Było sobie drzewo...

1
13.01.2013.

Staryście...

stworzyłeś poeto
błękitną koronę życia
a gdy miejsce liści
świeże twarze zastąpiły

to stare gałęzie
drzewa genealogicznego
rozdzieliły się
na kilka nowych

światło - pędów

2
Pierwszy wiersz bez kompozycyjnej poprzeczki (ten taki dłuższy w środku, który zawsze wsadzasz i po nim zmieniasz nastrój i znaczenia, że niby taki punkt zwrotny) i nie jest dobrze (nadal).

Staryście...
dłuższą chwilę zastanawiałem się co może znaczyć to słowo. myślałem, że może chodzić o stażystę (tak naprawdę, nie).
Staryście kiej świat, a pstro wam jeszcze we łbie powiedziała surowo
Chłopi. Chłopi? 2013 rok. Error (federerror)

Co do wiersza. Konceptualizm na dole, konceptualizm na górze, konceptualizm w tytule
stworzyłeś poeto
błękitną koronę życia
a gdy miejsce liści
świeże twarze zastąpiły

a że ojciec rodu jest jak poeta, że nadając życie rozpoczyna nie historię rodu (kierkegaard) ale fabułę rodu (Piramida88). "świeże twarze" na drzewie kojarzą mi się z liśćmi sałaty.
to stare gałęzie
drzewa genealogicznego
rozdzieliły się
na kilka nowych

światło - pędów
I teraz, że koło historii. Nowe twarze to zielone liście (sałaty) na drzewie. Stare natomiast wnikają w ziemię i to są światło pędy (dwuznaczność- pęd jako pęd światła, i pęd jako że drzewo zapuszcza pędy). Drzewo życia zmodyfikowane na drzewo rodzinne. Życie jest nowelą.

Ale nie bój się Barańczak też tak robił.
Pisze te swoje wiersze Barańczak tak niemożliwie starając się, żeby wszystko błyszczało, wymyte, nawoskowane; tuninguje każdą strofę aż do komicznej przesady, zakłada spojlery wersom, no robi wszystko, żebyśmy nie zauważyli, że za każdym z utworów stoi banalna obserwacja opierająca się na podręcznikowym (trzecia gimnazjum) oglądzie świata. Dajcie mi którykolwiek wiersz ze "159 wierszy" to sprowadzę go do nagiego rzeczownika! Wyzywam Was i Stanisława! Ech, po co te uniesienia? Barańczak przeminie, ślad po nim nie zostanie, będzie jak ten Jastrun - zaschnięty majonez.
z Lutowanie Wełny (T. P.)

Nie wiem, zrób coś inaczej niż zwykle, wrzuć, może będzie fajne.

[ Dodano: Nie 13 Sty, 2013 ]
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”