Wśród

1
Wśród łąkowych kwiatów, wśród mgieł porannych
wzbiły się w górę ulotne hosanny

rozniosły się echem, zakręciły w wirze
by tuż nad trawą przyoblec się spiżem

i zatrzymać nagle, promienie śląc wonne
koroną namaścić atropę belladonnę

i upaść. Światło zgasło, echo milczy.
Hosanny rozbite. Pełnia. W dali skowyt wilczy.

I tylko wichry hulają, beztrosko niepomne
gnając dmuchawce błagań – bezdomne.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Wśród

3
Ładne...
tylko ta atropa coś mi...
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Wśród

4
Owszem, ładne i ciekawe, tylko interpunkcja trochę niekonsekwentna, czasem czegoś gdzieś brakuje.
wśród mgieł porannych
Napisałbym: "pośród mgieł porannych"
W przedostatnim wersie zlikwidowałbym "I" , a ostatni wyrównał do trzynastozgłoskowca.

Wśród

6
Gorgiasz pisze: Owszem, ładne i ciekawe, tylko interpunkcja trochę niekonsekwentna, czasem czegoś gdzieś brakuje.
wśród mgieł porannych
Napisałbym: "pośród mgieł porannych"
W przedostatnim wersie zlikwidowałbym "I" , a ostatni wyrównał do trzynastozgłoskowca.
Dokładnie, mimo tego początkowe dwa wersy - magiczne.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

Wśród

7
O, jakie pozytywne komentarze. Dziękuję bardzo :) Te hosanny mnie prześladowały od paru miesięcy. Chciałam się pobawić końcówkami -anny, -onny, -enny. Zabrakło jednak niestety umiejętności.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Wśród

8
Wolha.Redna pisze:
> Zabrakło jednak niestety umiejętności.
>
To chyba kokieteria, piękny wiersz i to ukoronowanie pospolitej atropy , bardzo smaczny ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”