece Miejskiej i zaopatrzeniu się w cztery książki przystąpiłem do zadania. Skupiam się na II Wojnie Światowej, bo tu się główne pokłady mojej pasji :)

[ Dodano: Sro 03 Lis, 2010 ]
Ps. W regulaminie pisze, że trzeba podać prawdziwe dane. Nie da się tego obejść, jeśli ktoś pisze tylko pod pseudonimem?
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

26
Nie za bardzo. Prawdziwe dane są konieczne do rozdysponowania nagród.

Oczywiście ktoś mógłby chcieć po prostu publikować pod pseudonimem. Nie przewidzieliśmy takiej możliwości od strony technicznej. Teoretycznie możliwe byłoby wprowadzenie tego, natomiast ja osobiście jestem do tego nieszczególnie przekonany. Grono jurorów rozważy kwestię i w razie potrzeby wprowadzi korektę do regulaminu.

28
Po konsultacji ogłaszam: będzie możliwość publikowania pod pseudonimem. Jutro zostanie naniesiona korekta regulaminu.

29
Mam pytanie. :)

Czy przed tekstem należy umieścić okres, w którym dzieje się akcja?

np. Warszawa, 1939
np. wiosenny poranek 1939
np. akapit przeznaczony na wprowadzenie tła historycznego

Czy wystarczą historyczne wydarzenia w tle opowiadanej historii i tylko osoba o przynajmniej minimalnej znajomości historii będzie w stanie umiejscowić sobie akcję?

Pytam, czy w tym zakresie jest dowolność. :D
Pozdrawiam

30
A to ja pod tym pytaniem sie podpisuję. U mnie w opowiadaniu tylko nazwiska będą prawdziwe i temat, więc nie wiem czy ktoś nie znający tego watku historycznego będzie pewien czy moje opo będzie odpowiadało wytycznym regulaminu? Trzeba odsyłać do źródła?
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

31
ancepa pisze:Czy przed tekstem należy umieścić okres, w którym dzieje się akcja?
Możesz, ale nie ma takiego wymogu. Sama oceń, czy to konieczne. W żyri są ludzie, którzy mają jakie takie pojęcie o historii powszechnej. Równie dobrze opowiadanie może być zagadką: sam się, czytelniku, domyśl, kiedy to się dzieje. Twoja decyzja.
gebilis pisze:A to ja pod tym pytaniem sie podpisuję. U mnie w opowiadaniu tylko nazwiska będą prawdziwe i temat, więc nie wiem czy ktoś nie znający tego watku historycznego będzie pewien czy moje opo będzie odpowiadało wytycznym regulaminu? Trzeba odsyłać do źródła?
Jak wyżej, ale dodam jeszcze: nie jest zabronione stosowanie przypisów końcowych. Sięgnijcie do Przechrzty albo Komudy, o takich rzeczach mówię, o objaśnieniach od autora dla czytelnika wyjaśniających, co jest prawdą, a co fikcją. Tylko pamiętajcie, że przypisy również muszą się mieścić w limicie znaków, bo zgłoszenie będzie rozpatrywane jako całość, gdyż tak samo pójdzie do ewentualnej publikacji.

Przypominam regulamin:
Prace będą oceniane w dwóch kategoriach: wartości literackiej (fabuła, postaci, język itp.) oraz wartości merytorycznej (realia historyczne, zgodność przedstawianych szczegółów ze stanem faktycznym itp.)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”