16

Latest post of the previous page:

No ja też przepraszam najmocniej, ale nie za porównywanie do blogów, bo po części miało to być złośliwe, ale nie zniechęcające od (do?) pisania. Moim zdaniem nie jest to nic złego, wręcz przeciwnie, w prosty sposób można powiedzieć autorowi, że tekst ma małą wartość. Nie jestem jedyną osobą, która pisze: "twój tekst nadawałby się na bloga"

Dobrze, ale żeby nie było offtopu, wrócę do wiersza (takie pytanie: czy rzeczywiście moja wymiana zdań z autorem była tak wielka i wkurzającą, żeby od razu krzyczeć?)

Atreus pisze:wybudowano domy pomyślano o wszystkim

nie widzę sensu istnienia "wybudowano domu", gdy potem jest od razu "pomyślano o wszystkim". Po co pisać o jednej rzeczy, jeżeli zaraz ogarnia się całość?

Mam nadzieję, że rozumiesz.

Atreus pisze:a zapomnieli o drzwiach

no to jednak nie pomyślano o wszystkim. Wyrzuciłabym "pomyślano o wszystkim", nie będzie nielogiczności

Atreus pisze:a zapomnieli o drzwiach

do maleńkiego serca

zapomnieli o cieple i kolacji z płatkiem w herbacie

powtórzenie, które wyjątkowo mi się nie podoba (ale mi ogólnie powtórzenia się nie podobają). Łatwo uniknąć.

Przeczytawszy po raz kolejny wers pomyślałam, że niektórzy autorzy myślą, iż na powtórzeniach zbudują dobry wiersz, z klimatem. Tylko na nich. A tymczasem są one drażniące.

Atreus pisze:światła słońca śmiechu

dwa pierwsze tak naprawdę mówią o tym samym, myśląc "słońce" kojarzymy ze "światłem"

Cztery ostatnie wersy oddzieliłabym od reszty, bo widać na pierwszy rzut oka, że są jakby "swoją całością" i w ogóle za duża "dziura" w treści między "zapomnieli o cieple i kolacji z płatkiem w herbacie" a "są i zdrowe światy w tym świecie".

Chociaż z drugiej strony wiersz nie miałby wtedy zachęcającego wyglądu.

Atreus pisze:zanim skończysz śnić

wszystkie "śnić", "marzyć" i inne delikatne czasowniki (i nie tylko) jakoś odpychają mnie od wiersza, chyba że są częścią pięknego sformułowania.

Ale puenta nie podoba mi się tylko z tego powodu, ale też dlatego, że jest retorycznym pytaniem. Nie, to nie błąd, ale wydaje się ono takie... banalne. Ma być odkrywcze, niestety, nie jest.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam.

Pozdrawiam i życzę dobrych wierszy

Patka
Zajrzyj, może znajdziesz tu coś dla siebie

Jak zarobić parę złotych

17
Sens i treść mają konkretny zamysł, który rozumiem, gorzej z konsekwencją wykonawczą. Wiersz jako taki podobałby mi się po gruntownym opracowaniu. Na przykład w zwrocie
wybudowano domy pomyślano o wszystkim

dużo światła słońca śmiechu dzieci

i krzyki uniesienia
są dwie wyraźne zmiany logiczno-gramatyczne: pomyślano o wszystkim - i teraz chciałoby się miejscownika, a jest dopełniaczo-mianownik :-), a potem, mogłoby już konsekwentnie być (domyślnie dużo czego) i krzyków (lub krzyku) uniesienia, ale jest sam mianownik i te 3 linijki powodują absolutny chaos treści.
są utopie ale czy są normalne
co to jest normalna utopia? Utopia to nierealne marzenie, czy marzenie może być normalne, lub nie? Co jest nienormalną, a co normalną utopią? i tak dalej... Bardzo dużo pracy potrzeba, aby oddać to, co miałeś na myśli z sensem i być zrozumianym bez dodatkowych tłumaczeń. Ja bym jednak tego wiersza nie odłożyła, tylko pobawiła się polerką.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

18
Ogólnie nie przepadam za czymś takim, że o napisaniu jeszcze się, jak toGra, określiłaś "polerować". Ale nie będę wiedział czy się opłaca jeśli nie spróbuję, więc popróbuję i zobaczę co z tego wyjdzie. Dzięki za krytykę.
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

19
teraz to ja pełzam przy Tobie, porzuć prozę i zajmij sie zawodowo wierszami :P
jestem, więc pisze...

Jedni myślą, że piszą. Drudzy piszą, że myślą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”