Ostatnio wkręcam się w świat powieści historycznej, a przede wszystkim interesuje mnie wczesne średniowiecze. Wczoraj zamówiłem sobie Przemija postać świata Hanny Malewskiej, książka ponoć kultowa, niebawem sam się przekonam :-) ale chciałem was spytać (o ile ktoś miał do czynienia, ale mam nadzieję że tak - to duże forum) czy ktoś zagłębiał się może w lekturę Teodora Parnickiego. Jeśli tak, mam standardowe pytania: czy warto, od czego najlepiej zacząć, jeśli łaska też atuty/minusy tego autora :-) przede wszystkim zauważyłem że jego książki są trudno dostępne (czy nawet jakikolwiek dłuższy opis ich treści! na lubimyczytac same informacje o autorze), ale głowienie się jak je zdobyć to już sprawa na potem.
Jeśli ktoś miałby do polecenia w tym klimacie (Malewska, Parnicki, Nienacki) jakiś jeszcze autorów to również ochoczo i z wdzięcznością przyjmę sugestie :-)
Parnicki i spółka
1[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.