"Zawieszone w niebycie"
w nicości której nigdy
nie było
w świecie spoza świata
wyrosła cywilizacja szczęścia
wybudowano świat i nas nie zaproszono
a tak naprawdę sami nie wiemy
jak tam się dostać
wybudowano domy pomyślano o wszystkim
dużo światła słońca śmiechu dzieci
i krzyki uniesienia
a zapomnieli o drzwiach
do maleńkiego serca
zapomnieli o cieple i kolacji z płatkiem w herbacie
są i zdrowe światy w tym świecie
są utopie ale czy są normalne
czy nie należy zapłacić
zanim skończysz śnić
2
Atreus pisze:"Zawieszone w niebycie"
w nicości której nigdy
nie było
a czemu nie "w nicości której nigdy nie było " ...ale to tylko moje widzimisię

Atreus pisze:
do maleńkiego serca
są i zdrowe światy w tym świecie
Mam wrażenie, że w tym miejscu zrobił się uskok w treści ...ale to może moje tylko odczucie . Może warto oddzielić enterem w tym miejscu te linijki

Sama treść powiedzmy że u mnie na plus

żyć wedle chęci lub wcale nie żyć .
3
Nie podoba mi się. Starsznie gadasz, mówisz, opowiadasz, no nie wiem, co tam jeszcze, ale to źle, bo mnie w tym ani trochę poetyckości, czegoś fajnego dla ucha, czegoś, nad czym mogłabym się zastanowić. Tu wszystko jest podane kawa na ławę, do tego przegadane, z tematem bynajmniej nie ciekawym. Puenta ma zapewne powodać zastanowienie - no ja nie mam zamiaru, bo zaleciało mi tekstami z różowych blogów, gdzie: "heeeej, czytajcie moje WIERSZYDŁA!!!!"
Pozdrawiam
Patka
Pozdrawiam
Patka
4
Fajnie tobie się wydaje. Ale chyba celem weryfikacji nie jest powiedzieć czy ci się podoba czy nie tylko pokazać mi i ewentualnie skorygować jakieś błędy techniczne jakie robię. Twój post jest konstruktywny w najmniejszym tego słowa znaczeniu. No i jak możesz mówić że myśli są oklepane i wszystko jest kawa na ławie, skoro po prostu ty tego nie jesteś w stanie zrozumieć. Proszę sensownie zweryfikować mój wiersz a nie przedstawić swoje gusta
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Stąpaj ostrożnie,
Stąpasz po marzeniach..."
5
Konstruktywna krytyka polega na tym, by powiedzieć, dlaczego tekst/wiersz jest zły według oceniającego. Ja napisałam, dlaczego mi się nie podoba. Mam powtórzyć? Proszę bardzo! Bo gadasz, bo nie ma w tym za grosz poetyckości (może przesadzam, ale naprawdę z lupą jej szukać), bo pomysł oklepany. Dodam też do poprzedniego postu, że brzmi jak tekst wojownika z tekstu fantasy.
Wiem, co to znaczy "kawa na ławę", "myśli oklepane". Aż taka głupia nie jestem, by używać słów i sformułowań, których nie rozumiem (tak na marginesie bardzo lubię zaglądać do słowników)
Każdy ocenia w pewnym stopniu subiektywnie, każdy inaczej. Jedni pokazują błędy, inni piszą o treści, nielogicznościach w niej (jeżeli są). Nie możesz mieć pretensji, że ja ci nie wytykam błedów i nie poprawiam.
I dlaczego mam nie przedstawiać swoje gusta? (pewnie inaczej się odmiena, ale... co tam!) To co - piszesz dla czytelnika, czy dla jedynej, słusznej prawdy poetyckiej? (której, tak na marginesie, nie ma)?
Życze tego, czego życzyłam już wielu twórcom (nawet gorszym od ciebie). A mianowicie dystansu.
Wiem, co to znaczy "kawa na ławę", "myśli oklepane". Aż taka głupia nie jestem, by używać słów i sformułowań, których nie rozumiem (tak na marginesie bardzo lubię zaglądać do słowników)
Każdy ocenia w pewnym stopniu subiektywnie, każdy inaczej. Jedni pokazują błędy, inni piszą o treści, nielogicznościach w niej (jeżeli są). Nie możesz mieć pretensji, że ja ci nie wytykam błedów i nie poprawiam.
I dlaczego mam nie przedstawiać swoje gusta? (pewnie inaczej się odmiena, ale... co tam!) To co - piszesz dla czytelnika, czy dla jedynej, słusznej prawdy poetyckiej? (której, tak na marginesie, nie ma)?
Życze tego, czego życzyłam już wielu twórcom (nawet gorszym od ciebie). A mianowicie dystansu.
7
Pisząc "czy piszesz dla czytelnika?" miałam coś takiego na myśli, że dla niego się stara, owszem, pisze z siebie, z duszą, ale przystępnie, by czytacz nie walnął głową w klawiaturę. Tu nie chodzi o to: "jest czytelnik, dla niego piszę wiersz". Wiersz dla czytelnika jest wtedy, gdy go wstawiasz pod ocenę. Inaczej jest dla samego siebie.
Jak definiuję poetyckość? Nie znam definicji. Mogę ci jedynie napisać, jakie wiersze według mnie powinny być. Krótko: by miały klimat, by mogły dawać czytelnikowi możliwość znalezienia intrerpretacji nie od razu, po pierwszym przeczytaniu.
Jak definiuję poetyckość? Nie znam definicji. Mogę ci jedynie napisać, jakie wiersze według mnie powinny być. Krótko: by miały klimat, by mogły dawać czytelnikowi możliwość znalezienia intrerpretacji nie od razu, po pierwszym przeczytaniu.
9
Boże! O gustach dyskutujcie gdzie indziej. Tu dyskutujemy o tekście. A konstruktywna krytyka polega na wykazaniu i wad i zalet. Słowa klucze - WYKAZANIE, WADA, ZALETA.
Z drugiej strony to poezja. Poezji nie weryfikujemy jak normalne teksty. Tak, w poezji bardzo liczy się subiektywne odczucie. Zawsze się ono liczy. Tak więc dyskusje gdzie indziej a opinia opinią - jest i już. Można się z nią nie zgadzać ale pozostaje ona faktem(czytelnik nie skasuje ot swoich odczuć).
Z drugiej strony to poezja. Poezji nie weryfikujemy jak normalne teksty. Tak, w poezji bardzo liczy się subiektywne odczucie. Zawsze się ono liczy. Tak więc dyskusje gdzie indziej a opinia opinią - jest i już. Można się z nią nie zgadzać ale pozostaje ona faktem(czytelnik nie skasuje ot swoich odczuć).
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."
"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.
O. Wilde
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.
10
A ja polecam kubeł zimnej wody dla ochłody przegrzanych synaps.Trochę poezji modernistycznej polecam
Patka ci napisała, że interpretacja NIE MA się sama od razu nasuwać. To chyba nie jest wyznacznik kogoś, kto jest zwolennikiem łatwej i przyjemnej poezji.
Po drugie, oczywiście, że każdy ma prawo napisać ci, że mu się twój wiersz nie podoba. Możliwość komentowania utworu przez każdego użytkownika ma na celu właśnie umożliwienie wypowiedzenia swojego zdania.
Są wiersze-gnioty, które są technicznie poprawne O_O
Taki komentarz jest niedopuszczalny. Argumenty ad personam są wyznacznikiem braku kultury osobistej.No i jak możesz mówić że myśli są oklepane i wszystko jest kawa na ławie, skoro po prostu ty tego nie jesteś w stanie zrozumieć.
EDIT po kilku minutach:
Patko, twoje komentarze w stylu "to jest jak z różowego blogaska" też nie są merytoryczne a ewidentnie złośliwe. Znajdź inne źródło dla swoich porównań.
Ostatnio zmieniony śr 01 kwie 2009, 21:22 przez Pika, łącznie zmieniany 1 raz.
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
"Litterae non erubescunt." Cyceron
"Litterae non erubescunt." Cyceron
13
Atreus a czy twoje wiersze mają być czytane tylko przez krytyków? Przecież piszesz wiersze dla wszystkich i właśnie dlatego każda opinia się liczy i każdy powinien mieć szansę ją wyrazić.
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."
O. Wilde
(\__/)
(O.o )
O. Wilde
(\__/)
(O.o )
14
No dobra. Przepraszam bo fakt faktem, troszkę skromności i spokoju mi zabrakło. Skończę z tą buntowniczą działalnością
Jeśli kogoś w międzyczasie uraziłem to przepraszam. Postaram się wrzucić więcej i mam nadzieję że jednak coś się spodoba
Pozdrawiam wszystkich

"Stąpaj ostrożnie,
15
No ja też przepraszam najmocniej, ale nie za porównywanie do blogów, bo po części miało to być złośliwe, ale nie zniechęcające od (do?) pisania. Moim zdaniem nie jest to nic złego, wręcz przeciwnie, w prosty sposób można powiedzieć autorowi, że tekst ma małą wartość. Nie jestem jedyną osobą, która pisze: "twój tekst nadawałby się na bloga"
Dobrze, ale żeby nie było offtopu, wrócę do wiersza (takie pytanie: czy rzeczywiście moja wymiana zdań z autorem była tak wielka i wkurzającą, żeby od razu krzyczeć?)
nie widzę sensu istnienia "wybudowano domu", gdy potem jest od razu "pomyślano o wszystkim". Po co pisać o jednej rzeczy, jeżeli zaraz ogarnia się całość?
Mam nadzieję, że rozumiesz.
no to jednak nie pomyślano o wszystkim. Wyrzuciłabym "pomyślano o wszystkim", nie będzie nielogiczności
powtórzenie, które wyjątkowo mi się nie podoba (ale mi ogólnie powtórzenia się nie podobają). Łatwo uniknąć.
Przeczytawszy po raz kolejny wers pomyślałam, że niektórzy autorzy myślą, iż na powtórzeniach zbudują dobry wiersz, z klimatem. Tylko na nich. A tymczasem są one drażniące.
dwa pierwsze tak naprawdę mówią o tym samym, myśląc "słońce" kojarzymy ze "światłem"
Cztery ostatnie wersy oddzieliłabym od reszty, bo widać na pierwszy rzut oka, że są jakby "swoją całością" i w ogóle za duża "dziura" w treści między "zapomnieli o cieple i kolacji z płatkiem w herbacie" a "są i zdrowe światy w tym świecie".
Chociaż z drugiej strony wiersz nie miałby wtedy zachęcającego wyglądu.
wszystkie "śnić", "marzyć" i inne delikatne czasowniki (i nie tylko) jakoś odpychają mnie od wiersza, chyba że są częścią pięknego sformułowania.
Ale puenta nie podoba mi się tylko z tego powodu, ale też dlatego, że jest retorycznym pytaniem. Nie, to nie błąd, ale wydaje się ono takie... banalne. Ma być odkrywcze, niestety, nie jest.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Pozdrawiam i życzę dobrych wierszy
Patka
Dobrze, ale żeby nie było offtopu, wrócę do wiersza (takie pytanie: czy rzeczywiście moja wymiana zdań z autorem była tak wielka i wkurzającą, żeby od razu krzyczeć?)
Atreus pisze:wybudowano domy pomyślano o wszystkim
nie widzę sensu istnienia "wybudowano domu", gdy potem jest od razu "pomyślano o wszystkim". Po co pisać o jednej rzeczy, jeżeli zaraz ogarnia się całość?
Mam nadzieję, że rozumiesz.
Atreus pisze:a zapomnieli o drzwiach
no to jednak nie pomyślano o wszystkim. Wyrzuciłabym "pomyślano o wszystkim", nie będzie nielogiczności
Atreus pisze:a zapomnieli o drzwiach
do maleńkiego serca
powtórzenie, które wyjątkowo mi się nie podoba (ale mi ogólnie powtórzenia się nie podobają). Łatwo uniknąć.
Przeczytawszy po raz kolejny wers pomyślałam, że niektórzy autorzy myślą, iż na powtórzeniach zbudują dobry wiersz, z klimatem. Tylko na nich. A tymczasem są one drażniące.
Atreus pisze:światła słońca śmiechu
dwa pierwsze tak naprawdę mówią o tym samym, myśląc "słońce" kojarzymy ze "światłem"
Cztery ostatnie wersy oddzieliłabym od reszty, bo widać na pierwszy rzut oka, że są jakby "swoją całością" i w ogóle za duża "dziura" w treści między "zapomnieli o cieple i kolacji z płatkiem w herbacie" a "są i zdrowe światy w tym świecie".
Chociaż z drugiej strony wiersz nie miałby wtedy zachęcającego wyglądu.
Atreus pisze:zanim skończysz śnić
wszystkie "śnić", "marzyć" i inne delikatne czasowniki (i nie tylko) jakoś odpychają mnie od wiersza, chyba że są częścią pięknego sformułowania.
Ale puenta nie podoba mi się tylko z tego powodu, ale też dlatego, że jest retorycznym pytaniem. Nie, to nie błąd, ale wydaje się ono takie... banalne. Ma być odkrywcze, niestety, nie jest.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Pozdrawiam i życzę dobrych wierszy
Patka