[ZAKOŃCZONA] Chii vs P.Yonk

1
Temat: Gdzie odpoczywa czas?
Gatunek: miniatura, gatunek
Limit znaków: do 1800 znaków
ograniczenia: żadne słowo nie może się powtórzyć w tekście

dodatkowe niepunktowane zadanie: "odpowiedź na pytanie".
Na końcu swojego bitewnego tekstu każdy z uczestników umieści pytanie, a oceniający udzieli prostej odpowiedzi

Czas: 10.12.2017 do północy

Użytkownicy mogą przyznawać opowiadaniom punkty wg schematu:

Pomysł - max 20 punktów.
Styl - max 20 punktów.
Realizacja tematu - max 10 punktów.
Schematyczność - max 10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami)
Błędy - max 20 punktów. (ort, gram, styl oraz językowe; im więcej punktów, tym mniej błędów)
Ogólnie - max 20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.)
Ocena końcowa - zsumowane punkty

Oceniać można przez tydzień od wstawienia, tak więc w tym przypadku ostateczny termin wystawienia oceny to 17.12.2017. Po tym czasie temat zostanie zamknięty, a punkty podliczone.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

[10 grudnia 2017] Chii vs P.Yonk

2
TEKST I
Panta rhei
______Nie mogło przestać się z niego lać.
______Wylewał potoki pleśni, strumienie syfu, wodospady spadów. Bekał basenami bebechów, rzygał rzekami żółci… No, kurwa, co?! Chciał, miał moc. Był potężny.
______Im silniejsze pole grawitacyjne, tym większe do popisu. Ciągnął ku niej coraz bliżej, szybciej.
______– Przestań!
______Niby jak?! Tonął między falami frustracji, pod pływami przekleństw, na głębi goryczy. Zalany zazdrością.
______Przestał.
______Kontrolować rwący nurt, który uderzał. Tłukł. Wskazówkami zepsutego zegara. Walił. Zmieniając strefy czasowe. Trzaskał. W zapyziałej pauzie muzycznej. Okładał. Pomiędzy czterema zapomnianymi kartkami ściennego kalendarza.
______Bił, aż wybiła.
______Stanął.
______Baterie rozlane.
______Dokładnie za dwadzieścia jeden gramów jej czas odpocznie. Jego – już nigdy.

Pytanie: "Jaki smak miała zupa?"

TEKST II

Delikatnie budzony promieniami słońca, przez wąską szczelinę powiek dojrzał migające “FOUR AM” diodowego zegarka. Zabrakło prądu? ‒ zbłąkana myśl gwałtownie zakończyła sen.
‒ Cholera! Która to? ‒ Smartfon też się wypiął. ‒ Damn!
Wstrzymując oddech dopadł notebooka. Podniesienie systemu trwało czterokrotnie dłużej niż przebycie trasy łóżko - biurko, akurat tyle, by nie doszło do anoksji. Była dwunasta południe.
‒ “Jutro, szesnasta, na midzie! Nieobecnych banuję!” ‒ Lato, wreszcie nadgonię rankedami, będzie silver.
‒ Holy shit! ‒ Czerwona ikonka groziła wywaleniem marzeń za okno. ‒ Znowu zmieniła! ‒ Jaka wyrodna robi coś takiego?
‒ Matka! Podaj pass od wifi? ‒ Cisza mroziła. ‒ Mama?!
Dostrzegł kartkę przypiętą nad blatem. Wiadomość wywołała drżenie rąk:

Kochany synku!
Wrócę z pracy wieczorem, zamów pizzę.
Zgadnij nowe hasełko oczywiście. Miłych wakacji!

Żargontam wielbłoci zarogi słowne,
zframuża postokroć liniesłów drogi,
zbełtacza rymrytmów poczystki surowne,
zbywęszy pytanie chwostem czwórnogi:
“w dziczy poczadog pase”
‒ Wytyfy! ‒ piskliwy głos sugerował histerię.
Jej zagadki zawsze były TAKIE, hasła przeciwnie i często czteroznakowe. Ostatnie (“2 x [mucha bez ucha + jednoliterowe państwo]”) rozkminiał pół dnia, mimo że “odpowiedź” gotowała obiad. Teraz miał niecałe cztery godziny.
Spowolnij oddech ‒ podpowiadał umysł. ‒ Udawany dialog pomaga myśleć.
‒ Totalny bełkot! Pierwsza kwadryga szczególnie, ale ostatni wers jest inny, jeśli słowa mają znaczenie. Spróbujmy: “dog”, czyli - poczapies? Zdziczał? ‒ Chore jakieś.
‒ Anagram? “Pod co czy gdzize spawa”, “spaw aczy podc ogdz iez”, “ogdziez podcacz spawy”, “gdziez odpoca spawycz”, ‒ zamarł ‒ “gdzie odpoczywa czas”?
‒ Baset babci? Czyżby “BUDA”? ‒ Nerwowo wprowadził znaki ‒ Eee, nieprawidłowe?
‒ “Password requires at least one digit

Pytanie: "Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?"

3
Tekst 1

Pomysł - 18 (mnogość możliwych interpretacji trochę przeszkadza mi w jednoznacznej ocenie)
Styl - 18 (podoba mi się, chociaż nie wiem jak w dłuższej formie)
Realizacja tematu - 10
Schematyczność - 10 (można coś pewnie temu utworowi zarzucić, ale nie schematyczność)
Błędy - 20 (nic nie zauważyłem)
Ogólnie - 18 (nie wiem... ładne, artystyczne, minimalistyczne w liczbie znaków, maksymalistyczne w formie, dziwne, jak wzór w kalejdoskopie)
Ocena końcowa - 94

Trudno mi coś więcej powiedzieć. Dwadzieścia jeden gram ładne (Sean Penn się cieszy), celowe aliteracje fajne, w ogóle jakieś ładne, błyszczące i kolorowe.

Pytanie: "Jaki smak miała zupa?"

Kwaśny ;)

Tekst 2

Pomysł - 18 (równie fajny, układ matka-syn+zagadki świetny, zresztą jeśli to działania rodzicielki dążące do pobudzenia umysłowego syna egzystującego w siecioświecie to... dobre i głębsze niż się z wierzchu wydaje)
Styl - 18 (dobry, dobry, gdzieś tam mi się skojarzyło, że to stylizacja al'a Cetnarowski w Cyberpunku - choć wiadomo, delikatna, ale kierunek ten sam)
Realizacja tematu - 6 (a na łatwiznę trochę)
Schematyczność - 8 (nie było, chyba, że inspiracja Cetnarowskim właśnie)
Błędy - 20 (nie odnotowałem)
Ogólnie - 17 (dobrze się bawiłem, gratulacje)
Ocena końcowa - 87

Strasznie wysokie oceny wyszły :)
Oba bardzo mi się podobały, oferując zupełnie inne emocje.
Gratulacje.

Pytanie: "Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?"

4
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

4
Tekst I

Pomysł – 10
Trochę za mało sensu w tekście, jak dla mnie.

Styl – 15
Trudno jest w przypadku takiego warunku, jak użycie w tekście każdego słowa tylko raz, mówić o stylu – ale urywam od maksimum za aliteracje na początku, jakoś do mnie nie trafiły, przepraszam :)

Realizacja tematu – 10
Jest czas, i już :)

Schematyczność – 10
Przy takich warunkach, schematyczność jest baaaaardzo mało możliwa :)

Błędy – 20
Nie widzę.

Ogólnie – 10
Jak dla mnie – za chaotycznie, za abstrakcyjnie, za mało treści w treści :)

Ocena końcowa - 75

Jaki smak miała zupa? Grzybowy :wink:

Tekst II

Pomysł – 20
Niekonwencjonalne podejście do motywu czasu :)

Styl – 20
Bardzo naturalnie, a przy warunku braku powtórzeń w tekście bardzo łatwo o sztuczność, tutaj jej nie ma – brawo :)

Realizacja tematu – 10
Jak w Tekście I

Schematyczność – 10
Jak w Tekście I

Błędy – 18
„Basset” przez dwa „s”, nie jedno.

Ogólnie – 20
Podoba mi się, ma wyraźną treść i fabułę, bardzo podoba mi się zarówno zagadka, jak i sposób, w jaki pojawił się motyw z tematu bitwy :)

Ocena końcowa - 98

Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?
9
Dobra architektura nie ma narodowości.
s

5
Łe, rozbiórka byłaby dłuższa niż same teksty, dodatkowo jeden abstrakcyjny a drugi nie, więc pojadę leniwcem.
Ale widać fachową robotę, nie bardzo jest co zjechać.
85:80 dla T1, bo osnowę drugiego widziałem gdzieś na demotywatorach niedawno :P

Zupa miała smak surowego mięsa.

Cyfra - 4
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

6
Będzie krótko
80 : 70
Dziesięciopunktowa różnica za jedno zdanie :
Dokładnie za dwadzieścia jeden gramów jej czas odpocznie. Jego – już nigdy.
Bardzo mnie poruszyło.

Zupa była zapleśniała.
Cyfra 5.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

7
85-80 dla tekstu I.
Uzasadnienie: widać w obu przemyślaną kompozycję, błędów nie zauważyłam, pomysły oba odjechane jak sam temat, realizacja bez zarzutu. Na korzyść tekstu I przemawia, że do mnie trafił, drugi wydaje się nieco hermetyczny i przez to może mniej trafił do mojej wrażliwości.
Zupa miała smak płynów ustrojowych.
9
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

8
T1:
Pomysł - 10 (max 20 punktów.)
Styl - 15 ( max 20 punktów.)
Realizacja tematu - 10 (max 10 punktów.)
Schematyczność - 10 max (10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami))
Błędy - 20 max (20 punktów. (ort, gram, styl oraz językowe; im więcej punktów, tym mniej błędów))
Ogólnie - 10 max (20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.))
Ocena końcowa 75- zsumowane punkty

Text2:
Pomysł - 15 (max 20 punktów.)
Styl - 18 ( max 20 punktów.)
Realizacja tematu - 10 (max 10 punktów.)
Schematyczność - 5 max (10 punktów. (im więcej punktów, tym mniejsze chodzenie utartymi ścieżkami))
Błędy - 17 max (anglicyzmy to pójście na łatwiznę)
Ogólnie - 15 max (20 punktów. (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości, itp.))
Ocena końcowa 80- zsumowane punkty

Added in 6 minutes 4 seconds:
ech, zmolestowany dodaję odpowiedzi na pytania: kwaśna, 7
http://radomirdarmila.pl

9
Bardziej mi podchodzi nowy system punktacji. Ale do rzeczy.

Pomysł:
T1 = 15
T2 = 20

Styl:
T1 = 20
T2 = 20

Realizacja tematu:
T1 = 10
T2 = 10

Schematyczność
T1 = 6
T2 = 10

Błędy
T1 = 20
T2 = 20

Ogólnie
T1 = 10
T2 = 20

Pytanie
T1 = za słony
T2 = 4

Razem T1 = 81
Razem T2 = 100

Wrażenia:
Zbiorczo: Ogromny szacun za wysmażenie tekstów bez powtarzających się wyrazów. Na takie coś trzeba mieć ogromne obycie z językiem.
T1 = scenka, społeczna obyczajówka opisana w sposób poetycko-niejednoznaczny (3/4 tekstu to jedno wielkie WTF), z puentą, która z założenia ma szokować, ale przynajmniej u mnie wywołała zgrzyt zębów i myśl "Ale tani chwyt". Ale! Ogromny plus za metaforę w ostatnich dwóch zdaniach.
T2 = autor zdołał upchnąć i fabułę, i intrygę, i rys charakterologiczny bohatera (właściwie dwojga), a nawet nawiązanie do Counter-Strike'a. Duży plus za obejście ograniczenia powtórzeniowego poprzez zastosowanie anglicyzmów. Ogromny plus za motyw z zagadką i hasłem.
Dark side of the Force

Odwiedź mój fanpejdżObadaj moje książkiNa Esensji też jestem

10
TEKST I

Pomysł: 5
Styl: 5
Realizacja: 3
Schematyczność: 8
Błędy: 14
Ogolnie: 3
Suma: 38

TEKST II

Pomysł: 8
Styl: 10
Realizacja: 4
Schematyczność: 7
Błędy: 14
Ogolnie: 5
Suma: 48

Ogólnie: oba teksty mało strawne jak dla mnie.

11
Ocenianie zakończone!

Wyniki:
Tekst 1: 613pkt Średnia: 76,62
Tekst 2: 643pkt Średnia: 80,37

Wygrywa: P.YONK!!!!

Ogromne gratulacje dla obu uczestników!

W kwestii pytań dodatkowych niech się Autorzy wypowiedzą.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

12
Zgodnie z ustaleniami między nami autorami ( ;) ) - teksty dodatkowo - oprócz ograniczeń:
1. do 1800 znaków
2. żadne słowo nie może się powtórzyć

- miały za zadanie przemycić czytającym pewną sugestię. Sprawdzenie czy się to udało miała potwierdzić odpowiedź. W przypadku mojego tekstu "Odgadnij hasło" i pytania: "Jaka cyfra (od 0 do 9) przyszła Ci na myśl po przeczytaniu tekstu?" - prawidłowa odpowiedź, która chciałem zasugerować, to 4.

Z ocen widać, że udało mi się to tylko częściowo: trzy osoby (sami faceci) na ośmiu oceniających. Zrodziły się pytania, czy gdyby szopen i Andy sumienniej podeszli do oceny, czy odpowiedź byłaby inna? Oraz, dlaczego kobiety udzieliły zupełnie innych odpowiedzi? :)
Ale próbka za mała, żeby wyciągać jakieś wnioski. Zrobię później ankietę publiczną na FB - może uda się znaleźć jakiś wzorzec, dojść do jakiegoś ciekawego ...yyy czegoś... ;).

Co do tekstu szanownej kontr-autorki to musi się wypowiedzieć sama :)

Dziękuję

Added in 2 hours 50 minutes 15 seconds:
Miałem dodać, to dodaję... W jaki sposób sugerowałem czwórkę:
[...] dojrzał migające “FOUR AM” diodowego zegarka.
[...] trwało czterokrotnie dłużej niż [...]
Jutro, szesnasta [...]
Żargontam wielbłoci zarogi słowne,
zframuża postokroć liniesłów drogi,
zbełtacza rymrytmów poczystki surowne,
zbywęszy pytanie chwostem czwórnogi:
“w dziczy poczadog pase”
Każdy wers - z pierwszych czterech - ma po cztery wyrazy, do tego na końcu kwadrygi słowo czwórnogi, co miało i czytelnikom zasugerować czwórkę, ale i jednocześnie bohaterowi... ;) Anagram też ma cztery wyrazy, jest piątym wersem, ale ma sugerować na którym miejscu w haśle do wifi bohater ma wprowadzić cyfrę... "Mamusia" dodatkowo sugeruje mu psa, by się domyślił szybciej... ;)
[...] hasła przeciwnie i często czteroznakowe.
(“2 x [mucha bez ucha + jednoliterowe państwo]”)
- rozwiązanie tej zagadki, to wyraz czteroliterowy :) - podany w formie pseudo-wzoru matematycznego (co sugeruje cyfry w ogóle, chyba): "mucha bez ucha" to M, a "jednoliterowe państwo" to A (Samoa) => 2 x [M + A] = MAMA :)
[...] niecałe cztery godziny.
Pierwsza kwadryga [...]
- kwadryga
“Pod co czy gdzize spawa”, “spaw aczy podc ogdz iez”, “ogdziez podcacz spawy”, “gdziez odpoca spawycz”
- cztery próby/kombinacje z anagramem, zanim poprawna odpowiedź
[...] “BUDA”
- znów hasło czteroznakowe, choć w tym przypadku zabrakło cyfry, którą już czytelnik powinien podpowiadać bohaterowi... :D
Szczególnie, że ostatni wers - niby odpowiedź systemu, że brakuje w haśle jednego znaku i tym znakiem powinna być cyfra - tak sugeruje... chyba...

Ufff... Pozdrawiam.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

13
Gratuluję wygranemu. :)

Ja właściwie nie sugerowałam odpowiedzi w sposób, w jaki to zrobił przeciwnik, tylko raczej moje pytanie dotyczyło zrozumienia tekstu. Choć wszystkie odpowiedzi uważam za poprawne, to sedna rzeczy udało się ugryźć tylko uniwersowi. Zupa miała być za słona. :)

Ciekawy eksperyment. Ograniczenie w postaci "żaden wyraz nie może się powtórzyć" było dla mnie strzałem w stopę (bo sama je zaproponowałam), ale jednocześnie bardzo twórczym strzałem i polecam je wszystkim.
Dzwoń po posiłki!
Zablokowany

Wróć do „Nowa bitwa!”