31

Latest post of the previous page:

Leszek Pipka pisze:Takich krajowi trzeba - pracowitych i wytrwałych
Nie mamy ich zanadto? ;)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

32
Wydawnictwo książkowe G+J istnieje od ponad dziesięciu lat. W ofercie posiada tytuły opatrzone brandami G+J Książki i National Geographic. Oferta wydawnicza G+J Gruner+Jahr obejmuje literaturę piękną i popularną, thrillery, publicystykę, poradniki i książki kucharskie. Z kolei w katalogu National Geographic jest ponad 100 tytułów. Oficyna zatrudnia 9 osób.

W 2012 roku Wydawnictwo G+J Polska (G+J oraz G+J RBA) zanotowało 10,6% wzrost przychodów ze sprzedaży książek, które wyniosły 23,66 mln zł.

W roku ubiegłym Oficyna wydała 309 tytułów, w tym 241 nowości. Łącznie sprzedano 1 949 851 egz. książek. Średnia cena dla książek G+J ukształtowała się na poziomie 12,35 zł za egz.

Wydawnictwo Wiedza i Praktyka powstało w 1997 r., aby pomagać polskim przedsiębiorcom i ich pracownikom w skutecznym oraz efektywnym prowadzeniu działalności gospodarczej. Specjalizuje się w wydawaniu publikacji poradnikowych z zakresu rachunkowości, podatków, prawa pracy, ubezpieczeń społecznych, bhp, zarządzania, oświaty oraz zamówień publicznych. Publikacje mają format poradników wymiennokartkowych, magazynów, książek, portali specjalistycznych, newsletterów oraz e-booków.

W roku 2012 Wiedza i Praktyka zanotowała przychody ze sprzedaży książek na poziomie 66,70 mln zł, co daje 3,0% spadek w stosunku do roku 2011.

W roku ubiegłym Oficyna wydała 83 tytuły, w tym 6 nowości. Łącznie sprzedano 1 028 000 egz. książek w średniej cenie 61 zł za egz.

Ranking wydawnictw pod względem przychodów ze sprzedaży książek za 2012 rok

Obrazek

© Copyright wirtualnywydawca.pl
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

33
Jesteście, dziewczyny, cudowne, że to umieszczacie.

Dziwi mnie brak Wydawnictwa Literackiego i MUZY wśród liderów. Pierwsze zawsze kojarzyło mi się z czołówką najlepszych autorów (Tokarczuk, Dukaj, o zagranicznych nie wspominając), a drugie z bestsellerami (np. Zafon) i faktem, że od dłuższego czasu są na giełdzie.
Seks i przemoc.

...I jeszcze blog: https://web.facebook.com/Tadeusz-Michro ... 228022850/
oraz: http://www.tadeuszmichrowski.com

36
Andrzej Pilipiuk pisze:Po dogłębnej analizie:

CHRZAŃMY LITERATURĘ - PISZMY PODRĘCZNIKI!!!

no dobra - żartowałem.
No słuchaj, jakbyś napisał podręcznik kreatywnego pisania, czy "10 rad od Pilipiuka"...
Nieważne nawet czy myślisz, że ma to sens.
www.huble.pl - planszówki w klimacie zen!

37
Już to widzę jako serię:

10 rad Pilipiuka - Tworzenie bohatera
10 rad Pilipiuka - Język postaci
10 rad Pilipiuka - Tło historyczne - praca ze źródłami
10 rad Pilipiuka - ...
itd!

Jestem pewna, że Andrzej na każdy temat mógłby napisać grube tomiszcze. :)

Ps. Kres nieźle na takim czymś wyszedł, poza tym to fajny pomysł. :) Wiele rzeczy rozrzuconych jest po kilku forach, ale o ile przyjemniej posiadać na półce? :)

38
Andrzej Pilipiuk pisze:CHRZAŃMY LITERATURĘ - PISZMY PODRĘCZNIKI!!!
pozwoliłam sobie kiedyś napisać humoreskę "Łysy dzbanek, czyli Poradnik literacki z tragicznym zakończeniem". Może wydobędzie się z szuflady. Miałam dać na JSM, ale...
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

39
Dawaj! Skomentujemy, poprawimy ( dorobimy dzbankowi peruczkę) i wydamy sumptem własnym, po czym będziemy zgarniać kasę szuflą ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

40
eee... już ma... zaczeskę, ale nie umył

Tak ma:

Kod: Zaznacz cały

Był rozczochranym, łysym blondynem, niemyta zaczeska opadała mu na kark, kłębiąc się na kołnierzyku wczorajszej koszuli. Obecny stan jego włosów i koszuli był zupełnie nieistotny.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

41
Mocne otwarcie ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

42
MUZA S.A.

Wyciąłem z rocznego raportu, który każdy może sobie znaleźć na stronie GPW. Dane w tys. złotych.

____________________________________________________________2012____2011
Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów________24 341__28 306
Zysk (strata) na działalności operacyjnej___________________________101_____-2 169
Zysk (strata) brutto____________________________________________-46______-1 021
Seks i przemoc.

...I jeszcze blog: https://web.facebook.com/Tadeusz-Michro ... 228022850/
oraz: http://www.tadeuszmichrowski.com

43
Natalia Szczepkowska pisze:

Ranking wydawnictw pod względem przychodów ze sprzedaży książek za 2012 rok

Obrazek

ˆ Copyright wirtualnywydawca.pl

Ranking wydawców jest jakby niepełny (a przez to niemiarodajny). Gdzie jest Nowa Era? To obecnie chyba największy wydawca w Polsce, albo przynajmniej drugi po WSiP. Gdzie są wydawnictwa językowe? Pearson? Oxford University Press? Egis? Macmillan? Cambridge University Press? MM Publications? Te wydawnictwa sprzedają setki tysięcy podręczników rocznie oraz dziesiątki tysięcy egzemplarzy materiałów pomocniczych (słowniki, gramatyki, testy itp.).
R. Aleksandrowicz "Skafander" (Otuleni Natchnieniem 2013, wyróżnienie) www.qfant.pl
www.onamor.pl

45
ancepa pisze:Już to widzę jako serię:

10 rad Pilipiuka - Tworzenie bohatera

Jestem pewna, że Andrzej na każdy temat mógłby napisać grube tomiszcze. :)
hmm... ciężka sprawa.
tzn. chyba takie dzieło jest potrzebne - pytanie tlyko czy ja tu jestem aby najbardziej kompetentny.

masę rzeczy robię na wyczucie.
Ps. Kres nieźle na takim czymś wyszedł, poza tym to fajny pomysł. :) Wiele rzeczy rozrzuconych jest po kilku forach, ale o ile przyjemniej posiadać na półce? :)
hmm... sam nie wiem.

kiedyś przymierzałem się do czegoś podobnego.
Potem zrezygnowałem.

Kuuupa roboty.

46
Andrzej Pilipiuk pisze:hmm... sam nie wiem.
To jest niezły pomysł. Naprawdę. Zwłaszcza, że, jak przypuszczam, zwróciłbyś uwagę na zupełnie inne rzeczy niż Kres. I mógłbyś to napisać w zupełnie innym stylu.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”