bezludzie

1
bez koloru bez smaku
zero
ślepcy zalatani
to ja tak pięknie pijany
widzicie
człowiek zraniony
zwierzę oplute
wielogatunkowy stwór areny
nowej społeczności

wartość leci na pysk
...a to nam się tylko wydaje że piszemy poezję, poezja to życie, a my popełniamy plagiat.

Re: bezludzie

2
karenin pisze:bez koloru bez smaku
zero
ślepcy zalatani
[...]
widzicie
Uważam, że postawa podmiotu lirycznego jest nie na miejscu. Główna idea tego wiersza to brak możliwości odnalezienia się we współczesnych realiach społecznych. Poeta, "pięknie pijany" stawia się w kontrze do reszty społeczeństwa, czyli ludzi szarych i nijakich. Jak dla mnie to wieje strasznym banałem. Słowo "widzicie", tak naprawdę ma na celu zwrócenie na siebie uwagi (co jest nieco bezcelowe, skoro już jasno dałeś do zrozumienia, że są "ślepcami").
karenin pisze:wartość leci na pysk
Tutaj prawie oplułem monitor kawą :). Z jednej strony mamy pogardę nijakością, z drugiej przywiązanie do wartości, które tak naprawdę właśnie określają ramy tego co dopuszczalne (i tym samym przeciętne). Zupełnie nie wiem o co chodzi i nie wynika to z tego, że nie rozumiem, tylko z tego, że nie ma wyraźnego przekazu, bo występują tu sprzeczne ze sobą idee, banalne obrazy i niezbyt trafione metafory.

Najzabawniejsze jest to porównanie z oplutym zwierzęciem (dzikim i witalnym) na arenie (walka), z tym że paradoksalnie na tego biednego dzikiego zwierza nikt nawet nie spojrzy. Jego rozjuszenie bierze się nie z tego, że jest faktycznie ranione i zaczepiane, tylko z tego że jest ignorowane :)
^Czytać z przymrużeniem oka

3
A może o to chodzi, bezwartościowy literacki śmieć,
tchórzliwie rzucony na oślep? To takie ludzkie... .
Masochistycznie udany performance :)
Unless I grip the sword
I cannot protect you,

While grippinig the sword
I cannot embrace you...

4
Nic nie robi się bez celu, wszystko ma sens dla? No?
...a to nam się tylko wydaje że piszemy poezję, poezja to życie, a my popełniamy plagiat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”