Już widzę wasze uśmiechy

Moderatorzy: Poetyfikatorzy, Weryfikatorzy, Moderatorzy, Zaufani przyjaciele
http://pl.wikipedia.org/wiki/Znormalizowany_maszynopis pisze:Taki układ tekstu jest wygodny do czytania dla większości osób, nawet noszących okulary, oraz zapewnia miejsce na wygodne nanoszenie znaków korektorskich.
Mam wrażenie, że wiele dużych wydawnictw domaga się wyłącznie maszynopisów (wydruków) tylko po to, aby odsiać zbyt pospiesznych autorów, którzy ledwo postawią w Wordzie ostatnią kropkę, a już zalewają maile wydawnictw. Z takim wysłaniem egzemplarza to jednak jest trochę zachodu i kosztu - sama wysyłka i koperta potrafi kosztować ponad 10 zł, do tego wydruk (tusz, toner, papier), bindowanie - mamy jakieś 20-30 zł za egzemplarz (chodzi o druk w domu lub w jakimś punkcie ksero). Mnożąc to przez powiedzmy 10 wydawnictw - taki koszt można już odczuć. W ten sposób wydawnictwa ograniczają się wyłącznie do tych nieco bardziej zdeterminowanych autorówiska36 pisze:no chyba że tak. tyle tylko moim zdaniem, że powiedzmy wydawnictwo x dostaje próbkę pocztą mailową, nie byłoby lepiej gdyby całość puścić również mailem i wówczas ktoś kto poczyta i zdecyduje czy publikacja czy kosz, zrobi sobie wydruk jaki mu pasuje?
W wątku o Naszych Debiutach jedna z autorek pisała, iż dostała pozytywną odpowiedź od wydawnictwa po pół roku, na co ktoś inny jej odpowiedział, że jak na debiutanta to i tak nie jest długo. Generalnie cierpliwość przewija się nieustannie w wątkach o debiutantach.iska36 pisze:W ogóle odpuszczę sobie chyba wszystkonie na moje nerwy ten cały galimatias z wydawanie, odrzucaniem itp. Myślę, że zbyt ideologicznie podeszłam do sprawy i teraz kręcę się w kółko.
Bo tego im brakujeTony pisze:Generalnie cierpliwość przewija się nieustannie w wątkach o debiutantach.
iska36 pisze:Chciałam znów durnowatozapytać po co wydawnictwo prosi o wydruk z określonym rozmiarem czcionki i inerlinii? Jakie to ma znaczenie czy czcionka ma 12 czy 11??
Już widzę wasze uśmiechy
Nie idzie się na rodzinną uroczystość w dresie i ubłoconych trampkach.iska36 pisze:Wyglada na to, że tekst może być średni byle dobrze sformatowany, a jak się trafi coś dobrego, ale nie taki wydruk jak sobie wymarzyliście to idzie do kosza