Poeci w mieście wojny

1
tu ich nie spotkasz
kamienny wiatr
nie rozbudza ukojenia
stalowe spojrzenia tną na oślep
palce znają tylko krzyk
pomiędzy zawsze i nigdy

tu nikt nie czeka poranków
świt jest miejscem kaźni
czerwonych strug
gorzkie niewybaczenie
zalega popiołem na językach

tu nie znajdziesz tęsknoty
za przestrzenią słów
czystym zachwytem
dłońmi podającymi wodę
ciepłem milczenia
bo nie może brakować nieznanego
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Poeci w mieście wojny

2
Dobre, ale może następnym razem coś bardziej puchatego? :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Poeci w mieście wojny

3
Navajero pisze: Dobre, ale może następnym razem coś bardziej puchatego? :)
Przyszło mi po lekturze jednej książki. O oblężonym Leningradzie tam było. :P
Dzięki :hug:
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Poeci w mieście wojny

5
Navajero pisze: Jasne, zwal wszystko na mnie :)
Powinieneś się cieszyć, że inspirujesz poetów :P
gosia

Obrazek

Poeci w mieście wojny

7
A leżał trochę bo musiałam znaleźć pierwsza linijkę i tytuł. I dziś znalazłam.
gosia

Obrazek

Poeci w mieście wojny

8
Smutkiem tu wieje. Ładnym smutkiem ale smutkiem.
Navajero, natchnąłbyś ją na coś bardziej optymistycznego.. Co? :)
Piękny wiersz Gosiu, bardzo plastyczny i wyrazisty.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Poeci w mieście wojny

10
Ładny, chociaż smutny wiersz.
A, i teraz już wiem, skąd ta wspominka na czacie, że jak coś Navajero przeczytam, to będę smutne wiersze potem pisać :mrgreen:
„Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe.” – Stephen King

Poeci w mieście wojny

11
Kareen pisze: Ładny, chociaż smutny wiersz.
dziękuję bardzo.
Kareen pisze: A, i teraz już wiem, skąd ta wspominka na czacie, że jak coś Navajero przeczytam, to będę smutne wiersze potem pisać
No to trochę żart był, a trochę nie. Bo to akurat po książce z cyklu o Razumowskim.
Bo lekturze trylogii Materia Prima żadnych smutnych wierszy nie pisałam :D
gosia

Obrazek

Poeci w mieście wojny

13
Romek, dziękuję :*

To wiersz, który najdłużej pisałam. A "Batalistę" - bardzo lubię.
gosia

Obrazek

Poeci w mieście wojny

14
A mnie się wydaje, że sposoby widzenia i opisywania świata przez poetę i prozaika są całkowicie różne, to zupełnie odmienne rozumienie i używanie języka. Myślenie poetyckie znakomicie widać w ostatnim, do gruntu oryginalnym, wierszu Sarah "Miłość na kruchym spodzie", w wierszu Ithilhin są natomiast kalki ("stalowe spojrzenie", "czerwonych strug"), błędy logiczne ("nie rozbudza ukojenia" - ukojenia się nie rozbudza, bo wtedy nie byłoby ukojeniem, lecz rozbudzeniem; "świt jest miejscem kaźni" - czas nie może być miejscem, to trochę jak w powiedzonku kaprala, że rów trzeba kopać od tego drzewa aż do obiadu; "tu nie znajdziesz tęsknoty/(...) za dłońmi podającymi wodę/ ciepłem milczenia" - w warunkach potwornej wojny za tym właśnie się tęskni itp).
Proza nie wymaga aż tak restrykcyjnej precyzji języka, jak poezja, i być może dlatego autorzy zazwyczaj piszący prozę mają kłopot z poezją - bo inaczej myślą :D

Poeci w mieście wojny

15
Juliahof, dziękuję za spojrzenie.
Juliahof pisze: autorzy zazwyczaj piszący prozę mają kłopot z poezją
pełna zgoda
gosia

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”