Temat: Gdzie odpoczywa czas?
Gatunek: miniatura, gatunek
Limit znaków: do 1800 znaków
ograniczenia: żadne słowo nie może się powtórzyć w tekście
dodatkowe niepunktowane zadanie: "odpowiedź na pytanie".
Na końcu swojego bitewnego tekstu każdy z uczestników umieści pytanie, a oceniający udzieli prostej odpowiedzi
Czas: 10.12.2017 do północy
Użytkownicy mogą przyznawać opowiadaniom punkty wg schematu:
Pomysł - max 20 punktów.
Styl - max 20 punktów.
Realizacja tematu - max 10 punktów.
Schematyczność - max 10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami)
Błędy - max 20 punktów. (ort, gram, styl oraz językowe; im więcej punktów, tym mniej błędów)
Ogólnie - max 20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.)
Ocena końcowa - zsumowane punkty
Oceniać można przez tydzień od wstawienia, tak więc w tym przypadku ostateczny termin wystawienia oceny to 17.12.2017. Po tym czasie temat zostanie zamknięty, a punkty podliczone.
[10 grudnia 2017] Chii vs P.Yonk
2TEKST I
______Wylewał potoki pleśni, strumienie syfu, wodospady spadów. Bekał basenami bebechów, rzygał rzekami żółci… No, kurwa, co?! Chciał, miał moc. Był potężny.
______Im silniejsze pole grawitacyjne, tym większe do popisu. Ciągnął ku niej coraz bliżej, szybciej.
______– Przestań!
______Niby jak?! Tonął między falami frustracji, pod pływami przekleństw, na głębi goryczy. Zalany zazdrością.
______Przestał.
______Kontrolować rwący nurt, który uderzał. Tłukł. Wskazówkami zepsutego zegara. Walił. Zmieniając strefy czasowe. Trzaskał. W zapyziałej pauzie muzycznej. Okładał. Pomiędzy czterema zapomnianymi kartkami ściennego kalendarza.
______Bił, aż wybiła.
______Stanął.
______Baterie rozlane.
______Dokładnie za dwadzieścia jeden gramów jej czas odpocznie. Jego – już nigdy.
Pytanie: "Jaki smak miała zupa?"
TEKST II
Delikatnie budzony promieniami słońca, przez wąską szczelinę powiek dojrzał migające “FOUR AM” diodowego zegarka. Zabrakło prądu? ‒ zbłąkana myśl gwałtownie zakończyła sen.
‒ Cholera! Która to? ‒ Smartfon też się wypiął. ‒ Damn!
Wstrzymując oddech dopadł notebooka. Podniesienie systemu trwało czterokrotnie dłużej niż przebycie trasy łóżko - biurko, akurat tyle, by nie doszło do anoksji. Była dwunasta południe.
‒ “Jutro, szesnasta, na midzie! Nieobecnych banuję!” ‒ Lato, wreszcie nadgonię rankedami, będzie silver.
‒ Holy shit! ‒ Czerwona ikonka groziła wywaleniem marzeń za okno. ‒ Znowu zmieniła! ‒ Jaka wyrodna robi coś takiego?
‒ Matka! Podaj pass od wifi? ‒ Cisza mroziła. ‒ Mama?!
Dostrzegł kartkę przypiętą nad blatem. Wiadomość wywołała drżenie rąk:
Jej zagadki zawsze były TAKIE, hasła przeciwnie i często czteroznakowe. Ostatnie (“2 x [mucha bez ucha + jednoliterowe państwo]”) rozkminiał pół dnia, mimo że “odpowiedź” gotowała obiad. Teraz miał niecałe cztery godziny.
‒ Spowolnij oddech ‒ podpowiadał umysł. ‒ Udawany dialog pomaga myśleć.
‒ Totalny bełkot! Pierwsza kwadryga szczególnie, ale ostatni wers jest inny, jeśli słowa mają znaczenie. Spróbujmy: “dog”, czyli - poczapies? Zdziczał? ‒ Chore jakieś.
‒ Anagram? “Pod co czy gdzize spawa”, “spaw aczy podc ogdz iez”, “ogdziez podcacz spawy”, “gdziez odpoca spawycz”, ‒ zamarł ‒ “gdzie odpoczywa czas”?
‒ Baset babci? Czyżby “BUDA”? ‒ Nerwowo wprowadził znaki ‒ Eee, nieprawidłowe?
‒ “Password requires at least one digit”
Pytanie: "Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?"
Panta rhei
______Nie mogło przestać się z niego lać.______Wylewał potoki pleśni, strumienie syfu, wodospady spadów. Bekał basenami bebechów, rzygał rzekami żółci… No, kurwa, co?! Chciał, miał moc. Był potężny.
______Im silniejsze pole grawitacyjne, tym większe do popisu. Ciągnął ku niej coraz bliżej, szybciej.
______– Przestań!
______Niby jak?! Tonął między falami frustracji, pod pływami przekleństw, na głębi goryczy. Zalany zazdrością.
______Przestał.
______Kontrolować rwący nurt, który uderzał. Tłukł. Wskazówkami zepsutego zegara. Walił. Zmieniając strefy czasowe. Trzaskał. W zapyziałej pauzie muzycznej. Okładał. Pomiędzy czterema zapomnianymi kartkami ściennego kalendarza.
______Bił, aż wybiła.
______Stanął.
______Baterie rozlane.
______Dokładnie za dwadzieścia jeden gramów jej czas odpocznie. Jego – już nigdy.
TEKST II
Delikatnie budzony promieniami słońca, przez wąską szczelinę powiek dojrzał migające “FOUR AM” diodowego zegarka. Zabrakło prądu? ‒ zbłąkana myśl gwałtownie zakończyła sen.
‒ Cholera! Która to? ‒ Smartfon też się wypiął. ‒ Damn!
Wstrzymując oddech dopadł notebooka. Podniesienie systemu trwało czterokrotnie dłużej niż przebycie trasy łóżko - biurko, akurat tyle, by nie doszło do anoksji. Była dwunasta południe.
‒ “Jutro, szesnasta, na midzie! Nieobecnych banuję!” ‒ Lato, wreszcie nadgonię rankedami, będzie silver.
‒ Holy shit! ‒ Czerwona ikonka groziła wywaleniem marzeń za okno. ‒ Znowu zmieniła! ‒ Jaka wyrodna robi coś takiego?
‒ Matka! Podaj pass od wifi? ‒ Cisza mroziła. ‒ Mama?!
Dostrzegł kartkę przypiętą nad blatem. Wiadomość wywołała drżenie rąk:
❝
Kochany synku!
Wrócę z pracy wieczorem, zamów pizzę.
Zgadnij nowe hasełko oczywiście. Miłych wakacji!
Żargontam wielbłoci zarogi słowne,
zframuża postokroć liniesłów drogi,
zbełtacza rymrytmów poczystki surowne,
zbywęszy pytanie chwostem czwórnogi:
“w dziczy poczadog pase”
❞
‒ Wytyfy! ‒ piskliwy głos sugerował histerię.Kochany synku!
Wrócę z pracy wieczorem, zamów pizzę.
Zgadnij nowe hasełko oczywiście. Miłych wakacji!
Żargontam wielbłoci zarogi słowne,
“w dziczy poczadog pase”
❞
Jej zagadki zawsze były TAKIE, hasła przeciwnie i często czteroznakowe. Ostatnie (“2 x [mucha bez ucha + jednoliterowe państwo]”) rozkminiał pół dnia, mimo że “odpowiedź” gotowała obiad. Teraz miał niecałe cztery godziny.
‒ Spowolnij oddech ‒ podpowiadał umysł. ‒ Udawany dialog pomaga myśleć.
‒ Totalny bełkot! Pierwsza kwadryga szczególnie, ale ostatni wers jest inny, jeśli słowa mają znaczenie. Spróbujmy: “dog”, czyli - poczapies? Zdziczał? ‒ Chore jakieś.
‒ Anagram? “Pod co czy gdzize spawa”, “spaw aczy podc ogdz iez”, “ogdziez podcacz spawy”, “gdziez odpoca spawycz”, ‒ zamarł ‒ “gdzie odpoczywa czas”?
‒ Baset babci? Czyżby “BUDA”? ‒ Nerwowo wprowadził znaki ‒ Eee, nieprawidłowe?
‒ “Password requires at least one digit”
3Tekst 1
Pomysł - 18 (mnogość możliwych interpretacji trochę przeszkadza mi w jednoznacznej ocenie)
Styl - 18 (podoba mi się, chociaż nie wiem jak w dłuższej formie)
Realizacja tematu - 10
Schematyczność - 10 (można coś pewnie temu utworowi zarzucić, ale nie schematyczność)
Błędy - 20 (nic nie zauważyłem)
Ogólnie - 18 (nie wiem... ładne, artystyczne, minimalistyczne w liczbie znaków, maksymalistyczne w formie, dziwne, jak wzór w kalejdoskopie)
Ocena końcowa - 94
Trudno mi coś więcej powiedzieć. Dwadzieścia jeden gram ładne (Sean Penn się cieszy), celowe aliteracje fajne, w ogóle jakieś ładne, błyszczące i kolorowe.
Kwaśny
Tekst 2
Pomysł - 18 (równie fajny, układ matka-syn+zagadki świetny, zresztą jeśli to działania rodzicielki dążące do pobudzenia umysłowego syna egzystującego w siecioświecie to... dobre i głębsze niż się z wierzchu wydaje)
Styl - 18 (dobry, dobry, gdzieś tam mi się skojarzyło, że to stylizacja al'a Cetnarowski w Cyberpunku - choć wiadomo, delikatna, ale kierunek ten sam)
Realizacja tematu - 6 (a na łatwiznę trochę)
Schematyczność - 8 (nie było, chyba, że inspiracja Cetnarowskim właśnie)
Błędy - 20 (nie odnotowałem)
Ogólnie - 17 (dobrze się bawiłem, gratulacje)
Ocena końcowa - 87
Strasznie wysokie oceny wyszły
Oba bardzo mi się podobały, oferując zupełnie inne emocje.
Gratulacje.
4
Pomysł - 18 (mnogość możliwych interpretacji trochę przeszkadza mi w jednoznacznej ocenie)
Styl - 18 (podoba mi się, chociaż nie wiem jak w dłuższej formie)
Realizacja tematu - 10
Schematyczność - 10 (można coś pewnie temu utworowi zarzucić, ale nie schematyczność)
Błędy - 20 (nic nie zauważyłem)
Ogólnie - 18 (nie wiem... ładne, artystyczne, minimalistyczne w liczbie znaków, maksymalistyczne w formie, dziwne, jak wzór w kalejdoskopie)
Ocena końcowa - 94
Trudno mi coś więcej powiedzieć. Dwadzieścia jeden gram ładne (Sean Penn się cieszy), celowe aliteracje fajne, w ogóle jakieś ładne, błyszczące i kolorowe.
Kwaśny

Tekst 2
Pomysł - 18 (równie fajny, układ matka-syn+zagadki świetny, zresztą jeśli to działania rodzicielki dążące do pobudzenia umysłowego syna egzystującego w siecioświecie to... dobre i głębsze niż się z wierzchu wydaje)
Styl - 18 (dobry, dobry, gdzieś tam mi się skojarzyło, że to stylizacja al'a Cetnarowski w Cyberpunku - choć wiadomo, delikatna, ale kierunek ten sam)
Realizacja tematu - 6 (a na łatwiznę trochę)
Schematyczność - 8 (nie było, chyba, że inspiracja Cetnarowskim właśnie)
Błędy - 20 (nie odnotowałem)
Ogólnie - 17 (dobrze się bawiłem, gratulacje)
Ocena końcowa - 87
Strasznie wysokie oceny wyszły

Oba bardzo mi się podobały, oferując zupełnie inne emocje.
Gratulacje.
4
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
4Tekst I
Pomysł – 10
Trochę za mało sensu w tekście, jak dla mnie.
Styl – 15
Trudno jest w przypadku takiego warunku, jak użycie w tekście każdego słowa tylko raz, mówić o stylu – ale urywam od maksimum za aliteracje na początku, jakoś do mnie nie trafiły, przepraszam
Realizacja tematu – 10
Jest czas, i już
Schematyczność – 10
Przy takich warunkach, schematyczność jest baaaaardzo mało możliwa
Błędy – 20
Nie widzę.
Ogólnie – 10
Jak dla mnie – za chaotycznie, za abstrakcyjnie, za mało treści w treści
Ocena końcowa - 75
Jaki smak miała zupa? Grzybowy :wink:
Tekst II
Pomysł – 20
Niekonwencjonalne podejście do motywu czasu
Styl – 20
Bardzo naturalnie, a przy warunku braku powtórzeń w tekście bardzo łatwo o sztuczność, tutaj jej nie ma – brawo
Realizacja tematu – 10
Jak w Tekście I
Schematyczność – 10
Jak w Tekście I
Błędy – 18
„Basset” przez dwa „s”, nie jedno.
Ogólnie – 20
Podoba mi się, ma wyraźną treść i fabułę, bardzo podoba mi się zarówno zagadka, jak i sposób, w jaki pojawił się motyw z tematu bitwy
Ocena końcowa - 98
Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?
9
Pomysł – 10
Trochę za mało sensu w tekście, jak dla mnie.
Styl – 15
Trudno jest w przypadku takiego warunku, jak użycie w tekście każdego słowa tylko raz, mówić o stylu – ale urywam od maksimum za aliteracje na początku, jakoś do mnie nie trafiły, przepraszam

Realizacja tematu – 10
Jest czas, i już

Schematyczność – 10
Przy takich warunkach, schematyczność jest baaaaardzo mało możliwa

Błędy – 20
Nie widzę.
Ogólnie – 10
Jak dla mnie – za chaotycznie, za abstrakcyjnie, za mało treści w treści

Ocena końcowa - 75
Jaki smak miała zupa? Grzybowy :wink:
Tekst II
Pomysł – 20
Niekonwencjonalne podejście do motywu czasu

Styl – 20
Bardzo naturalnie, a przy warunku braku powtórzeń w tekście bardzo łatwo o sztuczność, tutaj jej nie ma – brawo

Realizacja tematu – 10
Jak w Tekście I
Schematyczność – 10
Jak w Tekście I
Błędy – 18
„Basset” przez dwa „s”, nie jedno.
Ogólnie – 20
Podoba mi się, ma wyraźną treść i fabułę, bardzo podoba mi się zarówno zagadka, jak i sposób, w jaki pojawił się motyw z tematu bitwy

Ocena końcowa - 98
Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?
9
Dobra architektura nie ma narodowości.
s
s
5Łe, rozbiórka byłaby dłuższa niż same teksty, dodatkowo jeden abstrakcyjny a drugi nie, więc pojadę leniwcem.
Ale widać fachową robotę, nie bardzo jest co zjechać.
85:80 dla T1, bo osnowę drugiego widziałem gdzieś na demotywatorach niedawno
Zupa miała smak surowego mięsa.
Cyfra - 4
Ale widać fachową robotę, nie bardzo jest co zjechać.
85:80 dla T1, bo osnowę drugiego widziałem gdzieś na demotywatorach niedawno

Zupa miała smak surowego mięsa.
Cyfra - 4
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
6Będzie krótko
80 : 70
Dziesięciopunktowa różnica za jedno zdanie :
Dokładnie za dwadzieścia jeden gramów jej czas odpocznie. Jego – już nigdy.
Bardzo mnie poruszyło.
Zupa była zapleśniała.
Cyfra 5.
80 : 70
Dziesięciopunktowa różnica za jedno zdanie :
Dokładnie za dwadzieścia jeden gramów jej czas odpocznie. Jego – już nigdy.
Bardzo mnie poruszyło.
Zupa była zapleśniała.
Cyfra 5.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
785-80 dla tekstu I.
Uzasadnienie: widać w obu przemyślaną kompozycję, błędów nie zauważyłam, pomysły oba odjechane jak sam temat, realizacja bez zarzutu. Na korzyść tekstu I przemawia, że do mnie trafił, drugi wydaje się nieco hermetyczny i przez to może mniej trafił do mojej wrażliwości.
Zupa miała smak płynów ustrojowych.
9
Uzasadnienie: widać w obu przemyślaną kompozycję, błędów nie zauważyłam, pomysły oba odjechane jak sam temat, realizacja bez zarzutu. Na korzyść tekstu I przemawia, że do mnie trafił, drugi wydaje się nieco hermetyczny i przez to może mniej trafił do mojej wrażliwości.
Zupa miała smak płynów ustrojowych.
9
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva
"Between the devil and the deep blue sea".
"Between the devil and the deep blue sea".
8T1:
Pomysł - 10 (max 20 punktów.)
Styl - 15 ( max 20 punktów.)
Realizacja tematu - 10 (max 10 punktów.)
Schematyczność - 10 max (10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami))
Błędy - 20 max (20 punktów. (ort, gram, styl oraz językowe; im więcej punktów, tym mniej błędów))
Ogólnie - 10 max (20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.))
Ocena końcowa 75- zsumowane punkty
Text2:
Pomysł - 15 (max 20 punktów.)
Styl - 18 ( max 20 punktów.)
Schematyczność - 5 max (10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami))
Błędy - 17 max (anglicyzmy to pójście na łatwiznę)
Ogólnie - 15 max (20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.))
Ocena końcowa 80- zsumowane punkty
Added in 6 minutes 4 seconds:
ech, zmolestowany dodaję odpowiedzi na pytania: kwaśna, 7
Pomysł - 10 (max 20 punktów.)
Styl - 15 ( max 20 punktów.)
Schematyczność - 10 max (10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami))
Błędy - 20 max (20 punktów. (ort, gram, styl oraz językowe; im więcej punktów, tym mniej błędów))
Ogólnie - 10 max (20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.))
Ocena końcowa 75- zsumowane punkty
Text2:
Pomysł - 15 (max 20 punktów.)
Styl - 18 ( max 20 punktów.)
Schematyczność - 5 max (10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami))
Błędy - 17 max (anglicyzmy to pójście na łatwiznę)
Ogólnie - 15 max (20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.))
Ocena końcowa 80- zsumowane punkty
Added in 6 minutes 4 seconds:
ech, zmolestowany dodaję odpowiedzi na pytania: kwaśna, 7
9Bardziej mi podchodzi nowy system punktacji. Ale do rzeczy.
Pomysł:
T1 = 15
T2 = 20
Styl:
T1 = 20
T2 = 20
Realizacja tematu:
T1 = 10
T2 = 10
Schematyczność
T1 = 6
T2 = 10
Błędy
T1 = 20
T2 = 20
Ogólnie
T1 = 10
T2 = 20
Pytanie
T1 = za słony
T2 = 4
Razem T1 = 81
Razem T2 = 100
Wrażenia:
Zbiorczo: Ogromny szacun za wysmażenie tekstów bez powtarzających się wyrazów. Na takie coś trzeba mieć ogromne obycie z językiem.
T1 = scenka, społeczna obyczajówka opisana w sposób poetycko-niejednoznaczny (3/4 tekstu to jedno wielkie WTF), z puentą, która z założenia ma szokować, ale przynajmniej u mnie wywołała zgrzyt zębów i myśl "Ale tani chwyt". Ale! Ogromny plus za metaforę w ostatnich dwóch zdaniach.
T2 = autor zdołał upchnąć i fabułę, i intrygę, i rys charakterologiczny bohatera (właściwie dwojga), a nawet nawiązanie do Counter-Strike'a. Duży plus za obejście ograniczenia powtórzeniowego poprzez zastosowanie anglicyzmów. Ogromny plus za motyw z zagadką i hasłem.
Pomysł:
T1 = 15
T2 = 20
Styl:
T1 = 20
T2 = 20
Realizacja tematu:
T1 = 10
T2 = 10
Schematyczność
T1 = 6
T2 = 10
Błędy
T1 = 20
T2 = 20
Ogólnie
T1 = 10
T2 = 20
Pytanie
T1 = za słony
T2 = 4
Razem T1 = 81
Razem T2 = 100
Wrażenia:
Zbiorczo: Ogromny szacun za wysmażenie tekstów bez powtarzających się wyrazów. Na takie coś trzeba mieć ogromne obycie z językiem.
T1 = scenka, społeczna obyczajówka opisana w sposób poetycko-niejednoznaczny (3/4 tekstu to jedno wielkie WTF), z puentą, która z założenia ma szokować, ale przynajmniej u mnie wywołała zgrzyt zębów i myśl "Ale tani chwyt". Ale! Ogromny plus za metaforę w ostatnich dwóch zdaniach.
T2 = autor zdołał upchnąć i fabułę, i intrygę, i rys charakterologiczny bohatera (właściwie dwojga), a nawet nawiązanie do Counter-Strike'a. Duży plus za obejście ograniczenia powtórzeniowego poprzez zastosowanie anglicyzmów. Ogromny plus za motyw z zagadką i hasłem.
10TEKST I
Pomysł: 5
Styl: 5
Realizacja: 3
Schematyczność: 8
Błędy: 14
Ogolnie: 3
Suma: 38
TEKST II
Pomysł: 8
Styl: 10
Realizacja: 4
Schematyczność: 7
Ogolnie: 5
Suma: 48
Ogólnie: oba teksty mało strawne jak dla mnie.
Pomysł: 5
Styl: 5
Realizacja: 3
Schematyczność: 8
Ogolnie: 3
Suma: 38
TEKST II
Pomysł: 8
Styl: 10
Realizacja: 4
Schematyczność: 7
Ogolnie: 5
Suma: 48
Ogólnie: oba teksty mało strawne jak dla mnie.
[ZAKOŃCZONA] Chii vs P.Yonk
11Ocenianie zakończone!
Wyniki:
Tekst 1: 613pkt Średnia: 76,62
Tekst 2: 643pkt Średnia: 80,37
Wygrywa: P.YONK!!!!
Ogromne gratulacje dla obu uczestników!
W kwestii pytań dodatkowych niech się Autorzy wypowiedzą.
Wyniki:
Tekst 1: 613pkt Średnia: 76,62
Tekst 2: 643pkt Średnia: 80,37
Wygrywa: P.YONK!!!!
Ogromne gratulacje dla obu uczestników!
W kwestii pytań dodatkowych niech się Autorzy wypowiedzą.
12Zgodnie z ustaleniami między nami autorami (
) - teksty dodatkowo - oprócz ograniczeń:
1. do 1800 znaków
2. żadne słowo nie może się powtórzyć
- miały za zadanie przemycić czytającym pewną sugestię. Sprawdzenie czy się to udało miała potwierdzić odpowiedź. W przypadku mojego tekstu "Odgadnij hasło" i pytania: "Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?" - prawidłowa odpowiedź, która chciałem zasugerować, to 4.
Z ocen widać, że udało mi się to tylko częściowo: trzy osoby (sami faceci) na ośmiu oceniających. Zrodziły się pytania, czy gdyby szopen i Andy sumienniej podeszli do oceny, czy odpowiedź byłaby inna? Oraz, dlaczego kobiety udzieliły zupełnie innych odpowiedzi?
Ale próbka za mała, żeby wyciągać jakieś wnioski. Zrobię później ankietę publiczną na FB - może uda się znaleźć jakiś wzorzec, dojść do jakiegoś ciekawego ...yyy czegoś...
.
Co do tekstu szanownej kontr-autorki to musi się wypowiedzieć sama
Dziękuję
Added in 2 hours 50 minutes 15 seconds:
Miałem dodać, to dodaję... W jaki sposób sugerowałem czwórkę:
Anagram też ma cztery wyrazy, jest piątym wersem, ale ma sugerować na którym miejscu w haśle do wifi bohater ma wprowadzić cyfrę... "Mamusia" dodatkowo sugeruje mu psa, by się domyślił szybciej...
- podany w formie pseudo-wzoru matematycznego (co sugeruje cyfry w ogóle, chyba): "mucha bez ucha" to M, a "jednoliterowe państwo" to A (Samoa) => 2 x [M + A] = MAMA

Szczególnie, że ostatni wers - niby odpowiedź systemu, że brakuje w haśle jednego znaku i tym znakiem powinna być cyfra - tak sugeruje... chyba...
Ufff... Pozdrawiam.

1. do 1800 znaków
2. żadne słowo nie może się powtórzyć
- miały za zadanie przemycić czytającym pewną sugestię. Sprawdzenie czy się to udało miała potwierdzić odpowiedź. W przypadku mojego tekstu "Odgadnij hasło" i pytania: "Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?" - prawidłowa odpowiedź, która chciałem zasugerować, to 4.
Z ocen widać, że udało mi się to tylko częściowo: trzy osoby (sami faceci) na ośmiu oceniających. Zrodziły się pytania, czy gdyby szopen i Andy sumienniej podeszli do oceny, czy odpowiedź byłaby inna? Oraz, dlaczego kobiety udzieliły zupełnie innych odpowiedzi?

Ale próbka za mała, żeby wyciągać jakieś wnioski. Zrobię później ankietę publiczną na FB - może uda się znaleźć jakiś wzorzec, dojść do jakiegoś ciekawego ...yyy czegoś...

Co do tekstu szanownej kontr-autorki to musi się wypowiedzieć sama

Dziękuję
Added in 2 hours 50 minutes 15 seconds:
Miałem dodać, to dodaję... W jaki sposób sugerowałem czwórkę:
[...] dojrzał migające “FOUR AM” diodowego zegarka.
[...] trwało czterokrotnie dłużej niż [...]
Jutro, szesnasta [...]
Każdy wers - z pierwszych czterech - ma po cztery wyrazy, do tego na końcu kwadrygi słowo czwórnogi, co miało i czytelnikom zasugerować czwórkę, ale i jednocześnie bohaterowi...Żargontam wielbłoci zarogi słowne,
“w dziczy poczadog pase”

[...] hasła przeciwnie i często czteroznakowe.
- rozwiązanie tej zagadki, to wyraz czteroliterowy(“2 x [mucha bez ucha + jednoliterowe państwo]”)

[...] niecałe cztery godziny.
- kwadrygaPierwsza kwadryga [...]
- cztery próby/kombinacje z anagramem, zanim poprawna odpowiedź“Pod co czy gdzize spawa”, “spaw aczy podc ogdz iez”, “ogdziez podcacz spawy”, “gdziez odpoca spawycz”
- znów hasło czteroznakowe, choć w tym przypadku zabrakło cyfry, którą już czytelnik powinien podpowiadać bohaterowi...[...] “BUDA”

Szczególnie, że ostatni wers - niby odpowiedź systemu, że brakuje w haśle jednego znaku i tym znakiem powinna być cyfra - tak sugeruje... chyba...
Ufff... Pozdrawiam.
• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
13Gratuluję wygranemu. 
Ja właściwie nie sugerowałam odpowiedzi w sposób, w jaki to zrobił przeciwnik, tylko raczej moje pytanie dotyczyło zrozumienia tekstu. Choć wszystkie odpowiedzi uważam za poprawne, to sedna rzeczy udało się ugryźć tylko uniwersowi. Zupa miała być za słona.
Ciekawy eksperyment. Ograniczenie w postaci "żaden wyraz nie może się powtórzyć" było dla mnie strzałem w stopę (bo sama je zaproponowałam), ale jednocześnie bardzo twórczym strzałem i polecam je wszystkim.

Ja właściwie nie sugerowałam odpowiedzi w sposób, w jaki to zrobił przeciwnik, tylko raczej moje pytanie dotyczyło zrozumienia tekstu. Choć wszystkie odpowiedzi uważam za poprawne, to sedna rzeczy udało się ugryźć tylko uniwersowi. Zupa miała być za słona.

Ciekawy eksperyment. Ograniczenie w postaci "żaden wyraz nie może się powtórzyć" było dla mnie strzałem w stopę (bo sama je zaproponowałam), ale jednocześnie bardzo twórczym strzałem i polecam je wszystkim.
Dzwoń po posiłki!