tu ich nie spotkasz
kamienny wiatr
nie rozbudza ukojenia
stalowe spojrzenia tną na oślep
palce znają tylko krzyk
pomiędzy zawsze i nigdy
tu nikt nie czeka poranków
świt jest miejscem kaźni
czerwonych strug
gorzkie niewybaczenie
zalega popiołem na językach
tu nie znajdziesz tęsknoty
za przestrzenią słów
czystym zachwytem
dłońmi podającymi wodę
ciepłem milczenia
bo nie może brakować nieznanego
Poeci w mieście wojny
2Dobre, ale może następnym razem coś bardziej puchatego? 

Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
Poeci w mieście wojny
3Przyszło mi po lekturze jednej książki. O oblężonym Leningradzie tam było.

Dzięki :hug:
Poeci w mieście wojny
4Jasne, zwal wszystko na mnie 

Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
Poeci w mieście wojny
5Poeci w mieście wojny
6Się cieszę 

dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
Poeci w mieście wojny
7A leżał trochę bo musiałam znaleźć pierwsza linijkę i tytuł. I dziś znalazłam.
Poeci w mieście wojny
8Smutkiem tu wieje. Ładnym smutkiem ale smutkiem.
Navajero, natchnąłbyś ją na coś bardziej optymistycznego.. Co?
Piękny wiersz Gosiu, bardzo plastyczny i wyrazisty.
Navajero, natchnąłbyś ją na coś bardziej optymistycznego.. Co?

Piękny wiersz Gosiu, bardzo plastyczny i wyrazisty.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
Poeci w mieście wojny
9Sarah, dziękuję. 

Poeci w mieście wojny
10Ładny, chociaż smutny wiersz.
A, i teraz już wiem, skąd ta wspominka na czacie, że jak coś Navajero przeczytam, to będę smutne wiersze potem pisać
A, i teraz już wiem, skąd ta wspominka na czacie, że jak coś Navajero przeczytam, to będę smutne wiersze potem pisać

„Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe.” – Stephen King
Poeci w mieście wojny
11dziękuję bardzo.
No to trochę żart był, a trochę nie. Bo to akurat po książce z cyklu o Razumowskim.
Bo lekturze trylogii Materia Prima żadnych smutnych wierszy nie pisałam

Poeci w mieście wojny
12Od wczoraj myślę, pora napisać.
Bardzo dobry. Przypomniał mi mniej popularną, ale bardzo dobrą powieść "Batalista" Perez-Revertesa - klimat daje się kroić i eksportować
Refleksyjne wiersze pisujesz znakomite. Może pora na tomik? (Serio.)
Bardzo dobry. Przypomniał mi mniej popularną, ale bardzo dobrą powieść "Batalista" Perez-Revertesa - klimat daje się kroić i eksportować

Refleksyjne wiersze pisujesz znakomite. Może pora na tomik? (Serio.)
Mówcie mi Pegasus 
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
Poeci w mieście wojny
13Romek, dziękuję :*
To wiersz, który najdłużej pisałam. A "Batalistę" - bardzo lubię.
To wiersz, który najdłużej pisałam. A "Batalistę" - bardzo lubię.
Poeci w mieście wojny
14A mnie się wydaje, że sposoby widzenia i opisywania świata przez poetę i prozaika są całkowicie różne, to zupełnie odmienne rozumienie i używanie języka. Myślenie poetyckie znakomicie widać w ostatnim, do gruntu oryginalnym, wierszu Sarah "Miłość na kruchym spodzie", w wierszu Ithilhin są natomiast kalki ("stalowe spojrzenie", "czerwonych strug"), błędy logiczne ("nie rozbudza ukojenia" - ukojenia się nie rozbudza, bo wtedy nie byłoby ukojeniem, lecz rozbudzeniem; "świt jest miejscem kaźni" - czas nie może być miejscem, to trochę jak w powiedzonku kaprala, że rów trzeba kopać od tego drzewa aż do obiadu; "tu nie znajdziesz tęsknoty/(...) za dłońmi podającymi wodę/ ciepłem milczenia" - w warunkach potwornej wojny za tym właśnie się tęskni itp).
Proza nie wymaga aż tak restrykcyjnej precyzji języka, jak poezja, i być może dlatego autorzy zazwyczaj piszący prozę mają kłopot z poezją - bo inaczej myślą
Proza nie wymaga aż tak restrykcyjnej precyzji języka, jak poezja, i być może dlatego autorzy zazwyczaj piszący prozę mają kłopot z poezją - bo inaczej myślą

Poeci w mieście wojny
15Juliahof, dziękuję za spojrzenie.
pełna zgoda