le cóż zaryzykuję: Findalander o co chodzi z tą formą?
Rozumiem, że odpowiedź Gry wszystko wyjaśniła?

Czy mam się jeszcze produkować?
Co do rzucania poezji to cóż, nie jest tak źle żeby nie dało się z Ciebie zrobić przynajmniej solidnego "wierszoklety"

(tu wierszokleta w znaczeniu pozytywnym

) Ale to musiałabyś sama chcieć nad tym pracować i przede wszystkim czuć potrzebę pisania i lubić to

Nic na siłę. Ja bym Cię nie skreślał ale powiedzmy sobie wprost - jeśli sama nie będziesz chciała to namawiać Cię nie będę bo to przecież Twój wybór
Pytałaś o kursy, pewnie są bo znalazłem nawet studia podyplomowe literacko-artystyczne
https://www.usosweb.uj.edu.pl/kontroler ... 10-0-PN-4)
z czym to się dokładnie je to nie wiem ale w dzisiejszym świecie są kursy każdego chyba rodzaju... Tylko, że moim zdaniem to nie ma sensu. Jedyny kurs jaki potrzebny to języka polskiego w szkole

Na początkowym etapie pisanai wierszy na pewno inne Ci nie są potrzebne. Tylko praca własna, praca własna i konsultacje na tego typu forach czy stronach internetowych (znajomi nigdy nie są do końca obiektywni choć ich jeśli mają pojęcie też warto pytać
Biała jest równie dobra
Ja się z tym nie zgodzę no ale są różne gusta

Dla mnie poezja biała to tylko namiastka.
Moim zdaniem, dużo ciężej jest napisać dobry wiersz rymowany, niż dobry biały. Przede wszystkim dlatego, że trudną sztuką jest dobranie rymów tak, żeby nie śmieszyły i nie psuły nastroju utworu.
Zdecydowanie tak. Ale za to jak już się uda napisać dobry to efekt jest dużo lepszy niż przy białym. No i dla mnie jedno tutaj jest bardzo istotne. Wiersze białe można napisać dużo szybciej więc powstaje ich znacznie więcej. A wiersz rymowany wymaga pewnej pracy. Dlatego na takim forum też wolę czytać rymowane bo dzięki temu mam już przefiltrowane te najgorsze (oczywiście wśród białych mogą się zdarzać świetne wierszy ale ilość tych kiepskich jest ogromna...) Rymowanych też dużo jest kiepskich ale to przynajmniej widać już po kilku przeczytanych linijkach

Nieco zeszliśmy z tematu głównego... więc kończę