31

Latest post of the previous page:

Fajnie byłoby dostać wejściówke, no ale szanse niewielkie.

Oczywiście obie prace mogą być z np: postapo? (upewniam się)

Równierz oczywistym jest, że nie ma czegoś takiego jak zaszybko wysłana praca, prawda?

Do tego podgatunku niestety nie wliczają się historie, o tym jak doszło do końca świata,ehh
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.

32
Nieśmiało zauważę, że inspiracja grami może nie wystarczyć, bo jak znam jury, to będą szukać literatury, nie wystarczy quest :)

Co do wysyłania: macie czas. Nie wiem, jak inni, ale ja tam będę strzelać do delikwentów, którzy wyślą trzy różne wersje tego samego tekstu.

I uwaga praktyczna, nie piszę tego jako juror, ale jako autor, jeden z was. Skupcie się na jednym tekście. Nie chodzi o to, że nie można wysłać większej ich ilości. Można. Ale lepiej doszlifować perfekcyjnie jeden, niż średnio dwa :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

33
Romek Pawlak pisze:Nieśmiało zauważę, że inspiracja grami może nie wystarczyć, bo jak znam jury, to będą szukać literatury, nie wystarczy quest
Ale setting jest setting. :P
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

34
Zastrzeżenie: niniejsza dyskusja nie wpływa na moją ocenę tekstów.

Niemniej jednak, bardzo bym dyskutował. Na przykład, setting z gry "Wiedźmin" nie oddaje aspektu literackiego, a jedynie questowy, zdarzeniowy. No dobra, oddaje na pułapie 10%.
To teraz zbuduj coś podobnego do literackiego Wiedźmina, korzystając z growego settingu. Powodzenia :-)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

37
Nie byłbym tego taki pewien. Jakby na to nie patrzeć, z RPG zapożycza się tylko świat, a obsadza się go własnymi bohaterami. A to przecież bohaterowie tworzą historię, prawda?
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

38
Na marginesie dyskusji:

Swoją drogą lata całe tłumiłam w sobie jakiekolwiek odruchy pisarskie ze spoconą obawą o wtórność czy naśladowczość tego co napisałabym. Czytam teraz o "fanfickach" - cokolwiek to znaczy, ale pewnie chodzi mi o objęcie pojęciem literatury "przystajacej" - o inspiracjach grami i swobodzie pożyczania nie z toposów, ale plagiatowania fabularnego, plagiatu wyobraźni. Literatura staje się jak podróbki markowych perfum lub lepiej - pisarz, zamiast własnych nóg wyobraźni czy intelektu, zaczyna mieć nibynóżki jak u pierwotniaków.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

39
Już ktoś się na Lema w innym wątku powoływał ale powtórzę: rzeczy niekonieczne należy bez litości tępić, co zdaje się być bardzo trudne, jeśli świat zastany tylko "wypełnia się" bohaterami i fabułą. To zbyt duże ryzyka pójścia w gadżety, robienia katalogu zamiast literatury.
Nataszo, nie bądź zbyt surowa - to jest zabawa w literaturę tylko :)
http://ryszardrychlicki.art.pl

40
smtk69 pisze:Nataszo, nie bądź zbyt surowa - to jest zabawa w literaturę tylko :)
Ja wiem... ja tylko się dziwię sobie, że tworzenie - akt twórczy był dla mnie jak religia.
Nie wiem, czy istniało coś poważniejszczego...
w filozofii mogłam pleść androny bez obawy, że naruszam sacrum....
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

42
smtk69 pisze:"brak złych lektur"? ;)
:D - według zasady: kto mieczem...

Ale nie - czytałam dużo, wszystko...
Kaszaniaste też - byle jakie i o byle czym.

43
W moim przypadku, gry mogą posłużyć, identycznie, jak lektura, do uruchomienia pewnego rodzaju wyobraźni. Tak samo ma się rzecz z filmem. Dzisiaj odpalę genialny wytwór polskiej kinematografii, któryś już raz- film pt "Zero". Ale dobra, spadam, gdyż robię off top ;)

44
Czy konkurs ma własną stronę? I dołączam się do pytania o wielkość nakładu planowanej antologii i kto się zajmie jej promowaniem?

46
Witam!
Konkurs nie ma strony. Jeszcze. Prace nad nią trwają i powinna pojawić się całkiem niebawem. Strona jednak nic nie zmienia. Prace można już wysyłać tak samo jak pytania. Co do nakładu to nie jest on jeszcze ostatecznie znany. Ale nie będzie wielki, mikro też nie. Najmniej 500 ale liczę, że o wile więcej.
Nakłaniam do uważnego czytania regulaminu. Wejściówka w naszym rozumieniu nie jest nagrodą raczej naturalną konsekwencją zaproszenia na konwent jako gościa. Nagrody to nagrody rzeczowe oraz gotówka. Tak samo publikacja jest naturalną konsekwencją zwycięstwa a nie nagrodą tak egzemplarze Autorskie są oczywiste. Opowiadania które nie znajdą się w Antologii ale zdobędą uznanie jury zostaną nagrodzone wejściówka ( jest wtedy ona wyróżnieniem) albo inną nagrodą ( książką ) ale to już tylko i wyłącznie zależy od jury czy uzna inne prace za godne wyróżnienia.

[ Dodano: Pią 08 Lut, 2013 ]
Ps. 3 pierwsze miejsca otrzymają wejściówki dla osób towarzyszących. ( jedną lub dwie zależnie od miejsca )
Kolportaż antologii odbędzie się na konwencie,

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”