Parnicki i spółka

1
Ostatnio wkręcam się w świat powieści historycznej, a przede wszystkim interesuje mnie wczesne średniowiecze. Wczoraj zamówiłem sobie Przemija postać świata Hanny Malewskiej, książka ponoć kultowa, niebawem sam się przekonam :-) ale chciałem was spytać (o ile ktoś miał do czynienia, ale mam nadzieję że tak - to duże forum) czy ktoś zagłębiał się może w lekturę Teodora Parnickiego. Jeśli tak, mam standardowe pytania: czy warto, od czego najlepiej zacząć, jeśli łaska też atuty/minusy tego autora :-) przede wszystkim zauważyłem że jego książki są trudno dostępne (czy nawet jakikolwiek dłuższy opis ich treści! na lubimyczytac same informacje o autorze), ale głowienie się jak je zdobyć to już sprawa na potem.

Jeśli ktoś miałby do polecenia w tym klimacie (Malewska, Parnicki, Nienacki) jakiś jeszcze autorów to również ochoczo i z wdzięcznością przyjmę sugestie :-)
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.

2
Petro, bardzo warto Parnickiego!
To swoista magia sztafażu historycznego, a nie akcji.
Mnie zauroczył Tylko Beatrycze
Potem łykałam. Ale trzeba mieć podkład erudycyjny - ten rodzaj humanistycznej, klasycznej wiedzy od Homera począwszy.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

3
Hm, Polska, XIII/XIV wiek.. może na deser :D czytałaś może któreś z tych:
- Kordoba z darów (ta chyba najbardziej by mnie interesowała)
- Hrabia Julian i król Roderyk
- Aecjusz, ostatni Rzymianin
- Srebrne orły
?
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.

7
Dzięki za opinie, chyba już nie mam co się wahać :-) czas odwiedzić parę antykwariatów :D

Właśnie strasznie mi szkoda, że książki tego rodzaju nie są już wznawiane i popularyzowane, specjalnie zarzuciłem linkiem do Malewskiej by niejako pochwalić Znak za taką inicjatywę :D chociaż zdaję sobie sprawę, że zainteresowanie zapewne nie jest warte kosztów wydawniczych.

8
Jeśli mowa o Parnickim, to naprawdę warto przeczytać także jego "Rodowód literacki" oraz "Historię w literaturę przekuwaną". Bardzo dużo interesujących i wcale nie zdezaktualizowanych przemyśleń na temat literatury historycznej. Dla kogoś, kto zamierza uprawiać tę działkę - mus absolutny.

Parnicki nie jest autorem najłatwiejszym w odbiorze, dlatego warto zaczynać od powieści najwcześniejszych: Aecjusza, Srebrnych orłów i tak do Tylko Beatrycze. Jeśli ktoś się wciągnie, to pójdzie dalej :)
Ostatnio zmieniony śr 28 maja 2014, 13:14 przez Rubia, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”